martinovo

Puranja pečenka z jabolki in hruškami

    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

70 - 80 dag puranjega mesa v kosu (prsa)

2 manjši jabolki

2 medeni hruški

3 dl sladke smetane

1 dl malvazije ali drugega belega vina

olivno olje

maslo

sol

poper

muškatni orešček

Postopek

Meso v kosu nasolimo in popopramo. V posodi z debelim dnom segrejemo malo olivnega olja in meso popečemo z vseh strani. Nato ogenj zmanjšamo, pokrijemo lonec in pečemo kako uro. Vmes pečenko nekajkrat obrnemo. Če se izsuši, prilijemo vodo ali juho. Malo pred koncem prilijemo vino in kuhljamo tako dolgo, da alkohol izpari. Pečenko lahko pečemo tudi v pečici pri 200 stopinjah, vendar jo moramo večkrat polivati.

Olupimo jabolka in hruške, jih izkoščičimo in narežemo na tanke rezine. Pečeno pečenko vzamemo iz posode in jo narežemo na rezine. V posodi, kjer se je pekla pečenka, stopimo še en košček masla (za eno jušno žlico), nato v posodo stresemo jabolka in hruške. Jabolka in hruške dušimo skoraj do mehkega, nato prilijemo sladko smetano, začinimo z muškatom in pustimo na počasnem ognju, da zavre. Omako vremo nekaj minut, da se smetana zgosti. Pečenko serviramo na tople krožnike, čez pa polijemo omako. Zraven se poda pire krompir ali kroketi.


Opombe

Če želite, lahko v omako poleg jabolk in hrušk dodate tudi suhe slive, ki jih prej izkoščičimo in namočimo v topli vodi.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.