Telečje rulade z dišavnicami

Telečje rulade z dišavnicami
    mesne jedi: teletina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

6 tankih telečjih zrezkov

12 rezin pršuta

6 strokov česna

sveže mlet črni poper

sol

vejica rožmarina

timijan

origano

2 lovorova lista

2 dl suhega belega vina

maslo

olivno olje

zobotrebci

Postopek

Telečje zrezke po obeh straneh potolčemo s kladivom za meso, da bodo čim tanjši. 3 stroke česna stisnemo s stiskalcem za česen. Pripravimo mešanico začimb: v možnarju stremo po eno kavno žličko listkov rožmarina, timijana in origana. Vsak zrezek le z ene strani solimo in popramo, posujemo s ščepcem dišavnic iz možnarja, premažemo z nekaj stisnjenega česna, na njega položimo dve rezini pršuta (eno poleg druge) in ga tesno zvijemo v rulado. Prebodemo ga z zobotrebci, da se ne odvije. Tako pripravljene zrezke pustimo v hladilniku eno uro.

V široki ponvi razpustimo 100 g masla, ki smo mu dodali 2 jušni žlici olivnega olja. Rulade naložimo v ponev in jih 3 do 5 minut pražimo na srednje močnem ognju. Med praženjem jih nekajkrat obrnemo. Potem jih preložimo v ognjevarno posodo ali pekač (ki naj ne bosta prevelika; rulade naj bodo tesno skupaj) in jih polijemo z maščobo iz ponve v kateri smo jih pražili. Polijemo jih z vinom in še nekaj olivnega olja ter jih še malo solimo, popramo in posujemo z mešanico dišavnic iz možnarja. V posodo dodamo dva lovorova lista, tri cele olupljene stroke česna ter manjšo vejico rožmarina. Posodo pokrijemo z alu - folijo in jo damo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 240 stopinj. Pod folijo jih pečemo 20 minut, potem folijo odstranimo, rulade zalijemo z omako iz posode, temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in pečemo še 20 minut. Med pečenjem rulade večkrat polijemo z omako, ne obračamo jih.

Ko so rulade pečene, jih naložimo na servirni krožnik in pokrijemo z alu - folijo (če želimo, lahko odstranimo zobotrebce, ni pa to nujno). Pustimo jih počivati 5 minut. Medtem odstranimo lovorova lista in vejico rožmarina, česen pa stisnemo z vilico in omako premešamo. Nekaj omake polijemo po ruladah, ostanek pa damo v servirno posodo za omako. Kot prilogo lahko ponudimo kuhan krompir ali zelenjavo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 12.11.2010 ob 22:06

Odlično!

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 13.11.2010 ob 7:58

Zakaj rulade za eno uro v hladilnik, ni za vsako meso bolje če je sobne temperature preden gre na ogenj? Ali je to zgolj zato da so mrzle bolj kompaktne in ne razpadejo med praženjem.

Drugače pa vse pohvale za tvoje recepte, ko vidim tvoje ime ga sigurno preberem.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.