Pečen riž po tajsko

mamamia  Izvor: tajska
Pečen riž po tajsko
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za štiri osebe

250 g jasminovega riža

ena rdeča, ena zelena paprika

ena limonina trava

ena velika čebula

trije stroki česna

zvrhana jedilna žlica sušenih rakovih repkov

nekaj kaffir lime listov

tri mlade čebule

sezamovo olje

3 cm sveže ingverjeve korenine ali zvrhana žlička mletega ingverja

temna sojina omaka

Postopek

Riž damo na cedilko in ga pod tekočo vodo tako dolgo izpiramo, da je voda povsem bistra. Potem ga damo v posodo, zalijemo s toliko vode, da je gladina okoli tri cm nad rižem, prilijemo nekaj kapljic olja in na zmernem ognju zavremo v odkriti posodi. Ko se na površini riža pojavijo mehurčki, posodo pokrijemo in namestimo temperaturo čim nižje, posodo pa pokrijemo. Ko je riž kuhan, oziroma vpije vso tekočino, ga stresemo na platneno krpo in ga povsem ohladimo. Najbolje je, če riž skuhamo dan prej.

V voku razgrejemo sezamovo olje, dodamo na polmesece zrezano čebulo in pražimo minuto ali dve. Potem dodamo ingver in sesekljan česen. Ko zadiši po česnu, dodamo na tanke trakove zrezani papriki in čisto drobno sesekljano limonino travo. Dodamo sojino omako, premešamo in začnemo dodajati riž - žlico po žlico ga dajemo v vok in nenehno mešamo z leseno kuhalnico, da se zrna sproti ločijo. Ko smo tako opekli ves riž, dodamo še sušene rakce, premešamo, dodamo liste kaffirja in po želji še sojine omake. Lahko dodamo še sok ene limete ali žličko riževega kisa. Ko vok odstavimo z ognja, potresemo jed s sesekljano mlado čebulo.


Opombe

Razen paprike lahko dodamo še sojine kalčke, bambusove vršičke, na kose raztrgano jajčno omleto, na tanke rezance zrezano korenje, por...pač zelenjavo, ki jo imamo pri roki.

Pomembno pri tej jedi je, da je riž povsem hladen, preden ga damo v vok.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 18.2.2007 ob 11:54

Super, hvala tudi za to različico riža. Kje pa se dobijo vse te sestavine, limonina trava in kaffir lima, sploh niti ne vem, kako to izgleda.

Sicer pa sama rižote delam vedno na ta način, da riž najprej skuham in ohladim, nato pa dokončam, tudi večinoma v voku. Ne vem, do tega sem nekako sama prišla, mi je boljši okus. Zdaj pa sem prebrala, da se zares lahko tako dela, ker so me dosedaj vsi debelo gledali :))

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 18.2.2007 ob 12:36

Limonino travo bi mogoče našla kje v Sloveniji, kaffir lime leaves pa boš najbližje nam našla v Grazu. Se pa te stvari precej uspešno zamrznejo (razporediš v manjše, za pest velike paketke in te po potrebi uporabiš). Tudi limonino travo lahko zamrzneš, dobi pa se tudi sušena različica (tudi pri nas).

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 18.2.2007 ob 15:39

Sveža limonina trava se pri nas, vsaj v Mb, dobi občasno, ttakrat je kupim malo več in spravim v zamrzovalnik. Ostala sveža zelišča oziroma začimbe, tudi kaffir lime leaves ipd, pa kupim v Asia shopu v Gradcu in kar v vrečkah, v katerih so spravljena, spravim v zamrzovalnik, potem pa po potrebi jemljem in uporabim. Lime leaves,kaffir lime leaves, curry leaves in podobno so takšni lističi, malo manjši in bolj okrogli od lovorja, dajo pa jedem eno tako sladkasto limonino aromo. Jaz jih sicer ne maram v prevelikih količinah, moj mož pa si brez teh reči, pa še koriandra za povrh, ne more predstavljat tajskih jedi.

Suha limonina trava se dobir pri nas, vem da jo imajo v Intersparu, na policah z ekostični hrano, tudi vloženo sem že imela, pa tudi v tistih zelenih vrečkah od everegreena se dobi. Ni pa sušena tako izrazitega ookusa kot sveža. Mamamia

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 18.2.2007 ob 18:11

Nekaj teh začimb (zanesljivo curryeve liste) so imeli (v Litiji jih še imajo, preverjeno v petek) tudi v Hoferju.

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 18.2.2007 ob 23:03

Hvalaaaa, bom malo pogledala po teh policah.

sonchika  

kuha že od: 3.4.2005

Št. objav: 731

Objavljeno 19.2.2007 ob 16:31

Danes sem naredila ta riž, sicer z zelenjavo iz skrinje in brez eksotičnih začimb, in je bil odličen.

Edino imela sem rahlo nezgodo s krpo, na katero sem stresla jasminov riž. Riž se je čisto zalepil nanjo. Večino sem sicer odstranila, ampak nekaj rižekov je pa še vedno zalepljenih nanjo in ni druge, kot da krpo operem.

Naslednjič bom raje sesula riž na pomaščen pekač.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 19.2.2007 ob 18:03

Ja, tudi meni se zgodi, da se nekaj riža nalepi na krpo, nekaj časa potem zgubim s strganjem. Sicer pa krpo sperem pod tekočo vodo in jo dam v pranje, pa je. Tole z namaščenim pekačem je pa dobra ideja. Hvala. Mamamia

klawdy  

kuha že od: 10.7.2007

Št. objav: 10

Objavljeno 30.4.2008 ob 10:18

Js mam doma kroglo za kuhanje riža, je super pogruntavščina, čeprav to redko gdo pozna, saj so jo tudi pri neckermanu prodajali. Stvar je zelo uporabna. Riž daš v kroglo, ko voda v loncu zavre daš noter kroglo z rižem kuhaš 19-20 minut. Odcediš vodo odpreš kroglo in riž streseš v vok.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.