pust,cvrtje,sladice

Pustni krofi

Reca  
Pustni krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 12 krofov

25 dag gladke bele moke tip 500

25 dag ostre moke

2,5 dag svežega kvasa

2,5 dl mlacnega mleka

0,5 dl olja

4 rumenjake

1 zlica kisle smetane

1 vanilin sladkor

3 dag rjavega kristalnega sladkorja

3 jedilne žlice ruma

nastrgana lupinica ene neškropljene limone

ščep soli

olje za cvrtje

marmelada za nadevanje

Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

Postopek

V kruhomat damo mlacno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.

Medtem ko aparat dela testo pripravimo delovno povrsino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco,ki jo razrezemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prticem.

V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.

V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo testomata napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 19.2.2006 ob 20:00

Maja, če ti lahko svetujem, krasna vanilijeva krema je pri boemih. Recept je v bazi. Pobaj, ne bo ti žal. Krasna je tudi krema za prave blejske kremne rezine.

lp Vesna

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 19.2.2006 ob 20:05

Jaz jo naredim čisto enostavno. V malo manj kot 1/2 l mleka skuham vanilijev puding, pustim, da se ohladi, nato vmešam cca 5 dag margarine in na koncu še trdo stepeno sladko smetano. S tem napolnim krofe in moji jih obožujejo.

Pozabila sem napisati, da mi je testo zamesil Bosh. Verjetno je Vesnin krof s slike lepši od mojih pa vendar pošiljam še svojo fotografijo tako, da boste verjeli, da so res uspeli.Verjetno ne bo takoj objavljena .

LP

Marjana

lisička  

kuha že od: 21.7.2003

Št. objav: 588

Objavljeno 20.2.2006 ob 8:37

Včeraj sem jih spekla po tem receptu. Iz te mase sem jih naredila 16, ker imamo raje manjše. Zamesila sem jih kar s spiralami na mikserju, spekla pa v voku. To je bila samo probna peka, v nedeljo bo pa še ena ta zaresna. Vsi so jih pohvalili.

jankica  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 856

Objavljeno 20.2.2006 ob 12:23

Reca, kateri pa je recept za prave blejske kremne rezine, prosim link ali pa avtorja. Hvala.

Vanilijeva krema, krof oblit s čokolado in posut s kokosovo moko, pa bo boljši kot vsak kupljeni.

lisička  

kuha že od: 21.7.2003

Št. objav: 588

Objavljeno 20.2.2006 ob 12:35

Jankica, poglej na forum blejske kremšnite.

jankica  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 856

Objavljeno 20.2.2006 ob 13:53

lisička, hvala, sem iskala samo med recepti.

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 20.2.2006 ob 14:55

Blejska kremšnita

Sestavine:

za masleno testo: 250 g masla, 1 rumenjak, 250 g mehke moke, 1/8 l vode in za nožev vrh soli;

za vlečeno testo: 250 g mehke moke, 1/8 l mlačne vode, žlico olja in sol;

za kremo: 1 l mleka, ½ stroka vanilije, 280 g sladkorja, 7 jajc, 160 – 180 g ostre moke in žličko ruma

Priprava:

- Ko pripravljamo masleno testo, stepamo maslo in rumenjak, dokler maščoba ne postane gladka. Dodamo moko, sol, nekoliko vode in na hitro oblikujemo kocko. Pustimo, da nekaj časa počiva na hladnem.

- Priprava vlečenega testa je nekoliko drugačna. V presejano moko naredimo luknjo, vlijemo olje, solimo, nato z mlačno vodo zamesimo tetso, ki ga zgnetemo prav na hitro. Počiva naj vsaj pol ure (tu zraven nič ne piše kje, torej predvidevam da na sobni temepraturi; moja babi , ki dela krasno vlečeno testo, pa pravi, da naj bi počivalo nekoliko bolj na toplem).

- Vlečeno testo, ravaljamo na pomokani površini v kvadrat, debel dober centimeter. Nanj položimo masleno ocko, ki jo ovijemo z vlečenim testom. to naredimo tako, da , da čez kocko damo najprej eno ptretjino testa, , nato še drugo tretjino. Od dobljene zloženke spodvijemo eno tretjino pod kocko, drugo pa položimo na kocko. Vse skupaj potolčemo z valjarjem, da se vlečeno testo in maslena kocka dobro sprimeta. Sedaj testo razvaljamo v pravokotno obliko, debelo prb. 1 cm. Zgornjo tretjino testa prepognemo čez srednjo in čez to položimo še spodnjo. Zloženko spet prepognemo po tretjinah, in sicer desno čez srednjo, levo po vrhu. Testo zavijemo v vlažno krpo, in ga pustimo na hladnem prostoru pol ure.Potem ga ponovno zvaljamo in zložimo. To ponovimo štirikrat, vmes mora tetsto vsakič počivati na hladne pol ure.

- Testo razvaljamo za nožev rob debelo. Položimo ga na pekač, splaknjen z mrzlo vodo. Testo večrta prebodemo z zobotrecem. Spečemo ga pri temperaturi 200 - 250 stopinj Celzija. Pečeno testo prerežemo čez pol.

