Ciganski golaž

effa  
    jajčne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

3 jajca

1 manjša čebula

1 večji paradižnik

1/2 paprike

sol, poper

Postopek

Na olju prepražimo nasekljano čebulo, ko porumeni, dodamo papriko in na koncu še paradižnik. Vse skupaj posolimo in popopramo ter dušimo 5 minut ali več, dokler ni paprika mehka. Na koncu v mešanico ubijemo jajca ter premešamo. Dober tek.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

matjazdrejci  

kuha že od: 11.10.2010

Št. objav: 1

Objavljeno 10.5.2011 ob 22:52

ma ja to je sataraš golaš vsebuje meso

Hawkeye  

kuha že od: 23.10.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 23.10.2011 ob 11:04

Tole je sataraš in nima zveze s ciganskim golažem. Sicer pa ima vsak svoje ime in če jabolčni štrudelj delate iz rdeče pese, mi je tudi vseeno. Če pa me povabite na kosilo in me zapeljete s ciganskim golažem ( ki ga ima res rad ), postrežete pa sataraš, potem boj jezen in ne pridem nikoli več.

Najprej se spomnimo, da se recept za vsako cigansko jed začne z "Ukrademo 2 čebuli....itd". Sestavine ciganskega golaža vsekakor niso divjačina, ker potem imamo BOGRAČ. V ciganski golaž gre govedina, svinjina in čebula, jed je redka, moke se ne uporablja, za zgostitev pa uporabimo krompir ( nariban ali v kosih, ki se kuha v omaki ). Ko je čebula pražena, ji res lahko dodamo nekaj zelene paprike, paradižik je lahko nasekljan ali v mezgi, zacinimi po okusu, vendarnegre brez petršilja, česna, paprike, kumine in majarona (proti vetrovom, ki jih povzroča čebula), popra in lovorovega lista.

Uredništvo bi moralo bolj paziti, da se avtentični recepti, ki imajo, tako rekoč, geografsko in etnično poreklo, ne bi mešali z recepti za jedi, ki nimajo nobene zveze z avtentičnostjo. Golaž ali "guljaš" pomeni v madžarščini kravjega pastirja. Ko se pastirji, tudi tisti ovčji in kozji un konjski itd. zberejo skupaj, vsak prinese nekaj svojega mesa in naredijo "bograč", kar v madžarščini pomeni "kotliček". Tu je izbira sestavin bolj preprosta in prosta. Vendar tudi v bograču ni jajc (ker tudi kurjih pastirjev ne poznamo), je pa obvezno zraven krompir. Vvseh teh jedeh se uporablja krompir za zgostitev, ker omejene količine mesa ne dajo dovolj omake in je treba razredčeno omako zgostiti.

Čeprav se pridevnik "ciganski" prepogosto zlorablja, imajo te jedi svoje specifičnosti. Večina receptov za te jedi izhaja iz Madžarske in Romunije, kjer je največ Ciganov, nekaj pa tudi iz Srbije. Zato so te jedi vedno tudi etnično obarvane. Ciganska pečenka je jasno, kaj je in je tudi jasno, da to ni jabolčni štrudelj. Kot rečeno, čisto vseeno mi je, če spečete špehovko in jo imenujete Ciganska pečenka, vendar počnite to doma in ne zastruplajte s tem nacionalnega kulinaričnega portala ali pa uvedite dodatni portal za take finte.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 23.10.2011 ob 18:36

Jezen

Kolk smo veseli tvojega pametovanja. Sploh v delu, ko žališ. Saj veš, kradejo tudi drugi in sploh ne samo in predvsem ne vsi zgoraj omenjeni.

Daj, zasuj naš portal z avtentičnimi in etničnimi recepti, bomo navdušeni. Manj pa smo nad tem, da se prvič oglasiš in lop po nekem receptu, ki je, mimogrede, 5 let in pol imel lep mir tukaj.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8697

Objavljeno 23.10.2011 ob 18:39

Jezen

Uredništvo, lepo prosim, ukrepajte.

Pozdravčk!

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 23.10.2011 ob 19:21

Ko se pastirji, tudi tisti ovčji in kozji un konjski itd. zberejo skupaj, vsak prinese nekaj svojega mesa in naredijo "bograč", kar v madžarščini pomeni "kotliček". Tu je izbira sestavin bolj preprosta in prosta. Vendar tudi v bograču ni jajc (ker tudi kurjih pastirjev ne poznamo).

AVTOR: Hawkeye

Clan od: 23.10.2011, poslanih sporocil:1

Očitno se na pastirske običaje zelo dobro spoznaš, kaže, da se v glavnem giblješ med govedom in drobnico, saj bi drugače že kdaj slišal vsaj za gosjega pastirja, če že ne za tisto predšolsko:

Majhna sem bila, piške sem pasla, piške so čivkale, jaz sem pa rasla.

Če pa me povabite na kosilo in me zapeljete s ciganskim golažem ( ki ga ima res rad ), postrežete pa sataraš, potem boj jezen in ne pridem nikoli več.

AVTOR: Hawkeye

Clan od: 23.10.2011, poslanih sporocil:1

Glede na to, da te zaenkrat vsaj javno na tem forumu ni nihče nikamor povabil, si upam trditi, da je večini članov tega portala zelo vseeno ali imaš rajši ciganski golaž, staraš ali pa vanilijev puding, še manj je zanimivo koliko bi se jezil in kam bi se še vrnil, če bi te sploh kdo kam povabil.

...vendar počnite to doma in ne zastruplajte s tem nacionalnega kulinaričnega portala ali pa uvedite dodatni portal za take finte.

AVTOR: Hawkeye

Clan od: 23.10.2011, poslanih sporocil:1

Velja tudi in predvsem zate, oko sokolovo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.