Jabolčni džem

    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg jabolk

1 kg sladkorja

3 vanilijevi sladkorji

1 vrečica Želina

Postopek

Jabolka operemo, olupimo, razrežemo na osmine, jim odstranimo peščišča in jih razrežemo na drobne koščke. Te stehtamo (1 kg). Jabolčne koščke stresemo v kozico. Od 1 kg sladkorja odvzamemo 2 žlici sladkorja, ju zmešamo z vsebino vrečke Želina in vmešamo med sadje. To kuhamo pri največji temperaturi na štedilniku, med kuhanjem stalno mešamo in segrevamo do vretja. Ko močno zavre, postopoma vmešamo sladkor in vanilijev sladkor (ne sme ga biti manj od predvidene količine!), vse skupaj še enkrat zavremo. Ko džem pri največji temperaturi močno zavre, zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo še 1 minuto (mora biti točno minuto, zato raje glejmo na uro!). Nato kozico odstavimo z ognja in po želji posnamemo pene. Ko je džem še vroč, z njim do vrha napolnimo pripravljene kozarce, ki jih takoj pokrijemo in pritegnemo pokrovčke. Nato jih obrnemo in pustimo stati 5 minut na pokrovčkih. Če želimo, da bi bili sadeži enakomerno razporejeni po kozarcu, džem 5 minut preden ga nadevamo v kozarce, v kozici premešamo in šele potem z njim napolnimo kozarce. Naprej postopamo tako kot je opisano v prejšnjem postopku. Ohlajen džem hranimo v suhem, hladnem in zračnem prostoru. Pazimo, da kozarci ne stojijo na sončni svetlobi.


Opombe

Preden začnemo polniti kozarce, jih postavimo na vlažen prtič.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lakom-lačen  

kuha že od: 16.5.2006

Št. objav: 38

Objavljeno 3.10.2006 ob 22:23

zanimivo se sliši, koliko kozarcev pa pride iz 1 kg jabolk?

ursula.s  

kuha že od: 13.8.2006

Št. objav: 125

Objavljeno 5.10.2006 ob 10:45

Jaz vzamem ta male kozarce od evrokrema in mi pride 10-11 kozarcev; odvisno je od sadja, pa tudi kako velike kozarce vzamemo.

LP.Ursula.S

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.