"Musaka" z ohrovtom

"Musaka" z ohrovtom
    mesne jedi: mešano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 - 4 osebe (4 manjše porcije ali 2 zelo veliki)

1 večja lepa glava ohrovta (med 1 in 1,5 kg)

300 g mešanega mletega mesa (kvalitetnega)

pol skodelice riža (cca. 50 g)

malo čebule (za riž)

Vegeta

poper

1 jajčka

1 kisla smetana

sol ni potrebna, ker je Vegeta dovolj slana

Postopek

1. Ohrovt očistimo in narežemo na trakove ter ga blanširamo (kuhamo ga v hladni vodi do zavretja, izklopimo štedilnik in pustimo mogoče 5 minut v vroči vodi, nato vodo odlijemo). To lahko naredimo že prejšnji dan, če imamo malo časa (med tednom).

2. Skuhamo riž na pol (polovico normalnega časa). Jaz to naredim tako: na olju prepražim malo čebule, nato dodam riž in še malo pražim ter zalijem z vodo. Ne solim. Ko se riž kuha (cca. 10 min), lahko kar začnemo s korakom 3.

3. Na olju prepražimo mleto meso. Na koncu močno začinimo s poprom in vegeto. Meso začinimo premočno (predvsem z vegeto), ker potem dodamo nezačinjen riž in ohrovt in meso prenese del okusa na riž in ohrovt, tako da je kasneje en lep kontrast. Če bo meso premalo začinjeno, ne bo tako okusno, kot bi lahko bilo.

4. Ko je meso prepraženo in začinjeno, mu dodamo na pol kuhan riž in krepko premešamo. Ker riž vpije precej okusa, bomo verjetno morali še dodatno začiniti. Še vedno mora biti ta masa preveč začinjena (zaradi ohrovta, ki ga je veliko).

5. V pekač naložimo plasti: najprej ohrovt kot podlago, nato maso mesa in riža, nato spet ohrovt, spet meso in riž in na vrhu ponovno ohrovt. Lahko malo potlačimo, da bo bolj kompaktno. Sedaj že lahko segrejemo pečico na 180 ali 200 stopinj (vroč zrak).

5. Posebej razžvrkljamo jajce in mu dodamo kislo smetano. Dobro premešamo. To maso polijemo po vrhnji plasti ohrovta.

6. Pekač damo v segreto pečico bolj spodaj in pečemo približno 25 minut pri 200 stopinjah, če smo ohrovt skuhali svež. Če je bil ohrovt skuhan prejšnji dan in je bil v hladilniku, moramo peči vsaj 10 minut dlje in na 180 stopinj (da se ne zažge zgornja plast). Jed je gotova takrat, ko je vrhnja plast lepo temno rjava in vse skupaj vroče.

"Musako" razrežemo in damo na krožnik. Pojesti jo je potrebno takoj, ko je servirana, saj se hitro ohladi, kar pa ni problem, ker je hladna tudi zelo dobra. Lahko jo pojemo dosti, pa ne bomo stokali od preobjedenosti.

Še eno opozorilo: ohrovt hitro "požene". Imejte to v mislih in ne jejte te jedi pred kakšnimi pomembnimi opravki (sestanki, itd.).

Pa dober tek.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

shumnick  

kuha že od: 5.3.2006

Št. objav: 40

Objavljeno 23.5.2007 ob 22:30

Musaka torej, kot je avtor sam napisal, pa ne cisto prava in ne cisto zares okusna , zelo mi je zal , ce se moram deklarirati za sovraznika ohrovta, ta po moje se za zivino ni dober je kdo ze videl psa, ki bi maral ohrovt? Zelje ljubijo! OK musaka z rizem, se slisi cisto ok do sem v redu, tista kisla smetana pa mene moti - sorry ne vem zakaj ampak kisla smetana v receptih nad 60 stopinj celzija se zmerom sfizi in ze takoalitako ni dobra - use the other one ( sladka smetana ).

Aja, blanisiranje je poparjenje in smisel zadeve je, da stvar zabrises v krop - ce jo uspes popariti v kropu za kratek cas in nato prestrasis v ledeni vodi bodo zeleni pigmenti ostali precudovito leskeci in dominantni - ni smiselno dajati zelenjavo v hladno vodo pac pa meso za govejo juho, smiselno je zelenjavo prestrasiti (abschrecken) z mrzlo vodo, da ohrani barvo in na drugi strani je smiselno dati govedino za juho v mrzlo vodo, da se izluzi cim vec beljakovin iz mesa.

Torej za potrpezljive - Ohrovt sluhamo in skuhanega polijemo z mrzlo vodo, sa obdrzii lepo zeleno barvo, hladnejsa je voda, bolj zelena je barva ohrovta - ampak skuhanega ! Toliko

Muffsy  

kuha že od: 5.8.2006

Št. objav: 330

Objavljeno 24.5.2007 ob 6:28

Zakaj je pa treba skritizirati recept? Meni je pa všeč, fina zamenjava za zmeraj isto zadevo s krompirjem.

Bomo poskusili!

LP

golubić  

kuha že od: 13.5.2007

Št. objav: 1276

Objavljeno 8.6.2007 ob 20:29

Vsak ima svoje mnenje,ali ste jo probali shumnick?

robter  

kuha že od: 22.6.2006

Št. objav: 8

Objavljeno 12.6.2007 ob 14:23

Kisla smetana in jajce je zakon nadomestek za bešamel, sam dodam še malo mleka, da je bolj tekoče.

damjanaf  

kuha že od: 7.6.2007

Št. objav: 16

Objavljeno 12.6.2007 ob 14:32

Jaz pa namesto riža dam kar krompir-zelo dobro!

roposai  

kuha že od: 25.11.2003

Št. objav: 23

Objavljeno 9.10.2007 ob 19:22

Za tiste, ki se zmrdujejo nad ohrovtom: dokler nisem poskusil te musake, sem sovražil ohrovt. Pa tisti vonj.... bljak. Prvič sem se te musake branil, a ker ni nič preveč smrdela po ohrovtu sem jo poskusil in bil navdušen. Še do danes edina oblika ohrovta, ki jo jem, in to zelo rad. Poskušam izkoristit vsak lep ohrovt, ki ga najdem v trgovini, ko sploh imam čas kuhati doma.

slepakura  

kuha že od: 9.1.2007

Št. objav: 326

Objavljeno 10.10.2007 ob 9:21

Jaz pa ohrovt obozujem in se -za razliko od shumnicka- ne ravnam po pasji hrani.

tadi  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 27

Objavljeno 24.10.2007 ob 10:15

Na koncu močno začinimo s poprom in vegeto. Meso začinimo premočno (predvsem z vegeto),

Naslov recepta bi moral biti: Musaka z Vegeto in ohrovtom.

Basti  

kuha že od: 11.11.2007

Št. objav: 558

Objavljeno 16.11.2007 ob 12:57

Zelo dobro. Za schumnicka pa: Praviš da ohrovta še psi nebi jedli. A tudi ti ješ pasje konzerve? Saj smo ljudje in ne psi. Haloooo!

slapps  

kuha že od: 3.7.2007

Št. objav: 6

Objavljeno 13.1.2008 ob 9:41

Musaka je odlicna ,ohrovt je zelo dober, samo začini naj vsak po svojem okusu,in jaz dam dva jajcka, potem pa kislo smetano zmesam s 1 dl mleka da je bolj tekoca masa in v to dodam umešana jajca. Povrh naribam malo sira in posipam s timijanom . Probajte!

Lep pozdrav vsem

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.