Izvrsten golaž

uroscadez  Izvor: Slovenija
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10 oseb

1,5 kg govejega mesa, ki se bo zmehčalo (lahko bočnik, bržola, mlado gov. stegno)

1,5 kg čebule

cca. 3 dl rdečega vina, lahko tudi belega (pazimo, da vino ne bo trpko oz. kislo oz. če je belo, naj bo pol suho)

olje

sol: vse skupaj 2 - 3 žličke

500 - 800 g paradižnikovih pelatov ali pasiranega paradižnika, lahko obojega malo

moka (1 zvrhana žlica)

priporočene vendar ne obvezne začimbe:

2 - 3 žlice rdeče sladke paprike

1 žlica majarona

poper po okusu

Postopek

Meso očistimo, da niso notri kake žile ali kite, nato ga narežemo na male kocke (1,5 - 2 cm).

Čebulo narežemo, ne preveč na debelo (predlagam uporabo multipraktika, če ga imamo, ker je to zelo veliko čebule, ker sicer pečejo oči, pa še precej manj dela je). Na močnem ognju in olju posolimo in prepražimo meso toliko, da bi ga lahko že jedli (recimo srednje pečeno). Ob praženju bo meso verjetno spustilo vodo, lahko jo vmes malo odlijemo (in shranimo!!!), dodamo še malo olja in pražimo naprej, dokler lepo ne porjavi. Istočasno lahko v drugi posodi pražimo čebulo, ki ji na začetku dodamo 2 - 3 žličke soli. Čebulo in meso stalno po malem mešamo, da se nam ne zažge. Ko bo iz posode s čebulo izhlapela voda, pazimo na ogenj, da se nam čebula ne začne žgati (mora samo lepo porumeneti in se zmehčati).

Ko imamo meso in čebulo lepo popraženo (za čebulo bo trajalo verjetno malo dlje, 15 - 20 minut), ugasnemo ogenj in od tu lahko nadaljujemo na 2 načina (v ekonom loncu ali na klasičen način v navadnem loncu). Jaz bom opisal proceduro za ekonom lonec, kjer se meso in čebula res super zmehčata, pa še par ur manj se lahko kuha.

Torej, v ekonom lonec vržemo zdaj vse, kar imamo skupaj: popraženo meso (in vodo, ki smo jo med praženjem verjetno odlili), popraženo čebulo, paradižnik, vino in začimbe po želji. Samo moko pustimo za konec. Dodamo približno 2 - 3 dl vode. Zmes ne sme biti presuha, ker sicer ekonom ne dela dobro (če bo na koncu zadeva preredka, lahko itak še malo pokuhamo, da voda izlapi). Ekonom postavimo na srednje močan ogenj in mešamo, dokler ne zavre popolnoma (tukaj je ZELO ZELO pomembno, da mešamo in pazimo na ogenj, ker se tukaj zlahka začne žgati spodaj v posodi in potem se ves trud izniči - vem, ker se mi je že parkrat ponesrečilo). Ko maksimalno vre, zapremo lonec z ekonom pokrovko in jo zaklenemo (mora imeti en gumb kjer piše LOCK). V roku najkasneje 1 minute se mora začeti dvigovati bunka na pokrovki (sicer verjetno ni dobro zaprto). Ko se dvigne do polovice, začnemo počasi zmanjševati ogenj, hkrati malo tresemo posodo, da se stvari v njej mešajo (in ne prijemajo dna). Ko pride bunka v gornji položaj, zmanjšamo ogenj (najkasneje 1 - 3 min. po zaprtju posode) na absolutni minimum (če bo premočan ogenj, bo lonec verjetno piskal skozi ventil - prava jakost ognja je kadar je bunka v dvignjenem položaju, vendar lonec še ne piska na glas skozi ventil). Lonec potem pustimo na minimalnem ognju 20 - 25 minut. Vmes ga vsake toliko samo malo potresemo, da se stvari notri malo premešajo. Po tem času ugasnemo ogenj in počakamo, da bunka na pokrovki pade v najnižji položaj (kakršen je preden zapremo posodo). To bo vzelo kakih 10 minut. Pokrova do padca bunke absolutno NE SMEMO ODPIRATI.

Sedaj odklenemo pokrovko in jo odstranimo. Golaz je pripravljen.

Če se nam bo zdel preredek, ga brez pokrovke še malo pokuhamo, na koncu pa lahko dodamo še moke, tako da se malo zgosti. Preverimo tudi slanost (jaz sem napisal minimalno količino soli, da lahko potem po okusu še dosolimo).


Opombe

PS 1: Če nadaljujemo v navadnem loncu, je treba zmes kuhati še par ur na manjšem ognju. Ugasnemo, ko se nam zdi meso dovolj mehko.

PS2: Zadeva je napisana za nekoga, ki še nikoli ni uporabljal ekonom lonca, zato tisti, ki ste ga že, ne biti užaljeni, če malo "pametujem".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jasna1  

kuha že od: 24.9.2005

Št. objav: 1986

Objavljeno 3.10.2006 ob 20:34

Mene je pa soseda naučila, da čebulo skuham posebej in dodam praženemu mesu. V malo vode skuham čebulo, narezano na četrtinke (traja 1 minutko, he he). Čebula dobesednio razpade v golažu, kar je pri naši hiši zelooo pomembno.

Aja, če jo bo kdo kuhal, naj jo raje zunaj, če imate to možnost. Zelo namreč smrdi...

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8697

Objavljeno 3.10.2006 ob 20:46

Zakaj pa je problem kako se reže čebula? Malo prej sem se usedla za računalnik, ker celo popoldan nekaj motovilim po stanovanju, med ostalim sem tudi kuhala goveji golaž za jutri.

