Ovsene ploščice

odličen prigrizek za ljubitelje ovsenih kosmičev in suhega sadja

Ovsene ploščice
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač iz pečice (cca. 16 ploščic)

1 kg ovsenih kosmičev

rozine

lešniki

fige

čokolada

jabolko (količina naštetega je po želji, sama pri tem nikoli ne skoparim:)

cimet

tekoči jogurt

med (lahko tudi sladkor)

Postopek

Kosmiče popražimo v ponvi brez maščobe, enako tudi lešnike, ki jih potem olupimo (nič od tega ni nujno, je pa okusneje).

V skledo stresemo kosmiče, lešnike, narezane fige, rozine, cimet, nasekljano čokolado, nastrgano jabolko (zaradi sočnosti), jogurta (lahko tudi mleka) dodamo toliko, da lahko maso fino premešamo (da se kosmiči prepojijo, a ne preveč - kasneje se ga ne čuti). Pustimo stati pol ure, poskusimo, nato pa naložimo v pekač na peki papir, poravnamo, zarežemo mrežo (lahko pa tudi razrežemo na koščke) in pečemo na 200 stopinjah vsaj pol ure, oziroma dokler se fino ne zapeče. Ohladimo in "raztrgamo" na ploščice.


Opombe

Ker sem ljubiteljica kosmičev, suhega sadja in nasploh zdrave hrane (čeprav tudi manj zdravega sladkega in slanega na mojem jedilniku nikoli ne manjka:), že od nekdaj eksperimentiram z omenjenimi sestavinami in pravzaprav nikoli ne izpade slabo, običajno celo zelo dobro.

Masi lahko dodate tudi jajca, maslo ali moko (čeprav res ni potrebno) ali drugo suho sadje, oreške, semena, kokos, ingver... Včasih oblikujem iz mase velike cookije.

Podobno zadevo prodajajo na eni od stojnic z zdravo (pirino) prehrano v pokriti tržnici, le da tam ni toliko finih dodatkov.

Ploščice naredim najraje po praznikih ali praznovanjih, ko imamo tort in kremastih peciv vsi vrh glave, pridejo pa zelo prav tudi kot prigrizek na potovanju, izletu...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

teja_m  

kuha že od: 19.4.2009

Št. objav: 55

Objavljeno 19.4.2009 ob 13:12

Zanima me kako pa veš koliko moraš dati katerih sestavin????

Kitanna  

kuha že od: 16.12.2008

Št. objav: 116

Objavljeno 21.5.2009 ob 7:53

teja_m živjo. V bistvu dodajaš sestavine po občutku in da je vsega dovolj, da ne ješ potem same kosmiče ;) Jaz sem dala na 1 kg ovsenih kosmičev še po en zavitek (10-20 dag) orehov, mandljev, lešnikov, suhih fig, suhih marelic, rozin, sezama, sončničnih semen. Pa 30 dag čokolade, 1 jabolko, 1 tekoči jogurt, 2 dl mleka (približno), pa skoraj polovico kozarca medu in 3 velike žlice cimeta. Vse sem smešala (suho sadje in čokolado sem narezala na koščke), pustila pol ure in potem pekla v pečici na 200 stopinj okrog 40 minut, ker sem pekla vso maso v enem pekaču in je bilo res na debelo. Je pa odlično, še moj fant, ki nima rad ovsenih kosmičev, si je vzel ploščice s sabo v službo ;) Dajem petico!

Yantares  

kuha že od: 24.10.2009

Št. objav: 111

Objavljeno 27.11.2009 ob 20:11

Noro dobra stvar in tisočkrat boljše kot kupljene ploščice. Ker doma nisem imela jabolk sem naribala eno banano in korenček, izpustila sem čokolado in dodala mandlje, nariban olupek pomaranče in kokosovo moko. Je pa tega prišlo zelo veliko, skoraj dva pekača od pečice in me malce skrbi, da se ploščice ne pokvarijo ker so precej vlažne. Bi se obdržale recimo 14 dni? Razmišljam, da bi jih dala kar v hladilnik. Za vsak slučaj...

Živi  

kuha že od: 1.4.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 18.12.2009 ob 23:59

Yantares, če nisi kot jaz, ki bi te ploščice lahko jedla kar naprej:), jih brez problema hraniš v hladilniku dlje časa. Le manj hrustljave postanejo sčasoma. A zato nič manj okusne! ;)

marymary  

kuha že od: 2.3.2006

Št. objav: 30

Objavljeno 22.3.2010 ob 10:49

Ploščice so dobre, gostje so jih zmazali ogromno, ampak priprava z vsem praženjem traja celo večnost! V receptu bi lahko tudi pisalo, da je potrebno ogroooomno jogurta (imela sem ga liter in pol, pa je bilo še vedno treba dodati več kot pol litra mleka in pet naribanih jabolk!)

Shranila sem jih v tupperwaru, neprodušno zaprte in so žal po slabih 5 dneh splesnele. Bi morala imeti malo odprte, da bi zrak krožil.

j_j  

kuha že od: 15.3.2010

Št. objav: 1

Objavljeno 7.4.2010 ob 4:50

Zelo vesel

res dobri, enostavni in lahko improviziras v "nedogled". Jaz jih nisem sladkala ampak ko so se pekli sem jih premazla z medom njami

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 16.5.2010 ob 20:24

Vesel

Danes popoldne naredila, ma pojedli po večerji kot za šalo! Delala kar od oka, približno 30 dag ovsenih kosmičev, kokos, lešniki, cimet, rozine, prepojeno z jabolčnikom. Drugega suhega sadja sploh nisem imela doma, pa je vseeno super dobro. Nisem ničesar pražila, kar zmešala vse skupaj, dela je bilo vsega skupaj za 5minut. Recept vreden desetke, za idejo, okus in expres pripravo!

tinnna  

kuha že od: 18.4.2010

Št. objav: 83

Objavljeno 17.8.2010 ob 12:00

tele ploščice so res enkratne!!! Nikoli si nisem mislila, da bom lahko jedla tako dobro pecivo brez slabe vesti (ker se izogibam sladkorju zaradi kandide).

Sama sem dodala kar precej jogurta, da so se kosmiči razmočili, saj mi je vse skupaj zgledalo zelo drobljivo..

Glede praženja pa jaz prepražim le kosmiče in kokos - kokos pridobi na aromi :) , oreščkov pa ne pražim, ker baje da tako zgubijo svoje dragocene hranilne vrednosti...

Hvala za odličen recept ;)

ruy111  

kuha že od: 5.6.2009

Št. objav: 27

Objavljeno 8.12.2011 ob 16:39

Odlične ploščice,iskala sem prav nekaj takšnega. Všeč mi je to, ker lahko dodajam poljubno sadje, suho sadje, oreščke, semena... ni pa moke, jajc, maščobe... in na koncu ostanejo lepo skupaj, okusi pa so prav takšni, kot sem si jih želela, vsi v enem koščku. Pekla sem na 170 stopinj pol ure, vzela pekač ven in pečeno ploskev razrezala na majhne ploščice, vrnila pekač v pečico in jo ugasnila, ter pustila ploščice v njej še 30 minut. Pošiljam slikico.

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 6.1.2012 ob 10:19

Odličen, zdrav prigrizek, zelo pripraven za malico v službi. Naredila sem ga le z malce javorovega sirupa, brez sladkorja in čokolade.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.