Marinirane skuše

    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 12 oseb

12 srednje velikih, svežih, celih skuš

2 konzervi paradižnika

črne olive

kapre

sol

sveže mlet črni poper

poper v zrnju

rožmarin

1 glavica česna

4 dl suhega belega vina

šopek svežega peteršilja

400 g rdeče čebule

1 velika rjava čebula

1 večji korenček

1 korenina peteršilja

2 lovorjeva lista

olje

1 limona

1 l ribje osnove

Postopek

Skuše očistimo, operemo in jih filiramo. Glave, repe, plavuti in hrbtenice shranimo, kajti uporabili jih bomo pri kuhanju ribje osnove. V globok lonec vlijemo liter tople vode, dodamo glave, hrbtenice, repe in plavuti. Dodamo očiščeno in narezano na četrtine rjavo čebulo, tri četrtine celih strokov česna, 2 lovorjeva lista, korenino peteršilja, na večje kose narezan korenček, vejico peteršilja, sok polovice limone ter nekaj zrn črnega popra. Če voda popolnoma ne pokriva vsebine lonca, jo še dolijemo. Zavremo in kuhamo počasi, dokler se količina vode ne zmanjša na polovico.

Medtem, ko se ribja osnova kuha, fileje solimo in pokapamo z limoninim sokom. Na vročem olju jih na hitro spečemo z obeh strani. Ko so pečeni, jih preložimo v plitvo posodo. Fileji so lahko naloženi drug na drugega.

Rdečo čebulo očistimo in narežemo na tanke lističe. Paradižnik na grobo narežemo. Drobno sesekljamo preostali česen, 2 jušni žlici kaper ter vejico svežega peteršilja. Ribjo osnovo precedimo.

Na vročem olju pražimo čebulo, dokler ne postane mehka. Nato dodamo sesekljan česen in kapre. Premešamo, dodamo pest črnih oliv, vejico rožmarina, sesekljan svež peteršilj, paradižnik ter prilijemo vino in ribjo osnovo. Dobro premešamo ter po okusu solimo in popramo. Pustimo, da omaka zavre. Nato pečene fileje prelijemo z omako, posodo stresemo in po vrhu razporedimo limonine kolobarje. Vse skupaj še enkrat kratko zavremo. Potem posodo pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Marinirane skuše postavimo v hladilnik in jih ponudimo šele naslednji dan kot hladno predjed ali samostojno hladno jed.


Opombe

Tako pripravljeno marinado iz skuš lahko hranimo v hladilniku 7 dni.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.