Chop - suey po moje

kolma  Izvor: Kitajska
    eksotika: Kitajska
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 3-4

1 narezana čebula

2 korenčka narezane na 3 cm dolge, tanke liste

2 zeleni papriki (1,5 x 1,5 cm kocke)

2 bučki narezani kot paprika

4 šampinjoni (narezani)

4-5 režnjev česna (nasekljanega)

sojina omaka (ne sladka)

ingver v prahu

jedilni škrob

sol

poper

olivno olje

Postopek

Na vročem olju najprej prepražimo čebulo in korenček (kakšno minuto), malo solimo in dodamo ostalo zelenjavo. Pražimo pol minute in dodamo 2-3 žlice sojine omake, ingver (žličko) in česen. Zalijemo z vodo, v katero zmešamo 2 žlici jedilnega škroba. To naredimo po občutku, da je ravno prav omake. Solimo, popramo in po potrebi dodamo še začimbe (ingver, sojina omaka).

Omaka mora biti malo »sluzasta«.

Vse skupaj kuhamo na veliki vročini in zelo kratek čas (nekaj minut).

Zraven postrežemo na vodi kuhan riž ali riževe rezance.


Opombe

Doda se lahko tudi druga zelenjava (por, bambusovi vršički...), če pa damo zraven kakšno meso ali ribe ali lignje, ga prej prepražimo in ga damo na stran, nadaljujemo s praženjem zelenjave na isti maščobi in meso dodamo proti koncu, ko je omaka že nared.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

galyka  

kuha že od: 13.10.2004

Št. objav: 992

Objavljeno 25.5.2005 ob 9:43

Preizkušeno, z manjšimi variacijami, najbolj mi je bila všeč omakica, ki se je naredila. Jaz sem dodala še malo ostrigove omake.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 25.5.2005 ob 10:21

Za kitajske jedi sem kupila čilijevo olje. Zelo odlično in zelo pekoče. Sedaj ga uporabljam namesto popra in čilija. Dodam za kapljico čisto na koncu preden postavim na mizo. Kupila sem ga v Maksimarketu.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 25.5.2005 ob 10:39

Kitajci sploh delajo omake tako, da v skodelici zmešajo ostrigino omako z riževo moko, malo osjine omake in malo vode ter s tem zalijejo jed, tik preden je gotova. Praviloma pa na olju vedno najprej prepražijo česen in ingver, šele potem dodajajo vse ostalo.

Čili olje pa je bolj za tajske jedi, za kitajske je malo preveč pekoče in izrazito. Kitajci uporabljajo predvsem sezamovo olje, z njim jed, sploh testenine, prelijejo tudi na koncu priprave, da se lepo sveti. Je pa res, da imamo sezamovo olje izrazito aromo, zato ga jaz, če gre za goste, ki niso vajenih takih okusov, razredčim z belim rastlinskim.

Pozdrav, Mamamia

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 25.5.2005 ob 13:33

Mamamia, čilijevo olje uporabljam v zelo zelo majhnih količinah. dodam ga pa na koncu, takrat ko dodam tudi sezamovo olje. Tudi tega dam zelo malo.

Veš, da na Kitajskem nisem nikoli videla, da bi uporabljali česen. Zato ga v kitajskih jedeh večinoma ne uporabljam. Ingver vedno dodam, ko imam vse sestavine prepražene in jih vrnem nazaj v vok. Torej preden dodam tisto mešanice sojine, ostrigine omake, vode, škroba, sladkorja in kisa. Je pa res, da uporabljam ingver v prahu. Enkrat moram kupiti svežega.

Mimika

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 25.5.2005 ob 14:01

Mimika, če za tvoje uživalce kitajskih jedi ni preveče izrazit okus, vsekakor nabavi svežega. Korenine imaš povsod in odkar jih pri nas ni problem nabavit, večinoma uporabljam svežega, ima bolj prijetno aromo od tistega v prahu.

Jaz pa čilijevo olje uporabljam le zase, mojim je preveč pekoče, zato si ga jaz nalivam že takrat, ko je hrana na krožniku. Je pa tudi res, da pri nas doma bolj prevladuje tajska hrana kot kitajska.

Ampak glavno, da vsi uživamo, ne?

Pozdrav, Mamamia

FlashM...  

kuha že od: 6.10.2005

Št. objav: 3

Objavljeno 8.10.2005 ob 14:51

Koliko pa se doda sezamovega olja in ostrigine omake? Danes sem pri "sosedu" kupil tudi to dvoje in me je stalo kar nekaj denarja. Zdaj tega ne bi rad po nepotrebnem preveč porabil. Prosim za nasvet.

Zanima me pa tudi, zakaj se uporabljajop začimbe Le-Tsin, Laos in Limonina trava, ter kdaj in v kakšnih količinah? Ponavadi kuham za 2-4 osebe.

Že vnaprej HVALA za odgovore!!!

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 8.10.2005 ob 16:02

Sezamovo olje uporabljaj tako rekoč po kapljicah, najbolje, ko je jed že končana, saj se potem lepo sveti in dobi enao tako prjetno aromo. Na sezamovem olju jed redko kdaj pečem, ker ni najbolj priemrno za visoke temperature - če že, potem ga nekaj kapljic dodam v belo olje.

Ostrigino omako dodajaj po žličkah, recimo zvrhano čajno žličko na osebo, potem pa boš postopoma sam pogruntal, ali zaradi okusa dodati še ali bo ta količina dovolj.

Le.tsina ne uporabljam, Laosa tudi ne, limonino travo pa uporabljajo predvsem Tajci in Burmanci, Kitajci malo manj. Veliko raje kot to sušeno imam jaz svežo (ko jo najdem pri nas, je kupim več in jo zamrznem). Uporablja se za razne juhe, mesne jedi in podobno. Sveža limonina trava potegne na kiselkasto, kot da bi okušal limono, a z neko čisto posebno aromo.

Ti lahko pošljem kak recept z limonino travo, če te zanima, samo sporoči mi.

Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.