rojstni dan otroka,valentinovo,kuhanje,pečenje,sladice

Čebelji pik

sadno smetanov biskvit

Zupca  Izvor: Slovenija - Štajerska
Čebelji pik
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Krema:

1 l mleka

100 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

130 g moke oz. primerne količine Gustina (cca. 80 g)

50 g vanilijevega pudinga

5 jajc

šilce vina

250 ml sladke smetane

Biskvit:

4 jajca

120 g sladkorja

80 g moke

pol pecilnega praška

Punč:

pol biskvita raztrganega na koščke

2 žlici marmelade

1 dcl ruma

voda (toliko, da dobimo maso, ki se lepo veže)

sadje iz kompota

mleti orehi za posip

listnato testo

Postopek

Krema: iz mleka, sladkorja, pudinga, moke oz. gustina skuhamo gosto pudingovo kremo. Ko se ohladi, ji dodamo posebej stepene rumenjake, vino, sneg iz beljakov, na koncu dodamo še stepeno smetano.

Biskvit: stepemo rumenjake in sladkor, dodamo moko in pecilni prašek, na koncu dodamo sneg. Spečemo.

Rabimo še dve plasti listnatega testa (preden ga pečemo, ga na gosto nabodemo...kot za kremšnite).

Naložimo:

listnato testo

krema

biskvit

sadje iz kompota

krema

punč

krema

listnato testo

tanka plast kreme

mleti orehi


Opombe

Biskvit pečemo v velikem pekaču, ki je v pečici 12 do 15 minut. Spečemo tanek biskvit kot za rolado. Nalagamo v visok, za polovico manjši pekač. Listnato testo pečemo v ogreti pečici 10 minut na 200 stopinjah.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ribaracarak  

kuha že od: 3.4.2003

Št. objav: 4311

Objavljeno 22.8.2005 ob 9:28

Zeloooo dobro........ Malce zamudno, ker ugotavljam, da sem čedalje večji počasne in mi zadeve ne gredo

več tako hitro od rok kot včasih. Toda splačalo se je potruditi. Naslednji vikend moram vajo ponoviti - tako so ukazali domači.

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 22.8.2005 ob 12:16

Vesel

jaz ga pa še nisem pekla...ni bilo priložnosti (obiski so se prenaročili :))) No, in ker so ravno iz maribora, jim bom tole spekla, ko pridejo....Je kdo slikal to pecivo in bi lahko poslal slikico?

DUŠANKA  

kuha že od: 12.7.2005

Št. objav: 2039

Objavljeno 22.8.2005 ob 13:07

Sem pravi amater v pripravi takih dobrot, pa bi vseeno rada poizkusila. Zato prosim, da mi malo razložite: a se listnato testo prej speče samo in koliko časa? Kot razumem, na koncu vse samo zložiš skupaj, ali????

Majuska  

kuha že od: 23.7.2005

Št. objav: 83

Objavljeno 22.8.2005 ob 13:19

Listnato testo se prej spece samo brez vsega.Razvaljaj ga, gosto napikaj z vilico in daj pect. Peci, da se svetlo rjavo zapece.

lp, maja

Nena  

kuha že od: 2.10.2001

Št. objav: 98

Objavljeno 22.8.2005 ob 14:52

Meni se je listnato testo potem, ko je bilo pecivo narejeno, zmehčalo (ni bilo več hrustljavo). Ali je to pravilno ali sem naredila kakšno napako? Meni bi bilo bolj všeč, če bi ostalo hrustljavo.

Nena

maychi  

kuha že od: 12.9.2004

Št. objav: 616

Objavljeno 22.8.2005 ob 15:12

Nena, listnato testo je pač "potegnilo"vlago iz kreme na sebe. Saj če kupiš kremne rezine je spodnja plast tudi čisto zmehčana. Če pa stoji pecivo dalj časa, pa se navlaži tudi zgornja plast testa.

MIRJAM  

kuha že od: 29.10.2001

Št. objav: 138

Objavljeno 21.9.2005 ob 7:45

Mene pa nekaj drugega zanima. Koliko časa se peče biskvit, kot rulado 12 minut na 180C. In potem piše v receptu, da se za punč porabi pol biskvita...a tega ali.....Predvidevam da polovico tega ker je pekač pol manjši. Drži?

Mirjam

Palma  

kuha že od: 29.9.2003

Št. objav: 285

Objavljeno 21.9.2005 ob 8:15

Mirjam prav razmišljaš. Biskvit se peče kot rolada, potem se ga pa prereže na pol. Polovica ostane cela, polovica se ga zdrobi v punč. Zelo, zelo dobro pecivo.

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 7.10.2005 ob 23:03

Čebelji pik sem danes naredila in je zelo dober...edino plasti se med seboj ne ločijo tako lepo po barvnem kontrastu, kot sem pričakovala. Za sadni nadev sem uporabila odtajane razkoščičene češnje in pa jabolka, zdušena v majših krhljih - oboje da zelo okusno kombinacijo!

Punču sem dodala še 1 žlico grenkega kakava, za barvni kontras (in seveda kakšno žlico mletega sladkorja več zaradi grenkobe kakava). Uporabila sem ribezovo marmelado za punč, kar nekaj žlic, ker sta bili dve premalo. Ker nisem imela smetane, sem skuhala malo več vanilijeve kreme (iz 1,5 l mleka), ki pa sem ji morala dodati malo več sladkorja kot je navedeno v receptu; na začetku je bila še kar tekoča, zato sem jo dala z loncem vred hladiti v večjo posodo z mrzlo vodo in večkrat vmes pomešala, da se je enakomerno hladila in potem je bila vredu (kot za kremšnite). Preden bi se preveč strdila sem jo kar z zajemalko nadevala čez posamezne plasti v pekaču, na vrhu pa izdatno potresla s srednje grobo sesekljanimi in prej popečenimi (v pečici) orehi in dala v haldilnik s pekačem vred.

Dva kosa peciva smo poskusili že čez 1 uro po konačani "izdelavi", amapk ni bilo OK (po okusu ja, po izgledu ne), ker krema še ni bila dobro strjena in pecivo ni obdržalo oblike. Zdaj se v hladilniku lepo strjuje vse skupaj, zato priporočam vsem, ki ga boste delali, da ga čez noč postavite v hladilnik in režete šele naslednji dan - zaradi varnosti :))) (da se ne razleze na krožniku). LP

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 10.10.2005 ob 19:46

Žalosten

Mene pa zanima naslednje. Ko delam vanilijevo kremo za kremne rezine se prelije po lisnatem tesu še vroča in se potem tudi strdi. Se pravi pri tem receptu pa mora biti krema ohlajena. Samo meni ni jasno, če se krema ohladi pa se potem verjetno sploh ne mora nanašat na testo, oziroma je čudna masa. (Pri kremnih rezinah dam sneg še v vročo maso in rahlo premešam, ter vlijem na lisnato testo. Če bi hotela to kremo ohladit pa tuid ne bi smela tega mešat, saj pa je sneg v njej. Ali kar pustim da se ohladi???? Skratka ne vem)Mi lahko kdo pove kaj več o tem prosim, ker bi res rada sprobala to pecivo, ampak imam pomisleke glede te kreme. Hvala.

Tej_a

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.