V mojem golažu sploh ni videti čebule... Sploh ni pomembno kako jo narežemo, temveč je pomembno kako se čebula zdensta. Jaz dam v posodo maščobo (pri golažu mast) in na vročo ploščo, sproti režem čebulo na polovico in potem na kolobarčke. Ko 1-2 čebuli narežem vržem na maščobo, tako vso čebulo, koliko jo pač potrebujem. Premešam, denstam, podlivam z malo vode, spet denstam... To traja kar nekih 20 minut. Šele potem dam gor meso, zelenjavo in vse ostalo, kar se da

v golaž, ki se ga kuha kar nekaj časa.

Čebula se čuti, če je premalo denstana. Ob prvi priliki bom merila čas, ki je potreben, da narežem 1 kilo čebule. Jaz v golaž dam toliko čebule, koliko imam mesa. Zdi se mi, da ne potrebujem več kot 5-7 minut.

Pozdravček!

lakom-lačen  

kuha že od: 16.5.2006

Št. objav: 38

Objavljeno 3.10.2006 ob 22:28

kaj pa jaz ko sem rezala 4 kg čebule za bograč na ROKE!!! rabila sem dobre pol ure. sem skoraj ponorela, čebula pa je bila majhna.

Bernarda85  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 209

Objavljeno 4.10.2006 ob 9:26

Jst rabim za 8 srednje velikih čebul tm 20 minut ampak je čebula čisto čisto na tanko narezana! Kr mamo tako pri nas radi!

Kalipso  

kuha že od: 29.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 4.10.2006 ob 17:04

ojla,

vidim, da ste padle v debato o čebuli. zame je point golaža tudi v tem, da je čisto gladek, torej se mora čebula razpustit totalno in to dosežem da pražim in dušim čebulo in meso kakšno dobro uro (ali več, odvisno od mesa), potem pa samo pokuham, da izpari vsa voda in vržem gor moko in papriko in malo prepražim, potem pa počasi dolivam hladno vodo in mešam. ko zavre, še malo pokuham in golaž je tu, vedno dober.

mi pa ni všeč čebula iz multipraktika. za golaž je pa vseeno kako veliki koščki so, ker itak zginejo

uroš: en nasvet, da ne boš vedno čakal ekonom lonca. ko ga odstaviš, ga dej v korito in na pokrov spusti mrzel curek vode in dvigni ventil, da malo pomagaš izpuščati pritisk. ta se zmanjša v parih sekundah in lahko odpreš lonec. js to vedno delam in vedno deluje

lp vsem

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 4.10.2006 ob 19:01

Čebula iz multipraktika tudi pri nas ne pride v poštev, okus je čisto drugačen. Čebula že v stroju izpusti ves sok, finta golaža je pa prav v tem, da čebula postopoma pušča sok, potem ko jo damo na že opraženo meso. In da razpade, jo je treba najprej malce posolit, potem pa vse skupaj podlivat in podlivat z vodo, dokler ni meso mehko in čebula ne razapde. Tudi dve, tri ure. Sicer pa- za vsako dobro stvar je potrebnega veliko časa. Meni pač ni golaža brez na roke zrezane čebule, pa če gre za pet kg, pa je zrežemo pet kg. Mamamia

giorgio401  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 120

Objavljeno 10.10.2006 ob 20:56

jaz pa golaz delam tako, da meso na rahlo povaljam v moki na vrocem olju preprazim uz stalno mesanje, ga , ko dobi zlato barvo dam ven in v isto posodo dodam prej ocisceno in v mrzli vodi oprano ter nasekljano cebulo takoj posolim in neperenehoma mesam dokler ni na pol z emehka dodajam 3-4 zlice vode in se res lepo zmehsca, dodam mleto rdeco papriko meso in potem vse ostalo..zmanjsam temperaturo in pod pritiskim nekaj casa kuham. nama je tako narejen vedno odlicen........

kobra 1  

kuha že od: 15.6.2006

Št. objav: 1881

Objavljeno 11.10.2006 ob 6:39

Najprej prepražim meso, ga dam ven, nato dodam grobo rezano čebulo, solim in dodam kanček vode. Ko se čebula raspusti jo zmeljem s plačnm mešalnikom....

Aldo  

kuha že od: 1.9.2005

Št. objav: 3

Objavljeno 19.11.2006 ob 13:27

Zelo vesel

Hvala Bugu,da je nekdo imel toliko volje,da je razložil kot mora razložit vsak profesor kuharstva(pa ne razložijo)!Velike pohvale za trud in se še proročamo za tako razlagko.Tako dobro razloženo ni niti v kuharskih knjigah,ki so zelo drage!!!Čim več taki razlag.....Čestitam!!!!!

O ko bi le vsi tako imeli čas in voljo,da do potankosti opišejo stavr!

Ko pa vajenci pridejo v kuhinjo in se hočejo tega naučit ne da bi prebrali tukaj gor razlago morajo krepko iz kleti prinest par ton robe,da bi jim majster kuar tako do potakosti povedal kot je ta Gospod obrazložil!

Kar tako naperj!!!

Čestitam!

Provansale  

kuha že od: 5.4.2006

Št. objav: 5

Objavljeno 19.11.2006 ob 15:32

ma dej,to je čist preveč vina in pelatov za golaž,kje pa živite,v ekonom loncu se ne kuha že 20 let:))Najbrž tud rižoto še v ekonom loncu kuhate:)Najbolj mi je smešn kadar avtomehaniki recepte pišete,pa večinoma je tega tukaj.Lep kulinaričen dan!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.