Brodet

brodet s sipo, lignji in škarpeno

Kalipso  Izvor: Slovenija
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5-7 oseb

70 dag sipe (že očiščene)

40 dag lignjev (že očiščenih)

2 škarpeni

olivno olje

2 večji čebuli

pol ali 1 cela glavica česna (lahko manj ali več)

1,5 dl belega vina

4 pločevinke pelatov (4 x 400 g)

sol, poper, timijan, lovorjev list

pol žličke pomarančnih lupin

čili (po želji)

500 g instant polente

Postopek

1. Skuhamo polento, jo damo v pekač in ohladimo.

2. Sesekljamo čebulo in jo zarumenimo na olivnem olju na počasnem ognju. Povečamo ogenj in dodamo očiščeno in na kose (1,5 cm) narezano sipo. Malo prepražimo (5 minut) in zalijemo z vinom (in malo vode po potrebi). Dušimo približno 10 minut pokrito, nato odkrijemo, da povre malo tekočine (še kakšne 5 minut).

3. Dodamo očiščene lignje, narezane na kolobarje in premešamo. Solimo, popramo in dodamo 4,5 sesekljanih strokov česna. Pokrijemo in dušimo približno pol ure. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z vodo.

4. Dodamo pelate, timijan, lovor, pomarančno lupino. Po potrebi dodamo sol, poper, česen. Če vam je všeč pekoče, lahko dodamo tudi posušen čili. Pokrijemo, zavremo na močnem ognju, nato zmanjšamo in pustimo kuhati dokler sipa ni skoraj kuhana (še približno 20, 30 minut).

5. Dodamo obe odtaljeni ribi (škarpeno sem kupila zmrznjeno in brez glave) in ko zavre, kuhamo približno 10 minut, da se riba skuha. Pri tem NE MEŠAMO, ampak samo občasno potresemo, da se riba ne razpade. Ribi PREVIDNO vzamemo iz lonca ter očistimo kosti in damo meso nazaj v brodet. Malo pokuhamo do željene gostote in začinimo, če je potrebno.

6. Polento narežemo na kose (lahko jih popečemo na žaru) in postrežemo z brodetom.


Opombe

Glede na to, za koliko ljudi se brodet kuha in kakšne so finančne zmožnosti, se lahko v brodet dodajo tudi druge vrste rib in še kakšne manjše ribe, škampi, rakci. Odlično dopolni okus tudi rakovica (dodaš zadnjih 10,15 minut). Predvsem je pomembno, da se brodet zaradi kosti ne meša, ko so ribe notri, ampak samo trese ter vrstni red priprave morskih sadežev in rib. Če vam je lažje, lahko ribe skuhate posebej v manjši količini vode (naredite ribjo juho)in potem s tem zalivate.

Igrate se lahko tudi z začimbami.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.