Schwarzwaldska torta

_ZALA_  Izvor: Nemčija in moja kuhinja
Schwarzwaldska torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16 kosov

A)

5 jajc

3 žlice hladne vode

170 g moke

1/2 žličke sode bikarbone

200 g sladkorja v prahu (120 g ga stepemo z rumenjaki, 80 g pa v beljakov sneg)

50 g zmehčanega masla

B)

3 polne žlice navadnega kakava

1 žlica grenkega kakava

4 žlice vroče vode

C)

0,5 l sladke smetane (jaz uporabim svetlo modro od Pomurskih mlekarn)

500 g pasirane skute (mercatorjeva, vipavska,...)

1 kg zamrznjenih razkoščičenih višenj ali češenj (uporabim od Ete)

250 g sladkorja v prahu

4 listi želatine

Za navlažitev biskvita:

1 dcl češnjeve vode - Kirschwasser (se zelo težko dobi (le v Nemčiji), ampak da enkraten okus), drugače pa uporabimo kakšen dober liker (npr. črni ribez, malina...okoli 5 žlic)

sok, ki ga prestrežemo od odmrznjenih višenj

3 žlice sladkorja v prahu

0,75 dcl vode

Za okras:

2,5 dcl smetane (+ sladkor po okusu)

250 g jedilne čokolade (Manner)

višnje ali češnje

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj, na dno tortnega modela damo papir za peko (robove pustimo).

Dobro razmešamo vse pod točko B).

A)

Stepamo rumenjake s 120 g sladkorja v prahu 10 minut, medtem trdo stepemo beljake s soljo in ostalim sladkorjem v kompakten sneg, nato izmenično presejemo moko s sodo na rumenjakovo maso, dodajamo sneg po žlicah in 3 žlice vode. Dolijemo razmešan kakav (B)in enakomerno premešamo.

Maso predevamo v model, pečemo 30 do 40 minut na 180 stopinj. Pečen biskvit naj se ohladi v modelu, nato ga 2x prerežemo (da dobimo 3 plasti).

C)

Namočimo želatino v mrzli vodi. Trdo stepemo smetano. V drugi posodi ročno z žlico dobro pretlačimo pasirano skuto in sladkor v prahu v mazavo zmes (ne smemo mešati z električnim mešalcem, ker skuta razvodeni!!).

Stepeni smetani dodamo pretlačeno skuto in vse skupaj ročno dobro zmešamo z metlico.

Želatino ožamemo in raztopimo na blagi vročini. Dodamo ji 5 žlic skutino - smetanove kreme in dobro premešamo, nato vse to vlijemo v posodo s skutino - smetanovo kremo in spet dobro premešamo z metlico. Postavimo v hladilnik. Kremo razdelimo na polovico v dve posodi.

Odtaljene višnje/češnje odcedimo, prihranimo sok in ga zmešamo s sladkorjem, vodo in likerjem (češnjevo vodo, če jo imamo). Prihranimo 16 višenj za okras (za 16 kosov).

Sestavljanje torte:

v model položimo prvo plast biskvita in ga napojimo z 1/3 mešanice za navlažitev. Iz prve posode s kremo damo na biskvit polovico kreme, čez potresemo polovico vseh višenj, nato prelijemo še s preostalo polovico kreme iz te prve posode.

Čez položimo 2. plast biskvita in ga napojimo s polovico vse preostale mešanice za navlažitev. Potem spet ponovimo postopek (polovica kreme iz druge posode, preostale višnje, preostala krema). Čez damo še zadnjo plast biskvita in jo napojimo s preostalo tekočino. Tako sestavljeno torto damo z modelom vred v hladilnik za najmanj 4 ure.

Za okrasitev stepemo smetano s sladkorjem. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in ji ničesar ne dodajamo (pazimo, da vodna para ne pride v čokolado, ker se bo sicer sesirila!).

Raztopljeno čokolado namažemo na papir za peko v večji pravokotnik debeline okoli 2 mm. Na pol strjeno (po kakšnih 15 minutah) jo z nožem razrežemo na poljubne ploskve (koščke)in jih nato pustimo, da se dokončno strdijo. Strjene previdno z lopatko odstranimo in obložimo torto, ki smo jo prej premazali in okrasili s smetano in višnjami.

Čokolado lahko razmažemo tudi v obliki kroga, ki si ga prej narišemo s pomočjo modela na papir za peko in nato režemo trikotnike (kot kose torte) in ravnamo enako kot zgoraj.

Torto postavimo še za kakšno uro v hladilnik (če pa jo takoj spravimo v promet, pa tudi nič hudega) :).


Opombe

* nadev lahko naredimo tudi iz same smetane (v tem primeru jo potrebujemo 1 liter), ampak je s skuto veliko bolj osvežilno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 27.6.2005 ob 11:18

Zala!

