Bučna kremna juha

pravšnja za zgodnji jesenski čas

mamamia  Izvor: Slovenija
Bučna kremna juha
    juhe in zakuhe: zelenjavne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za šest oseb

jedilna buča, težka okoli 4 kg

tri srednje veliki krompirji

2 dl tekoče sladke smetane

sol, poper

dva stroka česna

žlica jedilnega škroba

1 dl belega vina

jedilna žlica grobo zdrobljenih prepraženih bučnih semen

Postopek

Bučo temeljito umijemo in odrežemo vrhnji del, da dobimo nekakšen pokrov. Bučo potem previdno izdolbemo, odstranimo semena in nitke, pazimo le, da ostane okoli dva cm debel rob. Izdolbeno meso zrežemo na kose, ga damo manjšo skodelico na stran, ostalo damo v lonec s toliko vode, da je meso buče komaj pokrito. Dodamo še na večje kocke zrezan krompir in sesekljan česen ter damo kuhat. Ko voda zavre, dodamo malo soli in popra. Ko sta buča in krompir kuhana, nekaj vode odlijemo in prihranimo, potem pa krompir in bučo s paličnim mešalnikom ali v primerni posodi multipraktika spasiramo, da nastane gosta krema. Damo jo v primerno posodo in med počasnim segrevanjem dodamo vino in po želji še začinimo, nato dodamo sladko smetano. Po potrebi zalijemo s prihranjeno vodo, v kateri se je bučno meso kuhalo. Če je juha preveč redka, jo zgostimo z jedilnim škrobom, ki ga prej razmešamo z malo vode in vlijemo v juho ter premešamo.

Kremno juho nalijemo v bučo, potresemo s sesekljanimi bučnimi semeni in takoj postrežemo. V juho damo tudi nekaj drobno sesekljanega svežega mesa buče.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 25.12.2007 ob 15:59

bučno juho imamo pri nas zelo radi in zanjo imam recept, ki je popolnoma drugačen od tega. Komentiram torej le zato, ker se mi zdi skorajda greh tlačiti k buči še krompir. Buča itak naredi juho kremasto, pa še smetana je notri....je ta juha sploh še bučna?

Blanchy  

kuha že od: 22.12.2005

Št. objav: 2016

Objavljeno 25.12.2007 ob 17:43

Vesel

Jaz bi rekla - kakor pač komu paše, Lisa.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 25.12.2007 ob 18:26

Kot je rekla blanchy, kakor komu paše. Juha je zelo "bučna", saj trije srednji krompirji v primerjavi z vsaj 1,5 kg bučnega mesa ne morejo ubiti okusa, pa tudi koščki sveže buče v juhi dajo piko na i. Navsezadnje pa gre zgolj za enega od možnih načinov priprave bučnih juh, nam ustreza ta način, komu z bolj prefinjenim okusom kaj bolj izbranega in dodelanega. Kulinarika ponuja, člani izbirajo in komentirajo in tako se nam obzorja širijo. Mamamia

Nasja  

kuha že od: 10.6.2003

Št. objav: 815

Objavljeno 25.12.2007 ob 18:47

Zelo vesel

Vsak ima seveda svoj recept. Če je dobra buča, vsak recept dobro uspe. In kadar je letina buč dobra, se itak splača poskusiti vse recepte, da je malo več pestrosti pri mizi.

Aja, pri nas pa damo za začetek malo prepražene čebule namesto krompirja in tudi škroba ne maramo, nujno pa na koncu prilijemo še vsaj dve žlici bučnega olja.

NNATALIJA  

kuha že od: 2.9.2003

Št. objav: 141

Objavljeno 25.12.2007 ob 21:47

Videti je odlična juha, slika pa sploh - kot iz revije! Čestitam!

Žal sprobati ne morem...sva s hčero posadili buče, a so zrasle ene čudne in neuporabne. Bova drugo leto drugačna semena izbrali.

nalin  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 231

Objavljeno 26.12.2007 ob 13:39

Zelo vesel

Točno to juho moja ti pripravlja že nekaj let, mnjami je dobra, za prste obliznit, Dela pa iz hokaido buče.

Lisa, glede tvojega komentarja pa samo tole: tudi v zeljno juho se ne da samo zelja,...

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 26.12.2007 ob 14:03

no, veš kaj Nalin - še poznaš me ne, pa bi me kar rada proglasila za bedaka! Moja pripomba je šla samo na količino krompirja (trije za 4 krožnike juhe), saj buča že sama po sebi naredi juho kremasto in gosto. Krompir pa navsezadnje tudi nima lastnosti da bi bistveno pripomogel k okusnosti. Potem pa še podmet... Bi pomislil, da se zadeva je z vilico.

Vsekakor ti želim dober tek, v tvoj okus se ne spuščam, pa tudi v tvoje kuharske sposobnosti ne.

larisa1  

kuha že od: 16.12.2003

Št. objav: 167

Objavljeno 27.12.2007 ob 7:46

Ne spuščam se v mnenja drugih, ker ima vsak pravico komentirati. Včasih se tudi jaz vprašam, ali spadajo na videz nesprejemljive stvari skupaj, ko pa poskusim vidim, da je celo boljše od tega kar velja po mojih pravilih. Vendar zame velja eno pravilo: tisto, kar mamamia vrže na kulinariko je zame zakon. Nikoli si ne pomišljam ali bo ratalo ali ne, ker vem, da bo. Mamamia, samo nekaj bi vprašala. Danes bom naredila to juho iz oranžne velike buče. Izločiti pa moram smetano in vino. ker imam zeta ki ne sme jesti teh stvari. Poleg tega pa ne je kislih stvari, zato vina ne morem nadomestiti s kakšnim dobrim kisom. Prosim svetujte mi. Na obisku imam hčerino družino in bo to

naše zadnje skupno kosilo.

Vsem obiskovalcem kulinarike lepe praznike

O-O  

kuha že od: 6.10.2006

Št. objav: 51

Objavljeno 27.12.2007 ob 9:42

Vino lahko spustiš brez problema, morda na koncu kuhanja dodaš malo limoninega soka ali dobrega jabolčnega kisa, vendar NE 1 dcl kot vina, morda le kakšno žlico, ali nekaj žlic.

Smetana pa je tista, ki tako juho dejansko naredi zelo dobro, morda bi smetano nadomestila s kakšno sojino, pa tudi brez smetane bi šlo, juha bo vseeno dobra a za pikico slabša, kot bi bila s smetano.

Lepo praznujte.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 27.12.2007 ob 9:55

Vesel

A mleka tudi ne sme? Mleko za silo nadomesti smetano, ampak res za silo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.