Ribja lazanja s špinačo in paradižnikom

Veri  Izvor: Italija
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6-8 oseb

Testo: (testa pride navadno preveč, iz ostanka lahko naredimo rezance ali vzamemo polovično količino):

300 g moke

60 g pšeničnega zdroba

3 jajca

NIČ SOLI!!!

Špinačni nadev:

2 šalotki

500 g špinače

2 žlici kisle smetane

sol, poper, muškatni orešek

olivno olje

Paradižnikova omaka:

vsaj 2 šalotki

strok česna

olivno olje

5 žlic moke

2 žlici paradižnikovega koncentrata

vsaj 500 ml (je isto kot 500 g) paradižnikove kaše ali paradižnika v koščkih (konzerva ali tetrapak), seveda lahko damo namesto tega odgovarjajočo količino svežega paradižnika, samo zrežemo ga na male koščke, pa dalj časa se bo kuhalo

sol, poper, bazilika

800 g ribjih filejev (midva sva jedla osliča)

moka za pomokat

olivno olje za speči

Sir:

250 g mocarele, narezane na rezine

Postopek

Moko in pšenični zdrob zmešamo, vsujemo v skledo in naredimo jamico, v katero ubijemo jajca. Z vilico jih razmešamo in postopoma vmešavamo moko, dokler je ne zmanjka. Če jo je premalo, jo dodamo. Potem pa testo še z rokami pregnetemo (lahko pa naredimo prvi del v multipraktiku, ampak meni je lažje eno vilico pomiti kot cel multipraktik...).

Za lazanjo ni tako pomembno, kako trdo oz. mehko je testo, je zelo fleksibilna:) Jaz naredim rajši malo mehkejšega, da ga je lažje valjati (to ne velja za špagete in rezance, tam mora biti testo trše, da ga strojček lahko zreže).

Zdaj pustimo testo malo počivati, med tem lahko naredimo obe omaki. Nato testo razvaljamo. Rajši malo tanjše, jaz ga na stopnjo 6 na strojčku za testenine, kar je precej tanko (9 je najtanjša stopnja)... Narežemo ga na plošče, obliko pa prilagodimo posodi (seveda ne bomo z eno ploščo pokrili celega pekača), računamo približno 3 do maksimalno 5 plošč za eno plast. Potrebovali bomo 4 plasti, torej 12 plošč, če vzamemo tri na eno plast.

Plošče je potrebno skuhati. Zavremo vodo (jaz jo dam gor že predno začnem valjati) in jo solimo, po možnosti z grobo soljo, počakamo, da spet zavre in skuhamo vse plošče lazanje, po dve naenkrat. Kuhane nujno zravnane polagamo na pripravljeno svežo kuhinjsko krpo, naj se ne prekrivajo, sicer se bo vse sprijelo.

Špinačni nadev:

Sesekljamo dve šalotki in ju popečemo na žlici olivnega olja. Ko zarumeni, damo gor oprano in očiščeno špinačo in kake 4 min. dušimo. Na koncu dodamo 2 žlici kisle smetane in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom (zadnja dva po možnosti sveže naribaj, je več okusa).

Paradižnikova omaka:

Na žlici olja popečemo sesekljani šalotki in česen, dodamo moko in paradižnikov koncentrat in še to popražimo. Zalijemo s paradižnikovo kašo, priporočam malo po malo, da se ne naredijo grudice, malo pokuhamo, par minut in fino mešamo, da se lepo zgosti. Začinimo po okusu s poprom in soljo, lahko dodamo še baziliko. Te omake je komaj dovolj samo za lazanjo, naj bi je bilo še za zraven, jaz svetujem dati malo več vsega skupaj, če imamo radi sočno, jaz naredim skoraj dvojno količino, da je še za čez polivat (po želji).

Ribe:

Ribe operemo, pogledamo, da ni kje kake kosti, segrejemo olje v ponvi. Pomokamo jih tik preden jih damo v ponev! Spečemo na obeh straneh in to je to. Aja, nič hudega, če razpadejo, v lazanji se to ne vidi:)

Prižgemo pečico in jo segrejemo na 200 stopinj.

