"Musaka" z ohrovtom

"Musaka" z ohrovtom
    mesne jedi: mešano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 - 4 osebe (4 manjše porcije ali 2 zelo veliki)

1 večja lepa glava ohrovta (med 1 in 1,5 kg)

300 g mešanega mletega mesa (kvalitetnega)

pol skodelice riža (cca. 50 g)

malo čebule (za riž)

Vegeta

poper

1 jajčka

1 kisla smetana

sol ni potrebna, ker je Vegeta dovolj slana

Postopek

1. Ohrovt očistimo in narežemo na trakove ter ga blanširamo (kuhamo ga v hladni vodi do zavretja, izklopimo štedilnik in pustimo mogoče 5 minut v vroči vodi, nato vodo odlijemo). To lahko naredimo že prejšnji dan, če imamo malo časa (med tednom).

2. Skuhamo riž na pol (polovico normalnega časa). Jaz to naredim tako: na olju prepražim malo čebule, nato dodam riž in še malo pražim ter zalijem z vodo. Ne solim. Ko se riž kuha (cca. 10 min), lahko kar začnemo s korakom 3.

3. Na olju prepražimo mleto meso. Na koncu močno začinimo s poprom in vegeto. Meso začinimo premočno (predvsem z vegeto), ker potem dodamo nezačinjen riž in ohrovt in meso prenese del okusa na riž in ohrovt, tako da je kasneje en lep kontrast. Če bo meso premalo začinjeno, ne bo tako okusno, kot bi lahko bilo.

4. Ko je meso prepraženo in začinjeno, mu dodamo na pol kuhan riž in krepko premešamo. Ker riž vpije precej okusa, bomo verjetno morali še dodatno začiniti. Še vedno mora biti ta masa preveč začinjena (zaradi ohrovta, ki ga je veliko).

5. V pekač naložimo plasti: najprej ohrovt kot podlago, nato maso mesa in riža, nato spet ohrovt, spet meso in riž in na vrhu ponovno ohrovt. Lahko malo potlačimo, da bo bolj kompaktno. Sedaj že lahko segrejemo pečico na 180 ali 200 stopinj (vroč zrak).

5. Posebej razžvrkljamo jajce in mu dodamo kislo smetano. Dobro premešamo. To maso polijemo po vrhnji plasti ohrovta.

6. Pekač damo v segreto pečico bolj spodaj in pečemo približno 25 minut pri 200 stopinjah, če smo ohrovt skuhali svež. Če je bil ohrovt skuhan prejšnji dan in je bil v hladilniku, moramo peči vsaj 10 minut dlje in na 180 stopinj (da se ne zažge zgornja plast). Jed je gotova takrat, ko je vrhnja plast lepo temno rjava in vse skupaj vroče.

"Musako" razrežemo in damo na krožnik. Pojesti jo je potrebno takoj, ko je servirana, saj se hitro ohladi, kar pa ni problem, ker je hladna tudi zelo dobra. Lahko jo pojemo dosti, pa ne bomo stokali od preobjedenosti.

Še eno opozorilo: ohrovt hitro "požene". Imejte to v mislih in ne jejte te jedi pred kakšnimi pomembnimi opravki (sestanki, itd.).

Pa dober tek.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 13.1.2008 ob 12:35

Jezen

Mi imamo pa ohrovt radi na več načinov. Kuhan, še topel zabeljen z limono ali kisom in olivnim oljem, pa kuhan skupaj s krompirjem, zmečkan in zabeljen z ocvirki ali panceto, sesekljanim česnom in poprom, po naše kopica , je odlična priloga k mesu, golažu ali pa samo ocvrtim jajcem. Pa še skuhan, potenstan na maslu ali panceti z dodatkom česna . Same dobre jedi, čeprav tudi meni pri kuhanju ne diši preveč lepo je pa potem toliko boljši.Res je, da imamo vsak svoj okus, ne smemo pa kritizirati nekaj, kar še nismo pokusili.

Lep dan vam želim!

matko10  

kuha že od: 28.12.2009

Št. objav: 5

Objavljeno 28.12.2009 ob 21:02

Zelo vesel

Zelo rad imam ohrod. MOram vam povedati, da je ta musaka zelo okusna

žaži  

kuha že od: 5.8.2011

Št. objav: 3

Objavljeno 19.8.2011 ob 15:13

Zelo vesel

Prejšnji teden sem jo naredila in zmazali smo jo v trenutku! Tako bo jutri spet na jedilniku, saj je trenutno precej ohrovta na vrtu .

lucero  

kuha že od: 3.9.2008

Št. objav: 8

Objavljeno 3.12.2015 ob 14:42

Zelo vesel

Danes skuhala in je zelo dobro.Tisti,ki ohrovta ne je, tak brezveze da kej komentira,ker mu tak ne more biti dobro,ker še verjetno niti ne poskusi skuhat.Mislim,da bi to jedli tudi tisti,ki ohrovta ne jedo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.