Testenine z govedino »ala fasulas«

preprosto odlično!

fasulas  Izvor: Azija
Testenine z govedino »ala fasulas«
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

250 g govejega mesa (beli krajec, stegno)

200 g azijskih testenin (jajčni, riževi - cca. 50 g na osebo)

pest zelenih špargljev

2 manjša korenčka

1 manjša bučka

2 glavi pack choi

½ rdeče čebule

1 čž soli

ščepec sladkorja

2 jž azijskega riževega vina

2 jž svetle sojine omake

1 jž temne sojine omake

1 mlada čebula

1 pekoča paprika (čili)

Marinada:

1 jž svetle sojine omake

2 jž sezamovega olja

1 jž riževega vina

½ jž belega popra

1/3 jž koriandrovih semen

Postopek

V možnarju zdrobimo poper in koriandrova semena in ga dodamo mesu, ki je narezano na majhne tanke rezine (2-3 cm) ter dodamo še svetlo sojino omako, sezamovo olje in riževo vino. Meso pustimo, da se marinira vsaj eno uro, še bolje pa je, da ga pustimo marinirati čez noč v hladilniku.

Na male koščke narežemo korenček, zelene šparglje in bučko, na tanke rezine narežemo rdečo čebulo in odrežemo trše dele pack choi-ja.

Vok-u dodamo malo olja in ga segrejemo na velikem ognju in na hitro popečemo meso v 2 -3 delih skupaj s čebulo. Čebulo dodamo proti koncu, ko je meso že skoraj pečeno. Na hitro popečemo korenček, bučko, šparglje, trde dele pack choi-ja in njegove mehke liste. Vsako zelenjavo popečemo posebej in shranimo v posodi z mesom, pokrito s pokrovko. Ko je vse pečeno, damo v vok meso in zelenjavo ter kuhane rezance in jih začinimo s soljo, sladkorjem, riževim vinom, svetlo in temno sojino omako in dobro premešamo.

Testenine serviramo in jih potresemo s čilijem in na tanke rezine narezano čebulo.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 8.5.2012 ob 14:24

Pack choi se pri nam ne dobi (saj jaz ga še nisem našel), se pa dobi seme od Ljubljanske semenarne. Sam imam posajeno v koritu na balkonu in lepo uspeva. Vso zelenjavo pa lahko menjate s čim drugim. Glavne so omake in začimbe.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 8.5.2012 ob 22:09

Če na olju najprej prepražiš sesekljan svež ingver s prav tako sesekljanim česnom, bo jed še pridobila na okusu. Pa zelenjave ne bi hranila v posodi s pokrovko, se preveč zmehča, ampak bi jo preprosto dodala mesu, ko je pečeno v voku, in samo malo prepražila. Tako bo res ostala čvrsta, sveža, nič mehka zaradi čakanja v pokriti posodi.

Pa brizg ostrigine omake. pack choi pa sem že videla v leclercu.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 9.5.2012 ob 6:34

Mamamia, hvala za mnenje.Osnova mojega recepta je Pat Thai, ki ga zelo rad jem na Tajskem in ga pripravljajo brez ingverja in česna, zato ga tudi jaz nisem. Bom pa probal. Pat Thai je ponavadi s piščancem, jajcem, uporablja se manj zelenjave itd. Ker imam rad goveje meso in zelenjavo sem jaz to mojemu receptu dodal. Vso zelenjavo in meso popečeš v zelo vročem voku in olju zato imaš v trenutku vse pečeno zato se zelenjava ne zmehča v posodi. Mesa ne dam vsega naenkrat v vok, ampak ga pečem v 2-3 delih in enako je z zelenjavo. Če pa damo vso meso naenkrat se olje v voku ohladi, meso spusti vodo in se kuha in tega nočem. Če pa dodam še zelenjavo se mi pa zelenjava bolj "dinsta" in potrebuje precej več časa in tega spet nočem. Ostrigine omake po mojem okuso ne potrebuje, ker je že dovolj bogata.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 9.5.2012 ob 13:55

Poznam Pad Thai, brez skrbi, v raznih njihovih izvedbah. Tajska ulična kuhinja mi je tako blizu, da sem si celo knjigo nabavila, za spomin /Thai street food), kuham itak po lastnem navdihu.

Sem površno napisala, meso, če je za več kot dve osebi, seveda tudi jaz pečem po obrokih, in ko je zadnji pečen, vrnem v vok že pečeno preostalo meso in potem dodam k temu vso pripavljeno zelenjavo, malo pomešam in to je to.

Na ingver in česen "padajo" seveda bolj Kitajci, enako je z ostrigino omako, ki jo tajska kuhinja zlahka pogreša (ne pa seveda ribje, kajne').

Sicer se pa itak vidi, da veš pri vsej stvari, za kaj gre, in moja pripomba sploh ni bila zlonamerna.

Mene motijo jedi s kitajskimi imeni, ki vsebujejo olivno olje, majaron in rožmarin, zaradi žlice sojine omake pa jim kdo nadene ime "kitajsko".

Uživaj še naprej. Mi smo zdaj malo s Tajske zašli na indijsko kuhinjo, pa nekaj burmanskih jedi se nam prikrade na jedilnik zadnje čase ... obujamo spomine na potovanje.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 9.5.2012 ob 17:15

Zelo vesel

Tega tudi nisem razumel kot zlonamerno. Vsak ima svoj okus in pravico do mnenja. Ostrigovo omako raje uporabljam samostojno brez drugih omak, ker se mi zdi zelo dominantna. Ribjo omako pa tajci res uporabljajo zraven vsega. Sva pa z ženo na lanskem potovanju odlično jedla v Kambodži, vendar pa na žalost ne znam njihovega nič skuhati. :(

nickMax  

kuha že od: 1.2.2012

Št. objav: 71

Objavljeno 9.5.2012 ob 18:46

Zelo vesel

Še moje nepristransko mnenje.;))Oba imata krasne recepte,od mamamie že isprobani,tvoji pridejo gotovo kmalu na vrsto.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 12.6.2012 ob 5:56

Sem upošteval nasvet mamamie in sem dodal česen in ingver in je bilo odlično. Bilo je okusno in pikantno. Sem se pa lotil peke mesa malo drugače. Ko je bilo meso že 3/4 pečeno sem dodal na tanko narezano čebulo, popražil in šele nato dodal narezan česen in ingver.

Od zelenjave pa priporočam, uporabo sojinih kalčkov in na tanke trakove narezano kitajsko zelje.

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 15.6.2012 ob 15:07

Vesel

Tole pa zgleda zelo mamljivo. Bi kar sedla h krožniku!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.