Koleraba, krompir in fižol po gebarsko

joly  
Koleraba, krompir in fižol po gebarsko
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 koleraba (večja ali 2 manjši)

3/4 kg krompirja

30 dag fižola

30 dag prekajenega mesa

žlica rdeče paprike

žlica paradižnikove mezge

Postopek

Fižol namočimo čez noč. Kolerabo narežemo na manjše koščke, krompir na kocke, dodamo namočen fižol ter prekajeno meso. Vse skupaj kuhamo do mehkega. Na olivnem olju zarumenimo žlico moke, dodamo paradižnik in papriko. Meso narežemo na koščke in vrnemo v enolončnico. Malo še pokuhamo. Če je preredko, lahko zgostimo z žlico drobtin.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Venturini  

kuha že od: 29.1.2002

Št. objav: 1685

Objavljeno 10.4.2008 ob 19:31

Pri nas temu rečemo trojka oz. bloška trojka. je stara mama iz Velikih Blok pa je to od tam prinesla. Mi damo noter še korenje, ocvirke in kaj suhega mesa. Naredimp brez prežganja, paradižnika in paprike. Mogoče samo svež peteršilj na koncu.

polhar  

kuha že od: 19.11.2007

Št. objav: 3

Objavljeno 10.4.2008 ob 20:02

gebar ( gehbar) je beseda verjetno kočevskega izvora pomeni pa podobno kot ( človek po kateremu lahko hodiš ( tlačan), zavzema pa področje nad Osilnico proti Gerovem,Čabar, ki so ga prvotno naselili kočevski nemci kar se vidi tudi v imenu GERovo in pa tudi v priimkih Malnar, Bauer, Štamfelj, Štimec in podobno

meddie  

kuha že od: 24.12.2008

Št. objav: 18

Objavljeno 25.12.2008 ob 14:39

Zelo vesel

Moja stara mama je pa iz vasi blizu Blok. Jaz jo pa naredim malce drugače. Na maslu popražimkorenje (rdeče in rumeno) in kolerabo. Dodam česen in zalijem z malo belega vina. Klobaso in suho meso prepražim posebej v kozici in ga dodam prepraženi zelenjavi. Dodam krompir in fižol iz pločevinke (ali svež) in zalijem z toplo vodo. Kuham dobre pol ure in nato vlijem eno sladko smetano. Pokuham še 10 minut. Od začim dodam rdečo papriko, malce popra in mleti timijan. Kdor jo je do sedaj probal me sprašuje kdaj bo spet naslednjič. Tudi meni je všeč.

mimmy7  

kuha že od: 29.6.2005

Št. objav: 2

Objavljeno 1.3.2009 ob 11:18

Podobno jed pri nas jemo pogosto, imenuje pa se kavra (ali kaura) - moja babica je bila z Notranjske (Stari trg pri Ložu) in jed se prenaša naprej. Se pa skuha skupaj koleraba, krompir in korenje - doda se še kuhan fižol v zrnju, na koncu pa se zabeli z ocvirki. Če damo malo več vode, je lahko to jed na žlic, sicer pa se zmečka (kot pire), zraven pa najbolje pašejo kake klobase, kuhana suha rebrca ali pa svinjska krača.

tonsk  

kuha že od: 16.1.2012

Št. objav: 144

Objavljeno 23.10.2013 ob 16:04

Dolgo je kar sem si dal recept v beležko in okleval. Danes sem končno skuhal to jed in moram priznati da je res odlična. Delal sem jo iz polovice sestavin, za dva , po receptu in ni bilo treba nič dodati, res dobro.

LP

GoraninMetka  

kuha že od: 22.9.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 30.1.2015 ob 14:17

Zelo enostaven recept in zelo okusna jed. Jaz temu pravim vrh.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.