Tajski pečeni riž (Thai fried rice)

nadvse okusen, enostaven in hiter obrok ki se ga lahko kombinira na tisoč in en način

ROKCO  Izvor: Tajska
Tajski pečeni riž (Thai fried rice)
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2

6-8 velikih žlic riža - dolgozrnat riž (nikoli kratko ali srednje zrnatega-jaz uporabljam dolgozrnat Šparov jasminov riž)

3 velike žlice navadnega olja

2 jajci

4 stroki česna

100 g piščančjih prsi

2 manjši spomladanski čebuli (lahko tudi por)

1 mala bela čebula

1 srednje velik paradižnik

Za omako:

2 veliki žlici ribje omake (fish sauce)

2 veliki žlici sojine omake - light soy sauce (ne uporabljajte temne sojine omake za to jed)

1 velika žlica čili omake

1 velika žlica sladkorja

Postopek

Najpomembnejše pri receptu je, da je riž dolgozrnat in pravilno skuhan pred nadaljnjo termično obdelavo.

Kuhanje riža:

riž dobro operemo, toliko, da voda ni več motna. Skuhamo ga v veliki količini vode, tako da riž še vedno plava v vodi, ko je kuhan. Ne skuhamo ga do mehkega, ampak malo manj, ker bo riž še enkrat termično obdelan.

Ko je riž skuhan, ga speremo v dveh do treh mrzlih vodah. Operemo ga zato, da se riž preneha kuhati in da odstranimo še dodaten lepek, ki se nahaja na rižu. Riž dobro odcedimo in ga postavimo na stran.

Vse to je najbolje narediti en dan prej, da se riž dodobra osuši, ker je najbolje, da se nadaljnji postopek praženja dela s čim bolj osušenim rižem.

Priprava ostalih sestavin:

glavna stvar pri tej jedi je, da so čisto vse stvari pripravljene. Ko se enkrat začne postopek toplotne obdelave, ne bo več časa za rezanje in sekljanje, ker moramo za termično obdelavo sestavin uporabiti najmočnejšo možno temperaturo, ki jo premore štedilnik.

Piščanca narežemo na majhne trakove, česen sesekljamo na drobno, pomladansko čebulo narežemo na koščke velikosti grižljaja, čebulo narežemo na kolobarje, paradižnik narežemo na koščke velikosti grižljaja.

V kolikor uporabljamo katerokoli drugo zelenjavo, jo ravno tako narežemo na drobno, da se čim hitreje lahko termično obdela.

Postopek priprave pečenega riža:

kot že omenjeno, postavimo posodo, v kateri se ne primejo stvari, na najbolj vročo temperaturo na štedilnik. Dodamo olje, piščanca in česen. Ko se to prepraži (po približno 3 minutah), postavimo piščanca v posodi na stran in dodamo jajca. Jajca na hitro vmešamo. Ko so vmešana, dodamo kuhan riž in vse skupaj dobro premešamo. Nato dodamo sladkor in vse omake. Dobro premešamo, pražimo še kakšno minuto in nato dodamo paradižnik in čebulo (pomladansko in navadno). Vse skupaj pražimo še kakšni dve minuti in jed je pripravljena.

V postopku praženja nikoli ne smemo zmanjšati temperature. Nenehno se sestavine meša, to omogoča da se sestavine ne zažgejo. V kolikor temperatura ne bo dovolj visoka, se bodo sestavine začele kuhati in spuščati tekočino, kar pomeni, da jed na koncu ne bo tako okusna.

Na koncu se lahko na jed stisne malo limete, kar še izboljša okus.

Pa dober tek.


Opombe

Dodaja se lahko katerakoli zelenjava, le ocenite čas termične obdelave, da boste zelenjavo pravilno narezali. V receptu so original sestavine, jaz pa vedno dodam več zelenjave npr. bučke, zelene ali rdeče paprike, korenje, por....

Tudi piščanca nadomestim včasih s svinjino ali celo teletino.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ursiii  

kuha že od: 19.1.2011

Št. objav: 543

Objavljeno 4.4.2011 ob 10:22

hmm je tako velika razlika med temno in svetlo sojino omako, sm kupila temno brez razmišljanja, zdaj opažam da večina receptov zahteva svetlo?

hvala za odg.

ANNMARIE  

kuha že od: 6.1.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 21.10.2011 ob 0:19

se opravičujem,če je tole vprašanje malo iz konteksta,ampak nne vem na koga se naj obrnem: Kdo pozna jed boluofan, to je riz z morskimi sadeži v ananasu. A ima kdo recept? iščem, pa nič ne najdem. Bi vam bila zelo hvaležna za odgovor.

kuhinja.slo  

kuha že od: 26.6.2010

Št. objav: 108

Objavljeno 23.4.2013 ob 21:40

Napiši : TTMe i Shi.cn ........... Potem poišči ananas, klikni prevedi in našla boš recept v slikah za Tajski riž v ananasu z kozicami. Meni nekaj računalnik šteka pa ti nisem mogel poslat prevoda. Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.