Pita z ohrovtom in slanino

    predjedi: tople
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 zavitek listnatega testa

srednje velika glava ohrovta

3 stroki česna

100 g slanine

3 jajca

1 velika žlica kisle smetane

2 dl sladke smetane

1 žlica gustina

sol, poper, muškatni orešček

vegeta (po želji)

Postopek

Odmrznemo listnato testo, da je lepo mehko (lahko ga že en večer prej damo v hladilnik). Ohrovtove liste očistimo in narežemo na majhne trakce. Zavremo lonec vode in vanj stresemo narezan ohrovt in ga pustimo 2 - 3 minute, da se zmehča. Odcedimo in damo v skledo. Slanino narežemo na manjše koščke in ga opražimo na malo olivnega olja, nato dodamo sesekljan česen in popražimo samo toliko, da zadiši. Odstavimo in ohladimo. Penasto umešamo 3 jajca (malo jajca pustimo za kasneje za premaz), dodamo sladko smetano in znova premešamo. Dodamo žlico kisle smetane, žlico gustina, sol, poper, vegeto in malo muškatnega oreščka. Najprej razvaljamo eno kocko testa, ga prešpikamo in damo v pomaščen pekač. Nadevamo s polovico ohrovta, ga posolimo, popramo in začinimo z vegeto. Nato razporedimo slanino po celem pekaču in nato dodamo preostali ohrovt in spet malo začinimo. Nato razvaljamo drugo kocko listnatega testa in vanj zarežemo poševne podolžne črte, da bo nastala mrežica. Nato enakomerno zalijemo ohrovt z mešanico jajc in smetane ter nanj položimo razvaljano testo. Robove rahlo stisnemo skupaj (lahko si pomagamo z jajcem). Premažemo ga s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 220 stopinj. Ko porjavi, znižamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo približno 20 - 30 minut. Postrežemo z žličko kisle smetane.


Opombe

Namesto špeha lahko uporabite slanino, pršut, mleto meso ali tudi kakšno drugo zelenjavo. Recept temu primerno prilagodite. Lahko je kot predjed, priloga ali samostojna jed. Pekač je pravokoten, standardne velikosti za peciva.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Kalipso  

kuha že od: 29.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 29.12.2006 ob 10:47

Zelo vesel

LP

Je strokovni del malo spremenil recept, zato so tu popravki:

Pito sem delala z špekom oziroma s prednjo nogo prašiča. Ne moreš reči, da je pršut, ker je drugi del mesa in se ne more jest surovo (narezano na fete, kot pršut), ampak ga je potrebno popečt. In ni toliko mastno kot slanina, ampak je bolj rodo meso. Je pa res, da špek ni pravilno slovensko in se mi zdi, da se tudi uporablja pogovorno za slanino. No, tu na obali, so mi prinesli ta kos "pršuta" in rekli temu špek. Zato sem tudi tako zapisala. Tako je bila na obeh straneh napakica.

Potem tudi v opombah ni špeha ampak ta "špek" oziroma prednja noga prašiča.

Goga

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.