božič,novo leto,piknik,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Cimetove "rolce" (Kanelbullar)

kvašeni zvitki s cimetom

slovinkita  Izvor: Švedska
Cimetove "rolce" (Kanelbullar)
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

100 g masla

5 dl mleka

42 g svežega kvasa

1/2 čajne žličke soli

1 - 1,5 dl sladkorja

kardamom

13 dl navadne moke

Nadev:

100 g masla

1 dl sladkorja

cimet (2 žlici)

Premaz:

jajce

drobljen sladkor (Pearl sugar)

Postopek

Maslo segrejemo in dodamo mleko in sladkor. V posodo damo moko, sol ter kardamom, dodamo kvas in pomešamo. Postopoma dodamo mešanico masla, mleka in sladkorja. Zgnetemo v fino testo in pustimo vzhajati približno 45 minut (dvojna velikost).

Vzhajano testo razvaljamo (daljše kot širše, na pravokotnik) na približno 0,5 do 1 cm debeline. Testo enakomerno namažemo z mehkim maslom ter potresemo s sladkorjem in cimetom.

Zavijemo kot rolado. Nato "rolado" narežemo na 1 - 2 cm debele kose in jih postavimo na pomaščen pekač (lahko tudi v papirnate podstavke za peko oz. v model za muffine). Pustimo vzhajati 30 minut, nato jih premažemo s stepenim jajcem ter posujemo z drobljenim sladkorjem.

Pečemo pri 200 stopinjah približno 5 do 10 minut, dokler niso zlato - rjavi.


Opombe

Lahko jih tudi zamrznemo.

Ker je kardamom pri nas skoraj(?) nemogoče dobiti, lahko namesto njega uporabimo cimet.

Namesto drobljenega sladkorja (večji kristali) lahko uporabimo rjavi sladkor.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hope  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 166

Objavljeno 7.8.2006 ob 7:05

Kako velike so te rolce? Valjate vse naenkrat ali razdelite na dele? Bom jaz tudi poskusila, zgleda super.

Lp

slovinkita  

kuha že od: 6.3.2006

Št. objav: 248

Objavljeno 9.8.2006 ob 16:06

zvaljas vse testo v en velik pravokotnik pa namazes s maslom in potreses s cimetom,sladkorjem pa mal kardamoma,pol pa to rolas v "rolado" in to "rolado" pol narezes na kk cm debele rezine-das v peki papircke in peces.zelo enostavno!

hope  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 166

Objavljeno 17.8.2006 ob 9:27

Zelo dobro!! Sicer sem pričakovala bolj piškote, dobila pa sem gnezdeca, ki so mi ratala kar velika. Mi je vse skupaj precej vzhajalo in je po mojem kar večje od rolc na slikci. Ampak odlično!! Super za zjutraj h kavi. Polovico sem jih zamrznila, ker jih je ratalo precej in bom to zagotovo še velikrat naredila.

lucijana  

kuha že od: 4.2.2006

Št. objav: 284

Objavljeno 18.8.2006 ob 11:59

Vesel

tole je eden izmed najboljših receptov kar sem jih kdaj delala. resnično. Takoooo dobro da...sm brez besed, resničbo. In mogoče bi lahko spremenili naslov recimo ODA CIMETU, ali kar koli skratka resnično dobro. Malo sem priredila, in sem namesto kardamona dala kar cimet, pa namesto tega belega grobega sladkorja(ga niso meli v trgovini) sem dala rjavi sladkor, ki sme ga posula tudi namesto belega sladkorja po testu in potem zvila. Malo sem šparala pri sladkorju in cimetu ker raje vidim da je manj kot preveč in zdaj sem videla ada je kar prav oz. če bi bilo več nebi bilo nič narobe. Ampak vseeno je zelooo dobro, zelo rahlo. Res pohvale. dobila sem cca 70 komadov velikih od 3 do 8 cm(tisti na kraju so bili manjši) Slikica sledi.

aja pa še ocena jasno 5

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 19.8.2006 ob 14:52

Moja dva sinova sta te rolce danes proglasila za absolutne zmagovalce v ugledni družbi Orehovih malhic, Razpokanih piškotov, Bele limonine pite, Finih rogljičkov in Biciklov.

Seveda čista petica.

Sem pa testo razdelila na štiri dele. Vsakega sem razvaljala približno na 15 cm ali mogoče malo manj, tako da je rolada potem imela premer pribl. 3 cm. Rolado sem potem dala za 15 min v zmrzovalnik, da sem laže rezala, sicer sem pa naredila čisto po receptu.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 22.8.2006 ob 19:25

Imam še eno vprašanje. Doma imam kardamom v zrnju. Kako ga uporabljate. Zadnjič sem ga malo stolkla, pa namočila v mlačno mleko in potem to dodala. Danes sem ga skušala oluščit, pa da bi potem semena stolkla in jih dodala, kar pa milo povedano ni prijetno opravilo. Vse skupaj se po mojem tudi ne zmelje, pa tudi če se, ne vem kje. Multipraktik je prevelik, mlinčka za kavo nimam, naribat se ne da, ker je premajhno.

Danes sem na spletu že prebrala vse živo o kardamomu, ampak rešitve za svoj problem nisem našla. Piše pa povsod, da svetujejo nakup v zrnu in ne mletega (sicer pa mletega jaz tudi nikjer nisem videla).

Zdej grem pa pečt, s kardamomom ali brez. Če bo okus takšen kot v soboto, bo itak vse ok. So bile te rolce zelo pohvaljene na pikniku za katerega sem jih delala in jih je med prvimi zmanjkalo.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 22.8.2006 ob 20:53

Vesel

nb, jaz bi strokce fino posušila, potem pa strla med dvema kamnoma (nega po enega), če so včasih tako trli žito in še marsikaj (sem pred kratkim spet prebrala Jalnove Bobre), stresla na cedilo/sito in presejala. Tudi v kavnem mlinčku zeleni del ostane nezdrobljen oz. se zdrobi napol.

Če nimamo sodobnih pripomočkov, pa posezimo nazaj, zakaj pa ne?

Samo nikar se brez potrebe ne trudi z luščenjem. Najbrž je že razlog, da ga prodajajo v strokih, ne pa semena, a ne?

Pa sporoči, če se je obneslo.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 22.8.2006 ob 22:18

Rimljanka, hvala. Do sedajle sploh nisem imela časa pogledat, če je kdo kaj napisal. Za tisto žlico, kar sem jih oluščila, sem jih potem še mal stolkla, in dala v testo. Rezultat pa sporočim jutri. Zdajle mi vzhajajo na pekaču, še premažem jih, pa posujem s sladkorjem, pa v pečico. Rezultat pa sporočim jutri.

silva  

kuha že od: 1.10.2002

Št. objav: 871

Objavljeno 22.8.2006 ob 22:35

Pa še ena pogruntavščina - namesto grobega sladkorja, kupiš sladkorne kocke (tiste, ki tako lepo pašejo ob praznikih na mizi zraven čajnika...), jih daš v eno vrečko za zamrzovanje, pomisliš na svojega šefa ali moža ali... vzameš kuhinjsko kladivo in LOP! pa imaš grob sladkor (takega jaz delam za na velikonočno pletenko).

Lp, Silva

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 23.8.2006 ob 7:01

Zelo vesel

Rolce so spet lepo uspele. Kardamom jim je pa tudi dal svoj okus. Upam, da si bo sin vzel 5 min časa, da jih bo slikal, preden mi jih danes odpelje.

Silva, ideja za grob sladkor je pa tudi super, bom uporabila prihodnjič, tokrat sem ga imela še ravno prav doma.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.