Španska tortilja

Jelenckova  Izvor: Španija
Španska tortilja
    jajčne jedi: omlete
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

krompir (cca. 3 srednje veliki krompirji na osebo)

čebula (kolikor jo imate radi)

jajca (količina odvisna od krompirja, pazite, da ne bo pretekoče)

paprika (najboljša je zelena, cca. 1 velika za 2 osebi)

sol

poper

Postopek

Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in v njem ocvremo krompir. Ko je ta ocvrt, ga stresemo v skledo na papirnato brisačko, da se vpije odvečna maščoba. Nato v veliki skledi stepemo jajca, dodamo ocvrt krompir, na kocke narezano papriko in na drobno nasekljano čebulo (pazimo, da masa ni pretekoča). Vse sestavine zmešamo, solimo in popramo po želji. V ponvi segrejemo malo olja in zlijemo vanjo maso (če imamo veliko mase, naredimo pač več tortilj). Ko je tortilja na eni strani pečena, jo obrnemo in popečemo še na drugi strani. Pri tem si lahko pomagamo s plitvim krožnikom, na katerega zvrnemo na pol pečeno tortiljo (s pečeno stranjo navzgor!), iz njega pa tortiljo spet nazaj v ponev (upam, da si predstavljate).


Opombe

Zraven se prileže svež kruh ali pa velika skleda zelene solate.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

xsara  

kuha že od: 28.7.2004

Št. objav: 173

Objavljeno 5.7.2005 ob 7:32

Meni zelo dobro, vendar sem jo delala malo drugača-malo čebule popraži dodaj krompir in čez nekaj časa bučke-ostalo isto-in na kocu zapeci v pečici

limonca26  

kuha že od: 23.7.2006

Št. objav: 304

Objavljeno 1.6.2007 ob 17:22

Tudi jaz sem jo delala nekoliko drugače - krompir sem pokuhala, narezala pa sem 3 barvne paprike in jih popekla. V razžvrkljana jajca pa sem dala feta sir. Kakorkoli, jed je odlična in si zasluži oceno 5.

aga  

kuha že od: 17.4.2005

Št. objav: 14

Objavljeno 22.6.2007 ob 17:44

Zelo dobro. Perfektna jed za tole vročino. Španci že vejo...

STTA7195  

kuha že od: 24.11.2005

Št. objav: 1

Objavljeno 5.11.2008 ob 11:59

BOM PAČ POSKUSIL Z VSEMI IZBOLJŠAVAMI ALI PREDLOGI VZEL BOM DVE JAJCI NA OSEBO,IN ČEBULO BOM POL POPRAŽIL POL PA DAL PRESNO V MASO.POVEM KO NAEREDIM

LEP POZDRAV DOBROJEDEC

ninkka  

kuha že od: 12.3.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 5.6.2010 ob 10:04

Meni je ta jed ZAKON! DObro, s temi poskušanji in dodajanji stvari se lahko igramo v nedogled pri tem, ampak še vedno španska tradicionalna ostaja čisto tako kot je v receptu, in brez paprike. Španci so nori nanjo in te hitro nalezejo :)

p.s.: ko zmešate jajca...lahko dodate še kakšno kapljico mleka (ampak čisto malo) ... :P

rosie  

kuha že od: 15.9.2007

Št. objav: 1141

Objavljeno 24.5.2012 ob 12:55

Zelo dobro!

Naredila sem jo točno po receptu in smo si prste polizali!

jah_no  

kuha že od: 29.8.2011

Št. objav: 22

Objavljeno 24.10.2012 ob 13:22

Vesel

Tole jed mi je prvič pokazala neka Španka, ko sva obe bivali v Londonu. Tam ni bilo o papriki ne duha ne sluha in originalni recept zagotovo nima notri nič drugega kot krompir in čebulo. Ona ni dodajala niti čebule, ker ji je bila brez še bolj všeč.

Povedala je tudi varianto s kuhanim krompirjem, pać za tiste, ki jih odvrne velika količina maščobe, ki jo krompir popije med cvrenjem. Ampak tudi tukaj je dodala, da potem to ni več prava "spansh omelet" kot jo je imenovala.

Ne narobe razumeti, ne kritiziram recepta, rada bi samo napisala, da s papriko ni čisto originalna španska omleta oz. eni ji rečejo tudi španska tortilja.

Vse kar je več, je pač dodatek - se pravi, španska omleta s papriko itd.

Nočem dolgoveziti, no. Skratka, ta jed je odlična! Kot samostojna ali pa kot priloga k malo bolj nobel obroku. Če naredim malo večjo, počaka tudi do naslednjega dne, čeprav zdaj že bolj redko, ker sta otroka v letih, ko jesta kot kobilice.

Zraven te jedi se odlično poda tudi paradižnikova omaka Sofrito. Lahko pa tudi kečap (kar mene sicer ne navdušuje, mlajše zemljane pa precej).

In čeprav sem zgubila stik s to Španko, ki me je naučila peči špansko omleto, se vedno, ko jo pripravljam, spomnim nanjo, na London in na študentske dni.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.