Jabolčna pita

pita z jabolki

jade  
Jabolčna pita
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kosov

500 g moke

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

8 žlic sladkorja

2 jajci

3 žlice kisle smetane

250 g masla

ščepec soli

3 žlice ruma

Nadev:

1 kg olupljenih in naribanih jabolk

sladkor po okusu (odvisno kako kisla so jabolka)

2 vanilijeva sladkorja

6 žlic krušnih drobtin (še bolje, če so piškotne, količina pa je odvisna tudi od tega kako sočna so jabolka, če je preveč soka jabolka malo stisnemo, preden jih damo na testo)

sok pol limone

cimet

rumenjak za premaz

Postopek

Iz sestavin za testo zgnetemo testo, če se prijema na podlago, dodamo še malo moke.

Testo razdelimo na 2 dela, 1 del razvaljamo v velikosti pekača (jaz dam velikost 25 x 35, odvisno pa je od tega kako "visoko" pito bi radi, če daste večji pekač bo nižja in prej se bo spekla, če daste manjši je obratno, lahko je okrogel, pravokoten...). Testo damo v pomaščen in pomokan pekač, robove odrežemo in shranimo.

Na testo damo naribana jabolka. Če so zelo sočna, jih malo stisnemo (pa ne preveč), da ne bo pita premokra, sladkamo, dodamo drobtine, limonin sok, vanilijev sladkor in cimet in z rokami previdno premešamo, pazimo, da ne "poškodujemo" testa. Nadev lahko posebej zmešamo v posodi in ga damo na testo.

Razvaljamo drugo polovico testa in pokrijemo jabolka, robove odrežemo. Testo po vrhu na tanko premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. Testo, ki nam je ostalo (ko smo obrezali robove), malo zgnetemo, razvaljamo in z modelčkom izrežemo poljubne oblike, preostanek spet zgnetemo in naredimo enako. Like (na primer srčke) položimo na vrh pite in jih premažemo z rumenjakom.

Pečemo pri 175 stopinjah do zlato rumene barve. Jaz pečem približno 45 minut, spet pa je to odvisno od pečice, tako, da malo opazujte kdaj bo pečeno, ne pa peči na previsoki temperaturi, da ne bo zunaj pečeno znotraj pa surovo.

Ohladimo in postrežemo, dobro pa je že mlačno.


Opombe

Jabolka lahko naribamo tudi neolupljena, če lupina ni preveč trda.

Pito lahko pripravimo tudi iz drugega sadja. Jaz sem jo delala že z mešanico jabolk in slivovega džema z velikimi kosi sliv, seveda je potem treba manj sladkati.

Uporabimo lahko na primer tudi marelice in marelični džem...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Patriotka  

kuha že od: 7.12.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 25.1.2015 ob 21:17

Mmm dobra! Moja prva pita, pa mi je krasno uspela. Lepo se lahko izzivljas z oblikovanjem zgornje povrsine, tako da je lepa tudi za oko. Dodam tudi sliko. Ocena - pet :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.