Koruzne tortille

Veri  Izvor: Mehika
Koruzne tortille
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

280 g koruzne moke

80 g cele (iz celega pšeničnega zrna, polnozrnate) ali črne moke - tudi krušna je v redu, pa tudi če daste navadno belo, ne bodo tortille ostajale:)

sol (po okusu, malo večji ščepec)

mleta gorčica ali koriander - približno 1 zvrhana žlička (lahko dodamo tudi kake druge začimbe, ki jih dajemo navadno v kruh: janež, kumina...)

1/4 l vode (približno - odvisno od temperature in suhosti moke, dodajamo po malo)

olje za peko

Postopek

Obe vrsti moke, sol in izbrano začimbo (koriander) zmešamo in v to zmes postopoma prilivamo vodo, nato zamesimo gladko testo. Pustimo ga stati 1 uro (če ste že zelo lačni, pa manj - jaz sem ga enkrat slabih 10 min., je malo težje valjat, a gre) da se uleži. (Če bomo pustili testo manj časa, ga dalj časa mesimo, da se vseeno razvije gluten). Sicer je idealno, da ta čas, ko tortille počivajo, naredimo nadev - glej nadev za koruzne tortille:)

Tortille razvaljamo zelo na tanko - najprej naredimo kroglico, jo sploščimo in razvaljamo v vse smeri, da dobimo lep krog - prvi bo verjetno bolj vegav, zadnji pa že pravi lepotec:)

Spečemo jih v litoželezni ali teflonski ponvi z debelim dnom na par kapljicah olja. Če je olja preveč, se bo zelo kadilo, zato raje damo manj.

Tortille pečemo eno po eno in jih sproti zavijamo (skupaj) v vlažno krpo (tudi če je suha ni problem, ker takoj postane vlažna, ker se na hladni krpi vlaga kondenzira, če damo vanjo vročo tortillo), tako bodo ostale lepo mehke. Naj bodo na toplem (ogret krožnik) med tem ko pečemo ostale!

Ponudimo tople, nadevane z izbrano prilogo.


Opombe

Kdor je alergičen na pšenično moko, naj uporabi nadomestek namesto črne moke ali pa samo koruzno moko.

Če želite še bolj gladko in svetleče testo, dodajte proti koncu mesenja 1 žličko olja. (Indijanci je sicer niso:)

Tortille so tako španska kot mehiška nacionalna jed, vendar pa so španske nekaj čisto drugega - španska je npr. krompirjeva tortilla, ki je v bazi. Te so debele in kot nek tanek narastek, pečen v ponvi, to NI kruh.

Mehiške oz. latinsko - ameriške tortille pa so v bistvu nevzhajani tanki kruhki, kakršne lahko kupimo tudi pri nas na oddelkih z mehiško hrano. Vendar so kupljene tortille pšenične (in slabše, se ne zvijajo tako lepo, pokajo...), prave LA tortille pa so seveda koruzne, saj tam niso poznali pšenice in so vse delali s koruzno moko. Hlebčke so pregnetli iz vode in koruzne moke ter malo soli (in raznih začimb) ter jih tenko zvaljali in spekli na vročih, razžarjenih kamnih na odprtem ognjišču. To je bila bolj hrana revežev, res pa je, da so jih pojedli precej... (Ni čudno, ko so pa tako dobre;)

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

izid  

kuha že od: 31.8.2004

Št. objav: 261

Objavljeno 29.11.2004 ob 8:48

Kdaj damo nadev, ko je tortilja pecena in nato zavijemo ali pozneje.

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 29.11.2004 ob 9:43

Če bodo vmes počakale na toplem, zavite v krpo (druga na drugi), je vseeno kdaj:

1.) Če jih želite postreči vse skupaj, jih spečite in sproti zavijte v krpo, da ostanjejo do serviranja mehke. Nato postrežete, da si jih vsak sam nadeva in zvije. Ta način je primeren za zabave - je manj dela, gostje pa tudi imajo kaj delat in lahkonadevajo tortillo po svojem okusu. Uporabite lep prtiček, v katerega jih zavijete (sproti,vsako zavijete zraven takoj, ko je pečena) in kar v tem prtičku ponudite, v kaki košarici, pa je, zgleda prav fino, tudi če še niso zvite.

2.) Seveda pa lahko tudi vsako posebej nadevate in zvijete in postrežete že nadevane. To je primerno za bolj fensi obiske:)

3.) Lahko pa jih jeste kot palačinke - sproti: ko je tortilla pečena, jo nadevate in pojeste. Ta način je zelo primeren za domačo rabo - sploh če vas ni preveč (da ni gužve v kuhinji:), saj nekateri ne zdržijo počakat do konca peke. So pa tortille zelo hitro pečene, tako da ni problem:) Pri tem načinu vam sploh ni treba uporabljati nobenih krožnikov ali pribora - speči, nadevaj, zvij, pojej - vse se dogaja v roki. Tako je manj pomivanja - samo kozica in žlica za nadev in ponev od pečenja tortillj, ki pa ni ravno močno umazana. Otroci so nori na ta način:) Kolikor pa mi je znano, so jih tudi Indijanci jedli na ta način:)

vi@dako  

kuha že od: 30.12.2005

Št. objav: 117

Objavljeno 6.3.2007 ob 21:03

Žalosten

Meni pa niso ravno uspele ... Sem jih delal samo enkrat, ne vem, kaj je bilo narobe, da jih nisem mogla razvaljat na tanko. Začela sem peči 3 - 4 mm debele, pa so bile vse drugo, samo mehke in okusne ne! Spekla sem 2, ostalo zmes pa vrgla v smeti in hitro zamesila še ene iz bele moke! Tiste so bile pa dobre (sicer pa jih nisem delala prvič).