- V kozici zavremo 9 dcl mleka, vanilijo in četrtino sladkorja. rumenjake in drugo četrtino sladkorja penasto vmešamo. dodamo presejano moko in 1 dcl mrzlega mleka; dobro zarmešamo. Med mešanjem prilivamo vrelo mleko, iz katerega smo odstranili vanilijev strok. Kremo prelijemo v posodo (zgoraj je pisalo o tisti težki eterna posodi) in postavimo na štedilnik in mešamo, da prevre in se zgosti (ne pozabite: kuhajo jo natančno 7 minut!!!). Nato jo odstavimo pridamo rum in trd sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli še preostali sladkor. Kremo na hitro in z velikimi zamahi mešamo. Na eno polovico testa damo kuhano, še vročo kremo. Razmažemo jo 3 do 4 cm na debelo in pustimo da se ohladi. Na ohlajeno kremo dodamo še plast vanilijeve smetane (količine niso napisane, prilagodite jih sami). Prekrijemo z drugo plastjo pečenega testa. Potresemo z vanilijevim sladkorjem v prahu in zrežemo na rezine 7 x 7 cm.

Še nekaj izjav Angele Zupan, oziroma »mame blejskih kremšnit«, kot ji pravijo. Je ena od slaščičark, ki jih pripravljajo (povzetek je iz predlanskega članka iz revije Polet)

Sneg iz belajkov morate primešati res še čisto vroči kremi, potem se v masi sprosti dovolj škroba, da sam, brez dodatkov, kremo lepo veže ter jo naredi primerno trdno in obstojno.

Sestavine morajo biti sveže. Brez dodatkov. Dobra jajca. Veliko jajc za nadev! In pravo maslo za testo. Takšno, ki je enotne barve, če ga prerežete. Drugače je čisto mogoče, da so vanj primešali kaj margarine.

Še recept za testo:

»Angela zamesi za 12 plošč listnatega testa iz 3 kg moke, 3 kg masla, 1,5 l vode, 10 dag soli in 1 dcl kisa. Hlebec testa nato štirikrta posebj pregnetejo, vsakih 30 minut, potem pa v mokri krpi počiva do naslednjega dne. Naslednji dan šele testo tanko razvaljajo in vsak kos testa, zvit na palici, prenesejo na pekač ter ga tam spet razvijejo, da se lepo speče.

Rumeni nadev je mešanica rumenjakov, moke, vanilijevega sladkorja ter enga dela mleka; ostali 3 deli mleka zavrejo, nato vrelo mleko prilijejo v jajčno maso in dobro prmešajo. Mešanica se mora spet kuhati, a natanko 7 minut (ne glede na to, da imajo zdaj poseben strojček za kuhanje; enako dolgo so jo kuhali še pred kratkim v velikh črnih loncih). Vrelo mešanico prelijejo v veliko posodo in ji nato naglo primešajo sneg iz beljakov, dobro pomešajo in zmes namažejo na spodnjo plast ohlajenega testa. Da se ne razleze, pomaga kovinski okvir. Tako dosežejo tudi enakomerno razporeditev plasti. Ko okvir umaknejo, semora masa na testu še kakšne tri ure hladiti do mlačnega, nato pa pe 2,5 ure v hladilniku. Na koncu sledi plast sladke smetane ter vrhnji pokrov iz listnatega testa. Z vrhunsko spretnostjo tak velik pravokotnik razrežejo na kremšnite, ki morajo biti velike natanko 7x7 cm. Zato si morajo pomagati celo z metrom. In še zadnji korak – obilica sladkorja v prahu.«

To je krema, katero jaz delam. Mislim pa, da mi jo je poslala ena od punc iz tega foruma. Torej, veselo na delo. Kreme je pa tudi za veliko krofov in za vsaj 6 kremnih rezin.

lp Vesna

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 20.2.2006 ob 15:17

No, lepo da se je še tale recept našel :) Poslala sem ga že dolgo nazaj kar na forum, objavit pa ga nisem mogla, ker sem ga našla v katalogu....Je pa to res najboljši recept za kremšnite, in tudi za vanilijevo kremo, ki je idelanega okusa in strukture! Reca, super da si me spomnila, letos jih bom še jaz delala s tole kremo - gremo ravno na pustno soboto na smučanje in bom v petek napekla krofov, potem pa bomo malo pocrkljali našo smučarsko druščino :) LP, zala

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 20.2.2006 ob 15:31

NO, se mi je zdelo da je bila ena iz foruma. Zala oprosti, ampak res se nisem spomnila nate, ker nas preveč tukaj čveka da bi za vsako posebej vedela kaj mi je katera poslala. Je pa tale krema res krasna. V koprski slaščičarni krof z zelo ostrim nožem prerežejo na pol in dajo to kremo v slaščičarsko vreško. Z zvezdastim nastavmom nabrizgajo polovico krofa in ga pokrijejo z drugo polovico. Zmanjka jih tik tak.

lp Vesna

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 20.2.2006 ob 16:31

Reca in dalsi hvala vama! Mi že diši pod nosom...

Bom pa najbrž kar navadno vanilijevo kremo alla dalsi naredila, ker mi jajca v kremi ne dišijo prav preveč...

Deževen pozdravček:(

Maja

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.