Piščanec s kokosom

slasten indijski curry po pravem domačem receptu "native speakerja"

dreamjob  Izvor: Indija
    eksotika: Indija
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

0,5 kg piščanca

1 jogurt

1 čebula

2,5 cm velik kos ingverja

3 – 4 stroki česna

1 pločevinka nesladkanega kokosovega mleka

Masala:

3 – 4 posušeni rdeči čiliji

3 zrna kardamoma

3 – 4 klinčki

1 lovorjev list

1 čajna žlička črnega popra v zrnu

pol čajne žličke kumina

3 cm cimetova palčka

Postopek

Priprava začimbne mešanice – masale:

vse sestavine pražimo v suhi ponvi (brez olja) na srednji do visoki vročini. Med praženjem ves čas mešamo, da se ne prismodi. Če se katerakoli sestavina prismodi, je masala uničena. Masala je pripravljena, ko razvije zelo močan vonj po začimbah. Pazi: močan vonj se razvije takoj na začetku, a je potrebno pražiti naprej, tik preden vonj začenja izgubljati intenziteto, je gotovo (v času med 90 in 120 sekund). Ko odstavimo z ognja, mešanico razprostremo na hladen krožnik ali skodelico. Če jo pustimo v ponvi, se bo še naprej grela in okus se bo pokvaril.

Piščanca narežemo na kocke in prelijemo z jogurtom. Ohlajeno zmes masale zmeljemo v fin prah in dodamo k piščancu in jogurtu. Dobro premešamo in pustimo počivati 30 – 60 minut v hladilniku ali na kuhinjskem pultu.

Zelo drobno sesekljamo čebulo, zelo drobno naribamo ingver in česen. Ko je piščanec "odsedel", segrejemo posodo z dvema žlicama sončničnega olja na mali do srednji temperaturi in prepražimo čebulo, česen in ingver, dokler ni zlato rjave barve. Trajalo bo nekaj časa, ampak nujno obdržimo nizko do srednjo temperaturo. Ko je zmes zlato rjava, dodamo piščanca, mešamo in počasi pražimo vse skupaj še naprej na nizki temperaturi, dokler piščanec ni mehek in skoz in skoz pečen. Nato dodamo kokosovo mleko, kurkumo in sol. Dolijemo toplo vodo (če želimo bolj gosto omako, dodamo manj, če pa želimo bolj redko, dodamo več vode). Ko dodajamo tekočine, povišajmo temperaturo na srednje do visoko. Ko se začnejo pojavljati mehurčki (tik pred vretjem) odstavimo z ognja. Serviramo z rižem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

beja  

kuha že od: 12.8.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 26.1.2014 ob 11:49

Dreamjob, koliko v gramih al žličkah približno pride garam masale po tvojem receptu? Ker sem ravno kupila že pripravljeno bio mešanico. Danes jo bom dodala malo na približno, za naslednjič pa te prosim za količinski nasvet:)) Hvala.

beja  

kuha že od: 12.8.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 26.1.2014 ob 14:15

Vesel

Po kosilu ... v jogurt sem zamešala eno čajno žličko masale in je bilo to vredu. Vsaj za nas no... neki eksperti za indijsko kuhinjo tako ali tako nismo. Vprašanje, če bi bilo tvojemu prijatelju tudi všeč. Hvala za recept, nam je bilo dobro. Ker nisem povsem sledila receptu - namesto čebule sem uporabila por (mi čebula preveč škodi) in namesto masale iz recepta sem uporabila že pripravljeno mešanico garam masale, ki ni povsem enaka, ne bom ocenjevala recepta.

dreamjob  

kuha že od: 7.12.2009

Št. objav: 47

Objavljeno 31.7.2014 ob 13:01

Beja, oprosti, ampak nisem prej videla tvojega vprašanja. Improvizacija pri kuhanju je vedno najboljša. Me veseli, da vam je teknilo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.