Tvoji nasveti za okraševanje se mi zdijo super. Tole s čokoladnimi ploskvami sem že uporabila. Čokolado sem namazala na peki papir, dala v hladilnik in nalomila na kose nepravilnih oblik. S tem sem obložila stranice torte. Zgledalo je res krasno.

Da ne govorim o ideji s citronsko meliso in jagodami (Jagodni nebeški vrt). Res estetsko!

isik  

kuha že od: 31.10.2003

Št. objav: 11

Objavljeno 25.11.2005 ob 10:08

Vesel

Odlična torta! Ker nisem imela dovolj višenj, sem dala polovico višenj, polovico pa gozdnih sadežev, namesto češnjeve vode pa nekaj žlic borovničevca.

alexis  

kuha že od: 30.5.2006

Št. objav: 884

Objavljeno 15.6.2006 ob 7:50

Končno sem se opogumila in bom poskusila delati želatino. Zala a mi lahko poveš koliko želatine v prahu je enako štirim lističem? A mi lahko kaj svetuješ glede dela z želatino. Priznam, da se kar mal bojim.

mufin  

kuha že od: 19.11.2004

Št. objav: 259

Objavljeno 15.6.2006 ob 8:47

6 lističev je enakovrednih 10 g želatine v prahu, torej so štirje lističi enakovredni malo manj kot 7 g želatine v prahu.

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 16.6.2006 ob 17:22

alexis, ne se bat.....Torta je zelo enostavna, še bolj pa dobra! Mogoče marsikoga odvrne to, da je recept napisan bolj na dolgo in široko, ampak tako sem ga napisala zato, da bi bil vsakemu jasen in da ne bi imel težav pri peki. Res, samo sledi navodilom in bo šlo....jaz bi jo lahko naredila že skoraj z zaprtimi očmi :)

Lahko pa daš tudi 6 lističev želatine, če te se strah da bi krema stekla, čeprav ne bi smela....Želatino pa pripravi točno po navodilih (10 min. namakanja v mrzli vodi, nato malo ožameš, in stopiš na RAHLI VROČINI, res samo toliko, da se želatina razpusti v tekočino - potem ji primešaš nekaj žlic (5) kreme, dobro pomešaš in vliješ k preostali kremi med STALNIM mešanjem z ročno metlico). naj ti uspe! LP

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 16.6.2006 ob 19:14

Vesel

Če prav razumem se da v biskvit 3 polne žlice "benkota" in 1 žlica "kakava v prahu". V receptu nekega peciva je enkrat pisalo, da sta instant kakav oz. "benko" in kakav v prahu dve zelo različni stvari, ki ju niti slučajno ne smemo enačit. Zato vprašanje! : )

Aja, pa alexis... toplo ti odsvetujem uporabo želatine v prahu ter priporočam uporabo one v lističih, in sicer po potopku, ki ga je pred mano opisala _ZALA_

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 16.6.2006 ob 19:40

Klea, sama uporabljam Nesquick kakav (benkota nikoli niti ne kupujemo), in tega dam 3 polne žlice, potem pa 1 polno žlico grenkega kakava (ponavadi tistega od Gorenjke). LP

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 17.6.2006 ob 10:21

_ZALA_ hvala.

Schwarzwaldske torte še nisem nikoli pekla, imam pa enih 8 različic receptov, ki pa sem jih včeraj vrgla med stari papir. Tvoj mi je namreč defitivno najbolj všeč in ga bom v kratkem tudi poskusila! : )

stasafrank  

kuha že od: 29.6.2003

Št. objav: 518

Objavljeno 29.6.2006 ob 12:33

Zelo vesel

Sem hotela že včeraj napisat mnenje, pa sem se raje odločila počakati, da jo dejansko vsi preizkusimo. Po peki in izdelavi kreme - in ker itak vse surovo poizkusim - nisem bila ravno navdušena. Biskvit mi je bil presuh in krema preveč čudnega okusa. Sem že hotela ocenit z eno trojkico. Potem sem pa vse to skup spacala, navlažila kar z razredčenim borovničevcem (nisem imela češnjevega likerja), pustila v hladilniku 8 ur in zvečer so si vsi oblizovali prste. Tako da na koncu koncev danes dobi oceno 5! Osvežilno in sploh ne preveč nasitno. Močnih tort pri nas ne maramo preveč.

Sem pa dodala v smetano še eno želatino fix, za vsak slučaj, ker je morala torta prenesti še 6 km makadama... Drugič bom dodala vseeno še kakšen listič želatine več kot je v receptu - ziher je ziher.

Slikica se že nalaga...

predator  

kuha že od: 11.10.2004

Št. objav: 1

Objavljeno 16.8.2006 ob 9:13

V sestavinah pod točko A navajate tudi maslo. V navodilih za pripravo pa tega masla nikjer ne omenjate. Kje se uporabi? Skupaj z rumenjaki in sladkorjem? Zmehčano maslo...ali to pomeni stopljeno ali samo da ima sobno temperaturo?

Hvala za odgovore. LP

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.