Sadna torta

Veri  Izvor: Slovenija
Sadna torta

Sestavine

Količina: 1 torta:)

Biskvit:

2 jajci

100 g moke

80 g sladkorja

dobre 1/2 žličke pecilnega praška

žlička vanilijevega sladkorja

žlica hladne vode

Obloga:

2 do 3 velike žlice marmelade

sadje (lahko iz kompota, ni pa nujno), najbolje različno

1 svetli preliv za torte

sok ene limone

sladkor po okusu (cca. 2 žlički)

3 dl soka od kompota ali vode

Postopek

Kompot ali sadje damo na hladno, nastavimo pečico na 160 do 180 stopinj, ločimo rumenjake in beljake in stepemo sneg; med tem, ko mešalec stepa (če imamo takega z vrtečo posodo), lahko natehtamo ostale sestavine; sladkor in vanilijev sladkor damo kar k rumenjakom, moko pa zmešamo s pecilnim praškom, kar na tehtnici, da imamo manj umazanega.

Potem stepemo še rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in žlico vode. Med tem, ko se to stepa, dobro namastimo model (res lepo v vse zarezice), potem pa vržemo sneg in moko s pecilnim praškom k rumenjakovi masi in na hitro in zelo nežno zmešamo in takoj vlijemo v pekač.

Zdelo se nam bo, da je mase premalo, pa je ni, ker (vsaj meni) zelo naraste. Samo lepo jo razporedimo, že od začetka, predvsem da bo prišla v cel žlebič, tam je najbolj pomembno! Potem pustimo maso čim bolj pri miru, drugače bodo beljakovi mehurčki popokali in bo mase vedno manj... Torej od začetka nalagamo maso po robu, na koncu še malo v sredino, parkrat potolčemo po modelu od spodaj in damo v pečico na 160 do 180 stopinj za cca. 10 do 20 minut.

Med tem ko se peče, odpremo kompot, če ga bomo uporabili in odcedimo sadje, sok prihranimo. Sadje narežemo na rezine ali krhlje, jih damo na hladno in pripravimo ostale stvari.

Ko je torta pečena, jo zvrnemo na rešetko (zdaj je s spodnjim delom obrnjena gor)in pustimo, da se ohladi, lahko jo damo tudi ven, na balkon, meni ni zato nikoli skupaj padla... Torta je zelo tanka in penasta, zato se bo hitro ohladila (cca. 10 minut), izgledala pa bo kot kak krožnik ali skleda - v sredini bo nižja kot ob robu - to hočemo:)

Potem jo dobro namažemo po tem nižjem delu, porabimo vsaj dve veliki žlici marmelade! To je pomembno, da ne bo želatina šla skozi testo, ampak bo ostala zgoraj! Pa tudi boljše je:)

Na to lepo naložimo sadje v krogih, ne varčujemo s sadjem, je boljša, če se koščki čisto stikajo! Lepo izgleda, če damo različne barve in oblike sadje, recimo kivi, narezan na koleščka in breskve iz kompota narezane na rezine... Vse sadje je lepo, boljša pa bo torta z mehkejšim sadjem, jabolka ravno ne pašejo:)

Odmerimo 3 dl soka od kompota (ali vode, če ne delamo s kompotom) in ga zavremo, med tem zmešamo v skodelici svetli preliv za torte z žlico ali dvema kompota, limoninim sokom in sladkorjem (če uporabljamo kompot, ga potrebujemo manj, če vodo, pa več). Odstavimo zavreto tekočino in vanjo vmešamo zmes preliva, sladkorja in limone ter spet zavremo. Ugasnemo plin in pustimo, da se kako minuto hladi, nato pa prelijemo po torti od sredine navzven in damo na hladno.

Torto lahko postrežemo že čez 15 minut, zato sem poudarjala, da damo sadje na hladno,... da se bo vse hitreje shladilo in bo takoj za uporabo:)


Opombe

Ta torta je super, kadar bi rada naredil/a nekaj lepega in dobrega, pa nimaš časa. Fina je tudi poleti s sezonskim sadjem, pa za želodček odpočit po praznikih, primerna celo za nekatere diete, saj ne vsebuje nič masti in samo 2 jajci od beljakovin... Pa samo sadje... Res pa jo lahko poješ kar precej...:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 11.1.2005 ob 11:20

Zelo vesel

Pozabila sem napisat, da to torto pečemo v posebnem modelu za sadne torte - stane okoli 1000 sit in se skup s tem receptom zelo splača - vsakič drugo sadje, žlica kakava, orehov ali lešnikov v biskvit in imamo nešteto možnosti:)

Tjanca  

kuha že od: 6.7.2002

Št. objav: 265

Objavljeno 11.1.2005 ob 11:36

A model prodajajo tudi v Merkurju? Kakšen je pa premer?

