Piščančja bedra v omaki z gobami in pehtranom

sarabande  Izvor: Francija
Piščančja bedra v omaki z gobami in pehtranom
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

8 piščančjih bedrc

5 jušnih žlic olivnega olja

2 srednje veliki čebuli

250 g šampinjonov

1 jušna žlica moke

1 dl suhega belega vina

2 jušni žlici konjaka

2 jušni žlici paradižnikovega koncentrata

2 dl kokošje ali piščančje juhe

2 čajni žlički pehtrana

svež peteršilj

sol

črni poper

Postopek

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, šampinjone operemo in narežemo na tanke rezine, peteršilj drobno nasekljamo, piščančje krače posušimo ter jih začinimo s soljo in poprom. Če želimo, da bo jed manj mastna, kračam lahko odstranimo kožo.

Olivno olje segrejemo na srednje močnem ognju in na njem opečemo bedra, da dobijo lepo zlato barvo. Vzamemo jih iz ponve in jih spravimo na toplo. Na isti maščobi pražimo čebulo in ko ovene (ne sme porjaveti), dodamo šampinjone. Ponev pokrijemo in šampinjone dušimo približno 3 minute. Dodamo moko in mešajoč dušimo še eno minuto. Potem prilijemo belo vino, konjak, paradižnikov koncentrat in piščančjo ali kokošjo juho. Dobro premešamo, pustimo da zavre ter nato ogenj zmanjšamo.

Dodamo pehtran, piščančja bedra skupaj s sokom, ki se je iz njih pocedil na krožnik ali v skledo. Premešamo in pokrito dušimo 45 do 60 minut, dokler bedra niso mehka. Preverimo okus ter solimo in popramo, če je potrebno. Dodamo svež peteršilj.


Opombe

Kakor mnoge kuhane jedi bo tudi opisana jed najboljša, če jo nekaj časa pustimo stati v hladilniku. Lahko jo pripravimo dan ali dva v naprej. Jed bo še boljša, če bomo namesto šampinjonov, ki so praktično vedno na voljo, uporabili sveže jurčke. V tem receptu so pripravljena bedra. Namesto njih lahko uporabimo katerekoli druge dele piščanca ali pa celega piščanca razkosamo in pripravimo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

_kekec_  

kuha že od: 25.2.2005

Št. objav: 230

Objavljeno 30.4.2005 ob 10:54

to mora biti res dobro.ali prevladuje okus pehtrana ?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 30.4.2005 ob 12:01

Pehtran je treba čutiti v tej jedi, ker se po mojem mnenju lepo ujema z piščančjim mesom. Seveda je stvar okusa, koliko ga boste dali v jed.

petkica  

kuha že od: 15.12.2006

Št. objav: 744

Objavljeno 3.8.2009 ob 15:31

Odlično. Uporabila sem viski, ker je bil pri roki, konjak pa žal ne.

*Mija*  

kuha že od: 8.12.2008

Št. objav: 46

Objavljeno 21.12.2009 ob 14:16

Zelo vesel

Odličen recept. Naredila sme že tudi različico, ko sem paradižnikov koncentrat nadomestila z žlico gorčice. Mešanica pehtrana, belega vina in gorčice je ena mojih najljubših omak h piščancu.

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 7.8.2012 ob 13:56

Pozdravček

Spet neumno vprašanje , ker ne maram kuhati, če nimam čisto vsega, kot recept piše, pa sem tokrat v dilemi, ker nimam konjaka in belega vina, pa si ne upam, niti kuhat, čeprav imam vse pripravljeno ostalo, ker menim, da ne bo okusa, kot bi bil sicer in potem se ne more oceniti recept, če ni kuhano ,kot piše. Kaj naredim? Ne poznam okusa vermuta- le tega imam od alkohola, pa čisto nič drugega pri hiši, ker ga ne "trošiva". Izpustim oboje ali poiščem drug recept.

Se v naprej opravičujem, za nadlego. Če se vam zdi nepomembno in neumno moje vprašanje, prosim ne odgovorite in prezrite vprašanje.

Hvala in lp vsem

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 7.8.2012 ob 17:00

Jaša, če nimate ne konjaka, ne belega vina, uporabite vermut, brez panike, pa ni nujno, da ocenite recept, vi kar skuhajte, vam bo gotovo teknilo. Vprašanje se mi sploh ne zdi neumno, neumnih vprašanj ni, so pa lahko neumni odgovori. :)

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 7.8.2012 ob 18:00

Vesel

Hvala sarabande, veliko mi pomeni vaše mnenje, vaš odgovor, ki mi je vliv voljo in trud pri kuhanju in nasploh pozitivno in samozavestno deluje name. Ko bi zmeraj bili vsi tako prijazni.

Moram dodati še svoje mnenje, kajti sem skuhala točno po receptu, le brez vina in konjaka, na željo jedca pa dodala žličko kisa, ker mu je bilo presladko ( predvidevam da zaradi dvojnega koncentrata parad. mezge). Dobila pohvale, baje božansko in noro dobro, tako da HVALA za recept in bo tudi večkrat na seznamu.

Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.