Pšenične tortilje ala Veri

Veri  Izvor: Mehika
Pšenične tortilje ala Veri
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 8 tortilj - za 4 osebe ali 2 lačna fanta

250 g moke

1,7 dl vrele ali vsaj tople vode

po želji: ščepec soli

Postopek

Moko v skledi prelijemo z vročo vodo, zmešamo in zamesimo testo. Po potrebi dodamo še moko, če se testo preveč lepi ali vodo (lahko tudi hladno), če je presuho in dobro pregnetemo na pultu. Pazimo, da bo testo mehko in gladko.

Vrnemo ga v skledo, pokrijemo s folijo ali krožnikom, da se ne izsuši in si med tem pripravimo nadev, ki ga mislimo ponuditi zraven.

Ko imamo nadev pripravljen oz. potrebuje še 5 minut kuhanja, razdelimo testo na 8 delov (najlažje tako, da zvaljamo testo v svaljek in ga razdelimo na pol, vsako polovico spet na pol in še enkrat, da dobimo 8 koščkov). Lahko jih pa tudi stehtamo, ena kroglica tehta cca. 50 - 55 g. Te potem povaljamo med dlanmi v kroglico in s pomokanimi dlanmi ali valjarjem zvaljamo oz. stanjšamo v krog želenega premera (cca. 20 cm).

Dobro segrejemo teflonsko ali litoželezno ponev in spečemo tortilje: najprej po eni strani, dokler se na površini ne naredijo mehurčki, na spodnji strani pa začne rahlo rjaveti (koliko, je odvisno od okusa), obrnemo in spečemo še po drugi strani (ta bo pečena hitreje!).

Tortilje po možnosti ponudimo sveže pečene, če to ni možno, jih nalagamo eno na drugo na ogret krožnik in jih pokrijemo z drugim ogretim krožnikom ali rahlo navlaženo krpo.


Opombe

Če želite manjše tortilje, lahko testo razdelite na več delov, če pa večje, pa na manj.

Nadev za tortilje po principu "sprazni hladilnik" najdete tukaj:

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4362

in še paradižnikov:

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4370

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

barbara_s  

kuha že od: 21.3.2008

Št. objav: 50

Objavljeno 17.11.2012 ob 12:31

Do sedaj sem delala tortilje vedno z mlačno vodo, zadnjič pa sem se spomnila, da sem "nekje na kulinariki" brala, da se to naredi z vrelo vodo. Tako sem v multipraktik dala moko (+malo soli, eno žlico olivnega olja, ker druge maščobe ni bilo pri hiši...), pa v kotličku zavrela vodo in jo počasi dodajala, da se je naredilo testo. No, ko sem stvar vzela ven iz multipraktika, sem bila kar malo skeptična, ker je bilo vse skupaj drugačne teksture in je spominjalo bolj na plastelin kot na testo. Ampak valjale so se pa odlično (veliko boljše kot tiste, narejene z mlačno vodo); pekle so se krasno in dobre so bile tudi. Od sedaj naprej jih bomo delali tako...

alpska roža  

kuha že od: 9.10.2008

Št. objav: 253

Objavljeno 19.11.2012 ob 9:31

Narejene. Dobre. Polnila sem jih z nadevom iz puranjega fileja in zelenjave ter sira.

Malamutka  

kuha že od: 8.12.2012

Št. objav: 9

Objavljeno 23.12.2012 ob 15:40

Odlično! Sem jih po tem receptu delala že 5x, vedno super. Delam samo z moko tipa 1600. Če napečem preveč tortilj in pozabim zmrzniti izrežem trikotnike, popečem v pečiči in dobim čips:) Hvala Veri za ta odličen recept!

magdalenice  

kuha že od: 25.2.2013

Št. objav: 9

Objavljeno 26.2.2013 ob 10:05

tale recept je perfekten. moram reči, da od kar sem ga odkrila, nikoli več ne kupimo tortilj v trgovini.

sama tortilje sicer pokrijem in z vlažno krpa IN pokrovko dam gor še. torej oboje.in so mehke kot kos blaga. tudi za prihodnji dan sem jih že tako pripravila, pa se je super obneslo.

ne vem, če ima vroča voda kaj veze s tem, da se ne lomijo. enkrat samkrat sem namreč zadnjih par v rundi pozabila pokrit, pa jih ni bilo možno več zvit. vsaj meni se zdi, da vroča voda deluje bolj na teksturo, mehurčkanje. ma nimam pojma. vem pa, da ko jih nisem delala z vročo vodo, niso tako dobro ratale. vroča voda je očitno res velik dejavnik.

super so!

kawai  

kuha že od: 7.10.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 11.4.2013 ob 16:03

Zelo vesel

Super recept!

TP_Kuhar  

kuha že od: 12.10.2011

Št. objav: 108

Objavljeno 6.6.2013 ob 20:12

Zelo vesel

Tortilje smo naredili kak teden nazaj in so bile božanske :) mislim, da kupljenih ne bomo več potrebovali. Naslednji "podvig" bodo polnozrnate :) čista 5ka

cotton-mouth  

kuha že od: 11.1.2009

Št. objav: 25

Objavljeno 23.8.2013 ob 15:22

Pri meni pa je vse izpadlo čista polomija. Ne vem kaj sem naredila narobe. Zavrela sem vodo jo vlila na moko...miksala pa je nastal en poc....da sem mogla dodat skoraj pol kilograma moke, pa se še je vedno lepilo...valjat je bla prava muka. Ima kdo kako idejo?

roža  

kuha že od: 25.5.2005

Št. objav: 341

Objavljeno 23.8.2013 ob 16:56

Mi smo jih ravno dobro pojedli. Mnjam...

Jaz premešam z žlico, malo počakam da se ohladi in pregnetem na roke. Testo se malo lepi na roke, ni pa poc. Z mikserjem pa si ne predstavljam, kako bi šlo... Valjanje pa je bilo muka, ker je bilo v testu preveč moke in ni bilo mehko in voljno. Poskusi zamesit na roke, sem prepričana, da bo bolje!

Jaz moke nikoli ne dodajam, le pomokam površino in valjar pred valjanjem. Če je le možno, pripravim testo vsaj uro prej, ker se tortilje lepše valjajo in napihnejo.

MARTA72  

kuha že od: 29.6.2011

Št. objav: 106

Objavljeno 12.10.2013 ob 17:49

Vesel

Te tortilje sem delala že večkrat in so krasne jih sploh ne kupujem več. Me pa zanima, če ste jih že delali na 'zalogo'. Razmišljam, da bi jih vakumsko spakirala, da so vedno pri roki,....ter kako dolgo zdržijo, če jih seveda prej ne popapcamo ;-).

Tjasa82  

kuha že od: 30.11.2012

Št. objav: 11

Objavljeno 12.5.2014 ob 19:54

Danes sem jih naredila za naše kosilo po mehiško in so super, zelo hitro narejene, enostavne, mehke, okusne... Dala sem pol bele in pol pirine polnozrnate moke, dodala še slabo žličko olivnega olja in ščepec soli. Testo sem pustila počivati dve uri, nato razdelila na 8 delov in so se dali lepo razvaljati. Škoda kupovati tortilje, ker so tortilje narejene po tem receptu definitivno boljše in brez različnih konzervansov, stabilizatorjev in podobnih reči.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.