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 11.1.2005 ob 13:00

Vesel

Ja, v Merkurju (nisem upala tu delat reklame:) Ima valovit rob in žlebiček na robu, tako, da je na sredini dno višje kot ob robu. Premer mislim da je 30 cm. Zelo fajn zadeva, sem ga dobila pred 10 dnevi in sem spekla že 5 tort, če ti to kaj pove:)... Med tem, ko gostje iščejo, katera bajta je prava, maš že spečeno - dobesedno!

HSIMONA  

kuha že od: 22.10.2003

Št. objav: 64

Objavljeno 12.1.2005 ob 12:42

A je kaj važno razmerje med moko in orehi oz. čokolado namesto orehov?

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 12.1.2005 ob 13:50

Če dodaš samo žlico ali dve orehov ali kakava, ni problem, sploh če vzameš ta velika jajca (jaz jih vedno, smo velika sekundarna družinca:), potem pustiš moke toliko kot je je. Če pa bi želela še bolj orehovo ali kakvovo testo, pa malo zmanjšaj količino moke ali pa dodaj še eno jajce, da bo prav (da ne bo presuho).

Če delaš z grenkim kavom, kar vsekakor priporočam, ker ima več okusa (in manj kalorij, kar je tudi nekaterim važno:), lahko dodaš še kako žličko sladkorja, če imate rajši slajše zadeve.

Če pa dodaš čokolado v koščkih, ni treba nič spreminjat recepta, bo vse štimalo. Če pa v prahu, bo pa podobno kot pri kakavu, samo malo manj izrazito - čokolada v prahu ne vpije dosti tekočine, kakav pa veliko, orehi tudi.

Če sem še kaj pozabila, vprašaj, biskvite obožujemo in sem res delala že vse možne in nemogoče variante:) Včasih ni tega, pa se znajdeš tako, drugič drugače...:)

tinka  

kuha že od: 19.4.2004

Št. objav: 116

Objavljeno 13.1.2005 ob 8:35

Nečak ima v nedeljo rojstni dan. Veri, zelo si me navdušila. Bom še pogledala v Merkur, če dobim model in četudi ne, bo torta v nedeljo gotovo na mizi.

Lp!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 13.1.2005 ob 15:19

Zelo vesel

Piši, kako je uspelo, ok? Če slučajno ne bi dobila tega pekača, pa narediš biskvit v navadnem in ga ohladiš, namažeš in naložiš s sadjem, vse kar v sestavljenem pekaču. Če se ti mudi, pa ohladi biskvit na rešetki in potem spet sestavi pekač in daj biskvit na dno in nardiš do konca. V tem primeru je fino pustit želatino še kake pol minute dlje, da se še malo bolj zgosti, če veš, da ti pekač ne tesni najboljše... Ne pa pustit predolgo, ker se potem zelo na hitro zgosti in strdi... poročaj, kako je šlo, ok? Pa dober tek in vse najboljše nečaku:)

tinka  

kuha že od: 19.4.2004

Št. objav: 116

Objavljeno 13.1.2005 ob 19:28

Hvala Veri, se bom poročala!

Lp

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 14.1.2005 ob 19:32

No, jaz pa sem naredila takole: spekla sem biskvit iz dveh jajc (po svojem receptu) in ga ohladila, potem pa sem sredico namazala z malo zmehčanim vanilijevim sladoledom, zmešanim s Milko nasekljano na koščke. Potresla s čokolado v prahu in okrasila s kepicami sladoleda. Potem pa sem umetnino dala v zmrzovalnik za kakšne 2 uri potem pa...je ni bilo več. Moram pa reči, da kljub temu, da sem vse zelo lepo namazala z margarino in potresla z moko, se mi je biskvit prijel in sem ga komaj spravila ven v celem stanju.

LP,

Darja

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 15.1.2005 ob 12:53

d., tole zgleda slastno:) Ko nabavim sladoled mašinco, bo gotovo na sporedu, če ne prej:)

Mogoče probaj drugič brez pomokanja in res močno namazat - da se povsod vidi margarina. Jaz res nisem mela nikoli problemov, se mi je vsakič lepo streslo testo ven,pa sem model že dostikrat uporabila...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.