novo leto,kuhanje,jesen,zima,enolončnice,glavne jedi,mesne jedi,zelenjavne jedi,Tudi slovenski »comfort food« obstaja

Jota na najbolj enostaven način

odlična jota, skuhana v enem loncu na najbolj enostaven in preprost način ter zelo okusna in gosta

skoce  Izvor: POSTOJNA
Jota na najbolj enostaven način
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8

500 g kisle repe (zelja)

300 g rjavega fižola

300 g krompirja

3 čebule

300 g prekajenih svinskih rebrc

2 veliki žlici čiste svinjske masti

2 veliki žlici svinjske masti z ocvirki

1 čajna žlička sladke, rdeče, mlete paprike

sol

črni poper v zrnu

6 strokov česna

4 lovorjevi listi

majaron

Postopek

Če hočemo joto skuhati le v enem loncu, brez nepotrebnega dela s posodo, fižol lahko čez noč namočimo v hladni vodi, če hočemo skrajšati čas kuhanja (jaz ga v tem primeru ne namočim). Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V večji lonec damo 2 veliki žlici svinjske masti ter na segreto svinjsko mast damo sesekljano čebulo in jo prepražimo, s tem, da med praženjem dodamo še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijemo zadostno količino vroče vode ter vanjo stresemo rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra (po želji lahko drugo meso), črni poper v zrnu ter vse skupaj kuhamo pol ure, dokler se fižol na pol ne zmehča. Po pol ure kuhanja fižola in mesa (odvisno od vrste fižola) dodamo na drobno narezan, opran krompir ter lovorjeve liste in kuhamo še slabe pol ure. Po pol ure kuhanja dodamo še kislo repo (v mojem primeru) ali kislo zelje, ki ga lahko pred tem opreremo (če ne želimo bolj kislo jed) in enkrat prerežemo, da se nam pri uživanju ne vleče po bradi. Kuhamo še pol ure ter na koncu v manjšo ponev damo po okusu ocvirkovo svinjsko mast ter sesekljan česen ter na hitro prepražimo, da lepo zadiši. Dodamo eno čajno žličko rdeče, sladke mlete paprike, na hitro premešamo ter dodamo joti. Premešamo ter na zmernem ognju kuhamo še 15 minut. Na koncu vse skupaj solimo po okusu ter dodamo še ščepec majarona, da se ohrani polna aroma. Jed je tako končana, na najbolj enostaven in preprost način, z uporabo le enega večjega lonca in ene ponve, brez nepotrebnega dela.

Povem vam, da je jota zelo odlična in gosta brez uporabe moke (vemo, da se večini pri uporabi pražene moke spihuje v želodcu!) ter brez zapletenih postopkov in nepotrebnega dela, da bi kuhali v eni posodi krompir posebej, v eni posodi repo ali zelje posebej.

Jota naj pred serviranjem stoji 15 minut. Lahko jo izboljšamo tako, da na vsako porcijo jote pred serviranjem položimo žličko do žlico kisle smetane.

Povem Vam, da je pogreta jota čez dan ali dva okusnejša od pravkar kuhane in jo imava s sinkom zelo rada. Zraven lahko še skuhamo kako dobro domačo klobaso, če smo gurmani in uživamo v dobri hrani.

Jaz se osebno kuhanju jote posvetim kot kuhanju golaža ali goveje juhe... naj se kuha dlje, pa čisto počasi, da komaj vre!!!


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jah_no  

kuha že od: 29.8.2011

Št. objav: 22

Objavljeno 30.12.2019 ob 14:31

Zelo vesel

No, pa je bila spet na krožniku tale jota. Jedci pohvalili, jaz pa zadovoljna, ker sem jo skuhala en velik lonec, da bo še za enkrat. Planiram za 1..1. ko se prileže nič kuhat :).

Rabraminca  

kuha že od: 12.3.2005

Št. objav: 65

Objavljeno 15.1.2020 ob 11:15

Jaz pa brez krompirja saj se ga ne sme pogrevat

londi  

kuha že od: 21.9.2020

Št. objav: 15

Objavljeno 21.9.2020 ob 9:33

Kakšno količino vode dodaš?Piše dolijemo zadostno količino vode

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 21.9.2020 ob 11:50

Toliko, kot ponavadi, ko kuhaš fižol, ki se nakuha. Če s tem nimaš izkušenj, je dolij za začetek toliko, da bo tekočine dober centimeter nad fižolom. Med kuhanjem tekočino še vedno lahko dodajaš, če se ti bo zdelo pregosto. Kadarkoli sem v dilemi, koliko tekočine, je v začetku dam raje manj kot več in potem prilivam sproti.

sandrak  

kuha že od: 10.10.2002

Št. objav: 302

Objavljeno 18.10.2020 ob 10:54

Moja najljubsa jota. Moj nona jo je vedno kuhala v enem loncu in delam tako kot je delala ona tak da dodam klobase kar direkt v joto. Prej jih kuham 10 min, torej dam v hladno vodo do vretja, potem pa v joto in do konca skuham. Vedno je top.

Aja  

kuha že od: 11.1.2002

Št. objav: 142

Objavljeno 29.12.2020 ob 11:44

Zelo vesel

Se mi kar smeji, ker imam pravkar kuhan en velik lonec jote, po tem receptu. Dala sem pol zelja in pol repe, božanska je.

3.14jana  

kuha že od: 29.8.2007

Št. objav: 41

Objavljeno 6.12.2021 ob 19:55

Vesel

Res odličen recept. Tist česen na koncu je pa, kar se okusa tiče, pika na i.

Liliom  

kuha že od: 4.3.2016

Št. objav: 6

Objavljeno 17.12.2021 ob 13:57

Odlična jota. Čebulo popražim na domačem oljčnem olju, za konec pa dodam zabelo kot v receptu. Rebra kuham kar cela in jih ob koncu narežem. Skratka, odličen recept in rezultat

ČUBIKA  

kuha že od: 29.11.2013

Št. objav: 50

Objavljeno 3.5.2023 ob 11:14

Najboljša ;) :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.