Dorajaki

biskvitni ponvičniki z nadevom iz sladkanega adzukija, priljubljena sladica japonskih otrok

666  Izvor: Japonska
Dorajaki
    eksotika: Japonska
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3-4 osebe

Za ponvičnike:

2 jajci

80-100 g sladkorja

2 žlici medu

šilce sakeja/mirina (po želji)

~150 g ostre moke

~0,5 dl vode

Za nadev:

pretlačen, sladkan adzuki (»anko«)

Postopek

Jajci, sladkor, med in sake ali mirin penasto umešamo. Postopoma dodajamo presejano moko in narahlo, a temeljito premešamo. Previdno dodamo le malo vode (ne vsega pol decilitra), nakar maso denemo na hladno za (vsaj) pol ure.

Masa za ponvičnike mora imeti približno takšno gostoto kot masa za biskvit; po potrebi jo razredčimo s preostalo vodo. Ponev segrejemo na nizki temperaturi brez olja in nanjo kanemo dobesedno le kapljico olja, ki jo razmažemo s papirnato brisačko(1). Z zajemalko previdno vlijemo v ponev kolikor je le mogoče krogov premera 6-8 cm(2). 2-3 minute pečemo pokrito, nato odkrijemo, obrnemo in spečemo še drugo stran ponvičnika.

Polovico pečenih ponvičnikov premažemo z namazom anko ter jih pokrijemo s preostalimi ponvičniki tako, da bosta navzven obrnjeni »enakomerno« opečeni strani in da je nadev le na sredi, na strani pa se ponvičnika stikata in nadeva ni videti (tisti na sliki naj služi kot primer površnosti). Ponvičnike »dorajaki« (japonskoどら焼, dobesedno "pečeni gong") ponudimo še tople, teknejo pa tudi hladni. Zlasti jih imajo baje radi japonski otroci, kar je morda povezano tudi s priljubljenim otroškim stripom (japonsko »manga« 漫画) oziroma risanko (japonsko »anime« アニメ) [i]Doraemon[/i], katere glavni junak, istoimenski modri robotski maček, je nor prav na povničnike dorajaki.

Za odrasle lahko popestrimo in nadgradimo nadev tako, da tudi vanj zamešamo šilce (ali dve) sakeja. Tudi kurian (»栗餡«, japonsko "pretlačen, sladkan kostanj") je priljubljen kot nadev, pa čokoladna ali vanilijeva krema, slednja včasih z dodatkom čaja mača.


Opombe

(1) Ena od glavnih značilnosti dorajakijev je ta, da so zapečeni povsem enakomerni, brez »čipk« in »vzorčkov«. Slednji dvoji nastanejo zaradi olja, zato se jim izognemo tako, da uporabimo minimalno, ampak res miniminimalno količino olja za pečenje – le toliko, da se dno ponve malce leskeče.

(2) Ponvičniki naj bodo približno enako veliki, saj jih bomo zlagali v »sendviče«.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bingomufa  

kuha že od: 25.6.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 21.8.2012 ob 10:27

Kje se pa lahko kupijo sestavine, katere so navedene v receptu (adzuki, mirina...).

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 23.8.2012 ob 15:18

Adzuki (Vigna angularis) skoraj v vsaki večji trgovini in/ali trgovini z zdravo prehrano; dostikrat se prodaja pod imenom "rdeča soja" ali "fižol adzuki", pa čeprav ni niti soja (Glycine max) niti fižol (Phaseolus spp.). Nekaj povsem drugega pa je "rdeči fižol" (Phaseolus vulgaris) - to pa ni adzuki.

Mirin ali sake je pa malo teže dobiti, pa draga sta hudičevo, ampak, kot sem napisal, nista obvezni sestavini (kot pri nas npr. rum v pecivih).

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 23.8.2012 ob 15:40

Mirin in sake v Kalčku, vsaj za mirin sem prepričana.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.