pust

Lotarinška špehovka ("Quiche Lorraine")

eden iz množice receptov za znano francosko jed

Katja D  Izvor: Francija
Lotarinška špehovka ("Quiche Lorraine")
    jajčne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

Testo:

200 g moke

100 g masla, narezanega na drobne lističe

1 ščep soli

približno 0,5 dl hladne vode

Nadev:

3 jajca

200 g slanine ali prekajene šunke

100 g sira (po želji)

2 dl mleka

2 dl smetane

muškatni orešček, sol (po želji), poper

Postopek

Najprej pripravimo testo. Moko stresemo v posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo sol in maslo. Z rokami dobro pregnetemo, da se maslo spoji z moko, potem počasi (po žlicah) dodajamo vodo in gnetemo naprej, dokler ne dobimo mehkega in gladkega testa. Testo oblikujemo v kepo, damo v skodelico, pokrijemo in pustimo, da vsaj pol ure počiva v hladilniku.

Medtem ko testo počiva, začnemo s pripravo nadeva. Slanino ali prekajeno šunko sesekljamo in jo brez dodajanja kakršnekoli maščobe prepražimo v ponvi, nato jo pustimo, da se ohladi. Sir naribamo.

Testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite. Na dnu ga večkrat prebodemo z vilicami. Testo damo v pečico, ogreto na 180 stopinj in ga pečemo 10 minut, potem testo vzamemo iz pečice. Po testu najprej razporedimo sir, nato pa še slanino (oz. prekajeno šunko). Jajca, mleko, smetano, malce naribanega muškatnega oreščka, poper in sol (če imate radi zelo slano, drugače jo izpustite) z metlico dobro stepemo, da dobimo homogeno zmes, ki jo polijemo po suhem nadevu.

Špehovko damo v pečico in jo pri 180 stopinjah pečemo še približno pol ure. Ponudimo mlačno. Zraven se prileže zelena solata.


Opombe

V Franciji je "Quiche Lorraine" že stoletja zelo priljubljena jed in obstaja veliko receptov za njeno pripravo. V originalnem receptu je sicer brez sira, a ga Francozi zelo radi dodajo. V receptih največkrat navajajo ementalski sir, ki ga seveda lahko nadomestite z drugim sirom (zelo dobro se obnese kakšna mešanica ribanih sirov za pico). Recepti se razlikujejo tudi v tem, kako dodati sir: lahko ga potresete neposredno po testu, lahko ga skupaj s slanino zamešate v tekoči del nadeva ali pa ga potresete po vrhu špehovke. V originalnem receptu je tudi brez mleka, samo s smetano. Jaz priporočam mleko, ker je špehovka tako manj mastna, bolj "lahka", z zelo rahlo strukturo :-)

Testo lahko pripravite že vnaprej. Po pol ure počivanja v hladilniku ga razvaljamo in z njim obložimo model za pite. Tako pripravljen model s testom lahko brez problema do naslednjega dne počaka v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo.

Sama uporabljam model za pite s premerom 32 cm in je količina testa in nadeva ravno pravšnja. Jed zadošča kot glavna jed (pri kosilu) za 4 osebe ali kot prigrizek za 8 manj lačnih jedcev.

Še nekaj namigov o sestavinah:

Namesto maslenega testa lahko uporabite tudi kupljeno listnano testo. Slanino lahko zamenjate s prekajenim puranjim stegnom – okus bo ravno tako dober. Smetana je lahko smetana za kuhanje, sladka smetana, kisla smetana, jogurtova kisla smetana … Jaz uporabim kar jogurtovo kislo smetano. Pri dodajanju soli v nadev bodite previdni, ker mu bo slanost dala že slanina. Meni se zdi dovolj slana brez dodajanja soli.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pitza  

kuha že od: 28.12.2009

Št. objav: 16

Objavljeno 4.3.2013 ob 17:28

Zelo vesel

zadnjih nekaj tednov pogosto na sporedu :)

odlična, preprosta, hitra!

Neži  

kuha že od: 1.11.2009

Št. objav: 4

Objavljeno 30.6.2013 ob 14:33

Zelo vesel

Zelo okusno, sama sem nadevu dodala še popraženo čebulo, res odlična pita

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.