božič,miklavževo,novo leto,pečenje,sladice

Najboljši marmorni kolač

teta torta  Izvor: Avstrija
Najboljši marmorni kolač
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

7 jajc

300 g sladkorja

1 ščep soli

1 vanilijev sladkor

2 dl mleka

380 g moke

1 pecilni prašek

1,5 dl olja (po možnosti z okusom po maslu)

3 žlice kakava

3 žlice ruma

Postopek

1. Model za šarklje natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. 80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo z rumom v gladko pasto.

2. Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto mešamo (vsaj 5 minut), nato med mešanjem po žlicah dodajamo mlečno - močnato mešanico in počasi prilivamo še olje.

3. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd, a mazav sneg. 1/3 ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da jo razrahljamo. Nato naložimo nanjo preostali sneg in potresemo moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom. Vse rahlo zmešamo s kuhalnico.

4. 1/3 testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in mu s kuhalnico primešamo kakavovo pasto.

5. Pečico nastavimo na 160 stopinj. Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model in na koncu še rahlo premešamo z vilicami, da dobimo marmoracijo.

6. Pečemo približno 1 uro. S pletilko ali zobotrebcem preverimo ali je kolač pečen. Nato ga pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo.


Opombe

Zame je to najboljši marmorni kolač, pa sem preizkusila že precej receptov.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

giga 33  

kuha že od: 29.1.2009

Št. objav: 46

Objavljeno 11.9.2009 ob 17:21

Zelo vesel

Res najboljši marmorni kolač. Le postopek sem zaradi časovne stiske malo spremenila. Jajca sem fajn stepla z sladkorjem, dodala mleko in olje in moko z pecilnim. Tričetrt mase sem vlila v model, v preostalo maso dodala rum zmešan z čokolado v prahu, zlila še to v model, pomešala z vilico in v peč. Zasluži najvišjo oceno.

Alcika  

kuha že od: 14.9.2008

Št. objav: 192

Objavljeno 11.10.2009 ob 21:47

Vesel

Tole je nekaj tako dobrega!! Super recept, Teta Torta. In olje z okusom masla, mmmmm nimam besed.... Dajem eno najboljšo 5 !

Enkica  

kuha že od: 9.5.2008

Št. objav: 88

Objavljeno 14.12.2009 ob 1:57

Dober kolač, a ne tako oh in sploh kot sem - zaradi silne hvale najbrž - pričakovala. Se mi zdi, da pride vsaj tako dober tudi po kakšnem hitrejšem postopku izdelave. Je pa res, da nisem imela olja z okusom masla .

Janja  

kuha že od: 10.10.2001

Št. objav: 244

Objavljeno 29.12.2009 ob 9:52

Zelo vesel

Vrhunski marmorni kolač! Resnično najboljši doslej! Je pa res, da sem se 100% držala navodil in sestavin. Zame absolutno vreden truda in malo več umazane posode.

Parizarica  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 11

Objavljeno 8.1.2010 ob 1:56

Kako je lahko najboljši,če je narejen z oljem

Ne razumem,bolj ko prebiram te recepte,je še vedno ukoreninjena miselnost,da je škoda ali predrago v pecivo dati maslo.To so počele naše babice in mame,ker ni bilo denarja za maslo.Danes pa mislim,da je vsem dostopen.Najboljše pecivo je vedno in samo narejeno z maslom,ker da dober okusVse trgovine so polne domačih neokusnih piškotov,ali ni škoda truda za to.Tudi francoskih rogljičev v Sloveniji še nisem jedla dobrih in si ne zaslužijo imena ....francoski rogljič.Ko enkrat probaš v Franciji njihove rogljiče,ti gre na bruh,ko ješ naše.Jah normalno,saj so narejeni z maslom.Me prav zanima,kdaj se bojo ljudje v Sloveniji spomnili,da je osnova za dobro pecivo maslo,sladka smetana in kisla smetana

Res postanem jezna ko berem recepte,kjer je olje ali margarina v poticah ,krofih,piškotih

Probajte enkrat z maslom

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 8.1.2010 ob 4:57

Jezen

Parizarica, a se moraš usajat kar tako in čisto brez veze. Nekatere zadeve so neprimerljivo boljše, če so narejene z oljem in maslo jih ne naredi to, kar bi moralo biti. Ti garantiram.

A si predstavljaš, kaj bi bilo, če bi vsi pisali svoja negodovanja pri vsakem receptu? Z zgornjim pisanjem si samo pokazala svojo zaplankanost. Četudi si misliš, kako svetovljanska si, ker si jedla francoske rogljiče v Franciji! Pojdi nazaj in ostani tam. Bi si upala reči, da te tukaj gor ne bomo pogrešali.

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 8.1.2010 ob 7:59

Če samo pomislim, koliko holesterola je v 150 g masla, me kar glava zaboli, zato pozdravljam take recepte, kot je ta. Je že 7 rumenjakov dost velika porcija, res pa je, da je količina mase za peko po tem receptu precej velika in ga pečem v dveh modelih.

Parizarica  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 11

Objavljeno 8.1.2010 ob 10:55

Vanja_v_ZDA

Ti priporočam,da si kupiš knjigo od Anne Willan,potem pa zmerjaj druge o zaplankanosti

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 8.1.2010 ob 17:45

Jezen

No, Parizarica, malo umiri konje. Tukaj ne prenašamo žaljivih besed. Imej svoje mnenje, ne vsiljuj ga drugim, dopusti, da imajo drugi drugačno menje od tvojega. Temu se reče strpnost, veš. Jo poznamo tudi mi, v Sloveniji, verjemi. Poznamo in uporabljamo tudi maslo, nekateri pa ga, žal, ne smejo. Naj ne jedo peciva?

Ko boš tale kolač naredila, ga poskusila, pač povej, pošteno, po resnici, kakšen je. Objektivno.

Saj menda ne misliš, da je mnenje 32, ki so ocenili recept, napačno, edino pravilno in zveličavno pa je tvoje? Kakšen napuh bi to bil.

Še to: 3 zapisi, od včeraj včlanjena, dva popljuvata vsebino in uporabnike, tretjega še nisem našla, da bi videla, če je tretji cvet v tem tvojem šopku enake vrste.

Žal, ne moremo te biti veseli, če si taka. Pokaži, da znaš biti tudi drugačna, pa boš dobrodošla.

Meni pove veliko že to, da pljuvaš po domačem in poveličuješ tuje.

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 8.1.2010 ob 18:42

Jaz pa mislim, da tukaj Parizarica ni žalila nikogar, ampak je samo izrazila svoje mnenje o uporabi masla, margarine in olja, kar je tudi njena pravica in navsezadnje je temu ta rubrika tudi namenjena. Mogoče pa bo kdo, ki bo prebral njen post, vendarle nadomestil olje z maslom. Jaz sem do sedaj marmorni kolač vedno pekla z oljem, bom pa v prihodnosti poizkusila še z maslom, da vidim razliko. Mogoče pa me bo maslo prepričalo.

Kar se pa žaljivosti tiče, pa se meni osebno veliko bolj žaljiv zdi zapis "Pojdi nazaj in ostani tam." Da označevanja o zaplankanosti niti ne omenjam.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.