Marinirani losos

sarabande  Izvor: Švedska
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

dva lososova fileja s kožo (približno pol kilograma na file)

1 kg morske soli

400 g sladkorja

pest nasekljanega svežega kopra

1 jušna žlica črnega popra v zrnu

2 dl konjaka

Postopek

Koper drobno sesekljamo, črni poper v zrnu stremo v možnarju. V skledo damo morsko sol, sladkor, strt poper in sesekljan koper. Vsebino temeljito premešamo. Lososove fileje operemo in posušimo s kuhinjskim papirjem.

Za mariniranje izberemo čisto in zadosti veliko stekleno ali keramično posodo. Na dno položimo plast mešanice soli in začimb in na njo položimo file lososa s kožo obrnjeno navzdol. File pokrijemo z mešanico soli in začimb ter nanj položimo drugi lososov file, tokrat s kožo obrnjeno navzgor. Fileja obrnemo tako, da je repni del enega na sprednjem delu drugega (oziroma debelejši del enega fileja je na tanjšem delu drugega). Spet pokrijemo file z mešanico soli tako, da je riba popolnoma pokrita. Vse skupaj počasi polijemo s konjakom, pokrijemo s plastično folijo (nikakor ne z alu - folijo) in obtežimo s kuhinjsko desko za rezanje, na katero lahko damo posodo z vodo kot utež. Posodo postavimo v hladilnik za 36 ur. V tem času fileje dvakrat ali trikrat obrnemo in odlijemo odvečno tekočino.

Po končanem zorenju fileje vzamemo iz posode in odstranimo mešanico soli in začimb. Tako marinirane lososove fileje lahko hranimo v hladilniku sedem dni. Pri serviranju file položimo na desko s kožo obrnjeno navzdol in režemo tanke rezine lososovega mesa pod kotom približno 45 stopinj. Kože ne režemo. Tako narezano ribje meso ponudimo kot predjed s hrustljavim kruhom in olivnim oljem.


Opombe

Recept je osnovna različica mariniranega lososa kakršnega pripravljajo na Švedskem (tam mu pravijo gravlax). Marinadi lahko dodamo še razne druge začimbe (limonin sok in/ali lupino, strte brinove jagode itd). Namesto konjaka lahko uporabimo drugo žgano pijačo (vodko, gin itd). Za obtežitev filejev je najbolje uporabiti plastično kuhinjsko desko, ker ne želimo, da v marinado preidejo vonjave iz lesene deske.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Gabriela  

kuha že od: 25.10.2003

Št. objav: 112

Objavljeno 9.4.2005 ob 9:19

Vesel

Kako "2x, 3x obrnemo"? Tako, da je spodnja riba potem zgornja in obratno? A ostane sol kompaktna in se ne zmeša vse skupaj? Kako se to najlažje izvede (obračanje)?

Videti je pa dobro, za nas, ki imamo radi ribe..Bom poskusila.

julia  

kuha že od: 5.12.2004

Št. objav: 513

Objavljeno 9.4.2005 ob 11:41

. Ne mores si predstavljati, kako si me razveselila s tem receptom.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 10.4.2005 ob 15:18

Pozdravljeni,

ko obracamo ribo, jo obrnemo tako, da oba fileja obrnemo za 180 stopinj. Na zacetku je spodnji file bil obrnjen z kozo navzdol, ko pa ga obrnemo, bo njegova koza na zgornji strani. Enako velja za zgornji file, ki je imel sprva kozo na zgornji strani, ko ga obrnemo bo njegova koza na spodnji strani. Seveda se bo sol zmesala z vsemi ostalimi sestavinami, a pomembno je le to, da jo pri vsakem obracanju enakomerno razporedimo po filejih.

Lep pozdrav,

Miroslav

SUZANAZ  

kuha že od: 11.6.2003

Št. objav: 878

Objavljeno 11.4.2005 ob 16:33

Ali ne pride preslano?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 11.4.2005 ob 19:46

Če bi držali fileja v marinadi dlje časa, bi lahko bilo preslano. Koliko časa bo riba v marinadi moramo oceniti glede na njeno velikost. Manjša ko je riba, krajši čas se bo marinirala. Nekako velja pravilo, da je za dva polkilska fileja dovolj 36 do maksimalno 48 ur.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.