Lečina lazanja

zelenjavna lazanja iz leče, pora in korenčka, zanimiv okus pa ji dajeta žlici balzamičnega kisa

nike  
Lečina lazanja
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 kosov

listi za lazanjo

Lečin nadev:

200 g rdeče leče

1 manjša čebula

2 pora

2 paradižnika

malo paradižnikovega koncentrata

3 korenčki

lovorjev list

250 g kisle smetane

2 žlici balzamičnega kisa

jušna kocka

čili

sol, poper

Špinačni nadev:

zavitek zamrznjene špinače

česen

kisla smetana po okusu

sol, poper

Bešamel:

150 g kisle smetane

2 žlici masla

150 g sira

Postopek

Čebulo drobno sesekljamo, jo malo popražimo, nato dodamo na koleščka narezan por in na kockice narezan korenček. Še malo pražimo, nato dodamo drobno narezan paradžnik, ki smo mu prej odstranili lupino, lečo (najbolje je z rdečo, lahko pa uporabite tudi katero drugo), lovorjev list, jušno kocko (ali ustrezno količino vegete) in še naprej pražimo. Nato zalijemo s pol litra vode in kuhamo cca. 15 minut oziroma toliko, da je leča kuhana. Nato dodamo še kislo smetano, balzamični kis in čili, sol, poper po okusu.

Za špinačni nadev posebej po znanem postopku pripravimo špinačo (malo popražimo česen, dodamo špinačo, ko je kuhana, dodamo kislo smetano, sol in poper).

Za bešamel pa skupaj zmešamo maslo, kislo smetano in nariban sir.

Nato na pomaščen pekač najprej damo lečin nadev, nato plast listov za lazanjo, postopek ponovimo, tako da porabimo vso maso. Zadnja plast pride špinačna. Tudi to pokrijemo z listi in na koncu premažemo z bešamelom (meni se z navedenimi sestavinami izide tako, da dam štiri plasti listov za lazanjo - odvisno od velikosti pekača).

Pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno pol ure.


Opombe

Recept sem povzela in malo priredila po nekem receptu, ki sem ga enkrat nekje našla, nimam pojma več kje, zato upam, da ne bo kdo rekel, da sem ga "ukradla", ampak se mi je zdelo škoda, da tako čudovite lazanje (z mojim jo obožujeva) ne bi mogla deliti z vami...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Pesnica  

kuha že od: 11.1.2006

Št. objav: 259

Objavljeno 10.9.2006 ob 21:55

Sliši (bere) se imetnitno, mislim, da bomo tole mi jedli v torek za kosilo. Bom potem sporočila mnenje.

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 11.9.2006 ob 9:20

Vesel

Nike, da ti pomagam, idejo za ta recept si povzela po podobnem receptu na med.over.net, vendar je tam brez špinačnega nadeva, pa še nekatere malenkosti so drugačne tako, da ga lahko mirno jemlješ za svojega. Tisto lazanjo sem jaz že nekajkrat naredila in je res ODLIČNA in jo toplo priporočam! Jaz edino naredim klasični bešamel namesto kisle smetane in ga polivam tudi vmes med plastmi in ne samo po vrhu. Nam je tako všeč. Skratka, za moj okus najboljša zelenjavna lazanja!

jasna1  

kuha že od: 24.9.2005

Št. objav: 1986

Objavljeno 11.9.2006 ob 18:13

Zelo vesel

Smo jedli danes, kaj jedli, zmazali!!! Tudi jaz sem naredila klasičen bešamel, ker mi je bolj všeč kot ta s kislo smetano.

Pesnica  

kuha že od: 11.1.2006

Št. objav: 259

Objavljeno 16.9.2006 ob 22:22

Pri nas pa kakšnega hudega navdušenja ni bilo. Družinski člani se le počasi navajajo na bolj brezmesno hrano in kar pogosto pade vprašanje: ali ni notri nič mesa? Mogoče jih bom naslednjič malo pocrkljala in bom dala med lečo malo slanine. Zagotovo pa bom tole lazanjo še večkrat pripravila.

LoNa  

kuha že od: 1.12.2005

Št. objav: 113

Objavljeno 3.11.2007 ob 19:07

Mmm naredila in tudi zmazala. Ful dobr recept. Sicer do sedaj še nisem delala lazanje, ker po pravici povedano mi nobena ni "padla v oči". Ta mi pa je! Zanimivo mi je bilo, ker je v lazanji leča in ni tak klasičen recept. Skratka superca!

Brusnica  

kuha že od: 9.11.2006

Št. objav: 46

Objavljeno 6.5.2010 ob 20:03

Zelo, zelo pohvaljeno. Pozabila sem kupit paradiznike in sem uporabila kar en tetrapak pasiranih in je blo prav fino. Delala sem dvojno maso in sta prisla dva pekaca, skupaj 12 kosov.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.