Ovsene ploščice

odličen prigrizek za ljubitelje ovsenih kosmičev in suhega sadja

Ovsene ploščice
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač iz pečice (cca. 16 ploščic)

1 kg ovsenih kosmičev

rozine

lešniki

fige

čokolada

jabolko (količina naštetega je po želji, sama pri tem nikoli ne skoparim:)

cimet

tekoči jogurt

med (lahko tudi sladkor)

Postopek

Kosmiče popražimo v ponvi brez maščobe, enako tudi lešnike, ki jih potem olupimo (nič od tega ni nujno, je pa okusneje).

V skledo stresemo kosmiče, lešnike, narezane fige, rozine, cimet, nasekljano čokolado, nastrgano jabolko (zaradi sočnosti), jogurta (lahko tudi mleka) dodamo toliko, da lahko maso fino premešamo (da se kosmiči prepojijo, a ne preveč - kasneje se ga ne čuti). Pustimo stati pol ure, poskusimo, nato pa naložimo v pekač na peki papir, poravnamo, zarežemo mrežo (lahko pa tudi razrežemo na koščke) in pečemo na 200 stopinjah vsaj pol ure, oziroma dokler se fino ne zapeče. Ohladimo in "raztrgamo" na ploščice.


Opombe

Ker sem ljubiteljica kosmičev, suhega sadja in nasploh zdrave hrane (čeprav tudi manj zdravega sladkega in slanega na mojem jedilniku nikoli ne manjka:), že od nekdaj eksperimentiram z omenjenimi sestavinami in pravzaprav nikoli ne izpade slabo, običajno celo zelo dobro.

Masi lahko dodate tudi jajca, maslo ali moko (čeprav res ni potrebno) ali drugo suho sadje, oreške, semena, kokos, ingver... Včasih oblikujem iz mase velike cookije.

Podobno zadevo prodajajo na eni od stojnic z zdravo (pirino) prehrano v pokriti tržnici, le da tam ni toliko finih dodatkov.

Ploščice naredim najraje po praznikih ali praznovanjih, ko imamo tort in kremastih peciv vsi vrh glave, pridejo pa zelo prav tudi kot prigrizek na potovanju, izletu...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

živica  

kuha že od: 28.11.2002

Št. objav: 307

Objavljeno 2.10.2006 ob 10:20

Vesel

Evo, še slikica... Mogoče premami še koga?! :)

Kot rečeno, lahko iz mase oblikujete piškotke, ampak pri nas jih pečemo res pogosto in je tako enostavneje. Pa ne "šparat" s praženimi lešniki, rozinami in figami! :))

tasyka  

kuha že od: 16.4.2005

Št. objav: 120

Objavljeno 17.10.2006 ob 15:11

Sem spekla in mi je bilo zelo všeč. Zdrava sladkarija pač. Nad njo so bili navdušeni vsi, ki radi kaj zdravega pojedo. Tistim, ki pa ne dajo nič na to, da je hrana zdrava, pa ni bilo ravno všeč. Je pa res, da nisem dodala čokolade, kajti potem bi bilo mnenje najbrž drugačno. Je pa zelo okusno. Zraven paše tudi namazana nutella :)

teja-kit.  

kuha že od: 11.8.2006

Št. objav: 183

Objavljeno 4.12.2006 ob 10:09

Tudi sama redno pecem nekaj podobnega - pac iz vsega (suhega) kar se znajde v hladilniku. Je pa res da ne smejo manjkati fige, ki dajo po mojem mnenju "bistvo" okusa, pa tudi par kosckov crne cokolade in seveda vse ostalo. Super dodatek se mi zdijo tudi suhe brusnice in pa jaz dam od semen kar mesanico (soncnice, bucnice, lan, sezam) + se ostale orescke. Pa seveda dovolj zacimb, kaksno kapljico ruma, kdaj drugic spet mandljevo esenco, pomarancno lupinico... V glavnem super super stvar. Jaz vedno naredim v obliki piskotkov-kukijev in jih potem pospravim v skrinjo ker bi sicer lahko v enem dnevu pojedla neskoncno kolicino ... Ven vzamem enega za vsak dan in so zares prav taki kot svezi...

Je ravno zdaj "moj" cas ... :)))

pozdravcek,

Teja

živica  

kuha že od: 28.11.2002

Št. objav: 307

Objavljeno 4.12.2006 ob 13:23

Teja,

meni pa tole z zmrzovalnikom ne uspeva najbolje. Ko začnem, težko neham. :) Jih pa včasih shranim (skrijem:) in imam vsaj za nekaj dni. Poleg fig so zame nepogrešljivi tudi celi praženi lešniki, ki bi jih lahko pogrickala še pa še.

Na začetku sem tudi sama oblikovala kukije, zdaj pa maso raje kar na peki naložim in potem razrežem na ploščice (kvadratke). Je enostavneje in manj zamudno. :)

Pošlji kakšno slikico, če imaš to možnost!

Pozdravček!

Tamči  

kuha že od: 10.4.2006

Št. objav: 203

Objavljeno 19.2.2007 ob 17:48

Končno sem tudi jaz poskusila tole zadevo. Fantastično!!! Kosmiči, rozine, lešniki, čokolada s 70% kakava, jabolko, cimet in brusnice. Mega njami!!! Aja, delala pa sem kuki varianto oz. ploščate piškote. Super!

petkica  

kuha že od: 15.12.2006

Št. objav: 744

Objavljeno 22.2.2007 ob 17:04

Nam pa na žalost tole ni bilo preveč všeč. Mogoče sem ga kje polomila ali pa nam enostavno okus po kosmičih ni blizu.

Mac  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 17.5.2007 ob 9:11

Spet uspelo! Vsakič pač naredim iz sestavin, ki jih imam doma.

Tokrat: ovseni kosmiči, sojini kosmiči, suhe slive, suha jabolka in hruške, koščki čokolade s 70% kakava, cimet, ingver, kokos, orehi, sončnična semena, rozine, zelo malo mleka, ker nisem imela jogurta in naribano jabolko, nariban korenček - super paše, naribana banana in na koščke narezana pomaranča.

Nikoli pa ne dodam nič sladkorja ali meda!

Super enkratno!!!!!

macadamia  

kuha že od: 17.5.2007

Št. objav: 217

Objavljeno 24.5.2007 ob 14:31

Mac, kakšen ingver dodajaš? Svežega ali suhega?

Mac  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 26.5.2007 ob 10:26

Macadamia, dodam mleti ingver.

gringa  

kuha že od: 14.6.2007

Št. objav: 288

Objavljeno 31.8.2007 ob 22:37

Tole sem zdaj ze drugic naredila! Tako zelo nam je vsec! Sem pa dala razlicne orescke, rozine in jabolke. Kot sladilo pa sem uporabila samo med! Brez cokolade! Super!!!!! Gringa

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.