Marelična marmelada

Marelična marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cc.30 kozarčkov

10 kg marelic

2 kg sladkorja

1 kg želirnega sladkorja 1:1

1 vrečka gelfixa

2 limoni

rum (po želji)

kozarčki

Postopek

Marelice operemo in izkoščičimo. Damo jih v primerno veliko posodo in kuhamo na počasnem ognju. Stalno mešamo. Ko zavre, postopoma dodajamo sladkor, na koncu pa še gelfix, limonin sok in rum. Marmelado prepasiramo s pasirko (da se odstrani olupek) in še vročo vlijemo v ogrete kozarčke, ki jih takoj zapremo. Kozarčke pokrijemo z brisačo in počasi ohladimo.


Opombe

Limonin sok se doda zato, da marmelada ohrani lepo barvo in ne postane rjava.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 20.6.2007 ob 21:06

Vesel

kažotk, 100% se strinjam s teboj, kar se tiče sort marelic. Vsako leto prispejo na naš trg trudi marelice iz Vojvodine. te iamjo na eni strani lupino oranžno, včasih je rjavkasta, malo neugledna, ampak marmelada iz teh marelic je pa krasna.

Je pa zanesljivo še precej prezgodaj za marelice, primerne za marmelado.

Se pa ne strinjam s tabo, da je želirni sladkor umeten doidatek. Če je v njem samo pektin, že ni. pektin je naravna snov. Je pa res, da marelična marmelada ne zahteva nobenih dodatkov razen sladkorja.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 9.7.2011 ob 9:01

Prvič sem se lotil priprave marmelade. Uspela je odlično. Izpustil sem rum in gelfix, ker nas ne moti, če je marmelada rahlo tekoča.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 9.7.2011 ob 11:07

Včeraj sem na tržnic v Celju kupila marelice iz Brd. Prave, močno oranžne, na eni strani rdeče in tu in tam imajo sledi od toče ali česa podobnega. Okus, kot mora biti. No, te marelice so bile enake onim iz Vojvodine, se je tudi proodajalec strinjal z mano.

Se strinjam, od sorte je (skoraj) vse odvisno, kar se tiče marmelade. In prodajalec mi je dal poskusiti tudi ene druge, ki niso bile niti senca teh it Brd.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 14.7.2019 ob 15:53

Vesel

Vceraj sem dobila v dar gajbico marelic in sem jih naredila po tem receptu, le brez zelina. Je malo vec dela kot po onem drugem, babicinem, ker se pasira, ampak rezultat je ok in ker ni zgoscevalca, bodo ravno prav goste za palacinke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.