Ok, zdaj pa glavna oz. najbolj luštna stvar: ZLAGANJE: najprej damo v pekač (verjetno ni treba opozarjati, da naj bo globlji, ne?;) par žlic paradižnikove omake, toliko, da je dno pokrito, ni pa treba, da je na debelo, sicer bo omakce zmanjkalo. Potem damo čez prvo plast testenin. Pokrijemo jih s polovico špinače in naložimo čez polovico rib. Spet polijemo s paradižnikovo omako, spet čez testenine, čez druga polovica špinače in čez druga polovica rib. Spet polijemo s paradižnikovo omako, tu se mi zdi najbolj pomembno, da jo je dosti, ker bodo sicer zgornji listi testa bolj suhi (saj veš, kake so lazanje v menzah, ne?;). No, čez naložimo še zadnjo plast testa in čezenj lepo naložimo še rezine mocarele.

Zdaj pa samo še postavimo v pečico in počakamo kakih 20 minut (v originalu je 10, ampak to je premalo), da se sirček lepo zapeče. Lazanja naj bi bila boljša, če pečena odstoji 5 - 10 minut, predno jo režemo (verjetno pa jo je predvsem lažje rezati:)). Pri naju po navadi ne stoji, sva lačna po vseh teh kolobocijah:)...


Opombe

Jaz se navadno grem simultanko s temi ponvami, če si za take hece, probaj, tako da sproti valjaš in kuhaš testenine in pečeš ribe, fajn je pa, da imaš vsaj eno omakco že prej narejeno (špinačo ali paradižnik), sicer ti zmanjka plinov na štedilniku... (Samo opozorilo, da ne bom potem jaz kaj kriva:))

PS: te lazanje pride kar precej, vsaj za kakih 6 ljudi, če niso zelo lačni, pa še za več... Če imaš manjši pekač, pač naredi več lazanj, eno v tem pekaču, drugo pa v kakih skodelicah za juho,... V tem primeru se ti splača testo narezati na tako obliko, kot je skodelica, recimo okroglo...

Še opozorilo, stvar je precej naporna (mislim časovno, predvsem), ampak če gledaš na to tako, da imaš pa za 3x narejeno kosilo, pa se vseeno splača:) Traja pa kar ene 3 ure (s peko in 10 minutami stanja vred, sem štopala), da boste lahko planirali... Tako da pride samo 1 ura na eno kosilo, hehe:) Lazanja se namreč super zamrzne:) Zato so tudi priročne tiste male lazanjice v posodicah za juho ali golaž:) Daš, pa naj si vsak vzame in speče, ko bo lačen in imaš ti tisti dan mir:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Janja  

kuha že od: 10.10.2001

Št. objav: 244

Objavljeno 26.7.2006 ob 11:57

Zelo vesel

Veri, si že probala to mojstrovino narditi s kupljenim testom? Zadnje čase me trebuh ovira pri izdelavi testa, ampak bi vseeno rada preizkusila tole reč...

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 26.7.2006 ob 12:05

Janja, a ti si bila v Peklu na srečanju, ne? Kdaj bo štručka?

Simona84  

kuha že od: 27.10.2005

Št. objav: 3036

Objavljeno 26.7.2006 ob 12:22

Ja Janja, če mesec in nekaj dni pa bo že veselo v hiši kajne?

Janja  

kuha že od: 10.10.2001

Št. objav: 244

Objavljeno 26.7.2006 ob 14:08

Vesel

Ja res je! Še malo, pa bo pestro! No, saj pestro je že zdaj s trebuhom in 36°C... ampak jaz se ne dam in še vedno veselo kuham (in papcam!)...

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 26.7.2006 ob 14:25

Vesel

Se spomnim, kolkokrat sem si jaz za štedilnikom opekla trebušček, ko sem se morala sklanjat. No, držim pesti, za oba, da se bosta dobro odrezala...

Rožanec, pol pa tebe čakamo... Uh, bo veselo!!!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 26.7.2006 ob 14:25

janja, nisem še probala s kupljenim testom, ampak ne more bit slabo, samo pazi na to, da ga boš/ne boš kuhala, ker nekatere plošče za lazanjo so za skuhat, nekaterih pa ni treba (pri tej drugi varianti bi jaz dala več paradižnikove mezge, da se ma od česa napit. Sama kupljenih še nisem uporabila, ampak recimo mamamia jih zelo hvali)

vso srečo bodoči mladi mamici!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.