Morda pa je napaka ta, da sem poparila koruzno moko? Ali je ti ne popariš? Piše res ne, ampak ko pečem koruzni kruh, sem navajena, da koruzno moko poparim ...

Ostalo pa sem delal po receptu. Moram še enkrat poskusit - brez poparka, pa jih bom potem lahko ocenila! Upam, da bodo ratale! Drugače bo pač ocena slabša!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 7.3.2007 ob 9:11

vidako, ja, res bi ti priporočala brez poparjanja... Pa pustit moraš počivat testo - to si ga, ne?

Poizkušala sem že s poparjanjem in brez, zadnjih dvakrat sem tudi jaz poparila moko, pa se mi zdi, da je res lažje brez poparjanja... Testo pride precej lepljivo, ko ga poparim, potem je treba dodat več moke in potem je hitro pretrdo... Zadnjič so tudi meni nagajale (sem poparila), da sem skoraj znorela, mislim, da sem naredila malo bolj trdo testo in se je trgalo. mogoče je bilo pri tebi isto, testo je dokaj mehko, mehkješe kot pri pšeničnih in tudi delat jih je težje kot pšenične, ker pač koruzna moka ne vsebuje lepka, da bi testo vezal. So pa zato po okusu boljše:) Priznam pa, da majo lahko svoje muhe... Saj veš tisto o čevlju pa muji;)

Res je tudi, da prvih par je vedno bolj vegastih in se bolj trgajo. Potem se naučiš valjat tako, da jih ne strgaš, je pa treba bit bolj picajzlast kot pri pšeničnih in pa tudi mičkeno debelejše pridejo. Saj sem jih zadnjič poslikala, moram slikce gor naložit.

Valjat moraš samo v eno stran naenkrat, ne gor in dol kot smo navajeni, vsaj meni se je tako bolj posrečilo. Pa spodaj mokat, ampak spet ne preveč, pa pazit na pritisk valjerja... Včasih se kar same valjajo, včasih pa zezajo, kolikor bi zdaj rekla, je res fora tudi v poparjanju, ki naredi testo bolj lepljivo, ampak lahko da je bil slučaj. Bom še enkrat probala pa naredila dve rundi, eno poparjeno in eno nepoparjeno, da bom lahko ziher rekla, če je to to in ne samo slab dan;) Samo morajo moji k meni prit na obisk, samo njih je ko kobilic in vse pojejo:)

Če ti recimo ne ratajo, pa se ti ne da zafrkavat, ne vršt vsega skup stran, zamesti iz mase, ki ti je ostala kruh - dodaj še malo bele moke, pa po potrebi še vodo in pa seveda kvas in daj spečt. To sem jaz zadnjič naredila, ker sem poparila moko za te tortilje, potem sem morala posledično dodat še precej moke, da ni bilo vse skup čisto lepljivo in potem je mase nastalo ohoho! ker sva (zaenkrat:) samo dva in ker tortilje močno obloživa, jih tudi ne pojeva 50 naenkrat in tako mi je masa ostala. Pa sem naredila koruzne štručke, sem jih dala zamrznit in zdaj, ko sem bolana, recimo, samo vzamem iz zmrzovalnika in ma fant malico za sabo:)

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 23.11.2007 ob 11:36

Ali pa samo razvaljat in dat v pečico, spečt in imaš mlince. : ) Da ne gre v smeti...

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 29.12.2007 ob 12:53

Zelo vesel

Danes sem končno naredila te tortilje... sem jih nameravala že nevemkolikokrat, pa sem vedno pristala na pšeničnih, ker sem se malo ustrašila problematičnega valjanja, drobljenja ipd.

Kakorkoli že. Naredila sem krasne koruzne tortilje. Že v prvo so mi ratale. Sicer nisem imela polnozrnate moke, pa sem namesto nje dala kar 80 g ostre navadne bele. Testo sem počivala 1,5 ure. Prva je bila malce raztrgana in popravljena, ostale pa v nulo! Krasne. Prav lepo sem jih lahko razvaljala, pekla sem jih najprej na malce olja, potem pa kar brez olja v teflonski posodi. So mi brez olja bolj všeč.

Aja, pečene sem jih dajala na krožnik in sproti pokrivala s krpo. Prav lepo so se omehčale in se lepo zvijale, da bi jih lahko tudi nadevala kot pšenične.

Zraven sva jedla chili con carne. Ful dobro.

Veri, hvala za čudovit recept!!!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 12.7.2008 ob 11:55

anja, res je, na začetku moraš dat na ponev kako kapljico olja, potem pa nič več, podobno kot pri palačinkah - tudi meni so bolj všeč brez olja.

Vsekakor se bojo lažje valjale, če daš namesto črne kar belo moko, saj ima ta več lepka, lahko pa si pomagaš tudi tako, da dodaš v testo kako žlico glutena (kupiš lahko v trgovinah z zdravo prehrano in ni pretirano drag).

kati11  

kuha že od: 18.12.2009

Št. objav: 28

Objavljeno 18.12.2009 ob 17:42

zgleda ful dobro!

kristina82  

kuha že od: 4.1.2010

Št. objav: 20

Objavljeno 26.3.2013 ob 22:34

Ojla, mene pa zanima, če bi se dalo iz teh tortilij narediti koruzni čips (nachos), saj verjetno postanejo trde, če jih ne zavijemo v krpo?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.