Nadev za čokoladno potico

malo drugačen nadev, ne povzroča zgage

    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za testo iz 1 kg moke

200 g masla ali margarine

200 g moke

2 dl mleka

100 g grenkega kakava (NE Benco ipd.)

300 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

3 jajca

rum

100 g mandljev - olupljenih, prepraženih (najrajši jih zarumenim v pečici) in zmletih

Postopek

V kozici raztopimo maslo ali margarino, vanjo stresemo moko, malo prepražimo in zalijemo z mlekom. Mešamo na ognju, da se masa zgosti. Odstavimo od ognja in pustimo, da se malo ohladi. Dodamo 200 g sladkorja, vanilijev sladkor, kakav (presejan ali še bolje, v skodelici zmešan z nekaj žlicami ruma v pasto) in rumenjake. Če je masa zelo trda, dodamo še malo mleka ali ruma. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd, a še mazav sneg in ga primešamo.

Testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z mandlji (sem jih že pozabila - bilo je užitno, a bistveno slabše!). Zvijemo, naprej delamo kot z drugimi poticami.


Opombe

Po tem receptu je delala potico že moja babica (rojena 1892), navadno za belo nedeljo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

valči  

kuha že od: 5.2.2006

Št. objav: 197

Objavljeno 30.3.2007 ob 20:24

Teta torta, ali lahko kakav zamenjam s čokolado? Ali ni po kakavu nadev grenak?

Lp Valči

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 2.4.2007 ob 8:17

Valči, vse se da zamenjati. Ampak, saj je zaradi grenkosti kakava tudi 300 g sladkorja! Če boš dala čokolado, daj manj sladkorja. Sama rada delam s kakavom, tudi npr. čokoladni biskvit vedno naredim s kakavom. Končno, kaj pa je čokolada: od 35 do 75 (ali celo 90) odstotkov kakava, sladkor, maščobe ... Pa še lepo temno rjavo pride, če damo kakav.

teja-kit.  

kuha že od: 11.8.2006

Št. objav: 183

Objavljeno 1.4.2013 ob 20:57

Pozdrav!

Tole je sicer že blazno stara tema, ampak mogoče bo pa še kdo pogledal...

Je kdo delal tole filo? Meni se tudi približno ni 'izšlo'. Že ko sem kuhala se niti ni dalo kuhat, saj je iz masla, moke in mleka nastala popolnoma knedlasta zmes. Potem pa je bila tudi vmešati kakav precej zahtevna naloga, čeprav sem naredila tisto pasto z rumom in precej dodatnega mleka. In na koncu tudi beljaki niso bistveno izboljšali situacije. Sicer se je dalo nekako namazat, ampak težkoooo.

Končni rezultat pa suuuuuuuuuuha potica - fila skoraj bolj kot testo. Pa ravno tega si res nisem želela in sem se prav zato lotila čokoladne, ker naj bi bila bolj sočna kot klasične.

Še kakšne izkušnje in ideje?

T.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 2.4.2013 ob 12:34

Teja, žal mi je, da se ti ni izšlo. Masa res pride sorazmerno trda, vendar nikakor ne "knedlasta". Sladkor, jajca in rum jo zmehčajo - količine slednjega nisem navedla, vendar z njim uravnavam tudi gostoto nadeva, ne samo okus. Res pa je, da to ni nadev za posebno sočno potico, vendar mi nikakor ne pride suha. Radi jo imajo predvsem tisti, ki ne marajo preveč "pocastih" potic. Tudi letos sem jo (poleg rozinove in orehove) spet naredila, imam kar nekaj "odjemalcev", ki jim je najljubša.

Okusi so seveda različni, očitno ta potica ni po tvojem. Poišči kakšen drug recept za čokoladno potico, verjetno z maslom, jajci, mandlji in čokolado.

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 2.4.2013 ob 13:44

tudi jaz sem jo letos delala prvic, res ni pocasta, presenetilo me je, da ni sladka (res pa tudi testo ni bilo pretirano sladkano). Delala sem iz polovicnih kolicin, le jajca sem dala dva. Bila je prav lepo mazava in moj mali pomocnik jo je brez tezav namazal na testo

trac  

kuha že od: 12.11.2010

Št. objav: 568

Objavljeno 2.4.2013 ob 14:05

Mi damo v čokoladen nadev stopljeno čokolado, malo masla, malo sladkorja (po okusu), rumenjake in zmlete oluplene mandlje. Moka v tem primeru ni potrebna.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.