Pesto G

Riko  Izvor: Italija
Pesto G
    omake: prelivi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

45 g svežih listov bazilike

6 olupljenih (malih) strokov česna

50 g pinjol

145 g ekstra deviškega olivnega olja

125 g naribanega parmezana

sol

poper

Postopek

Pesto, ki je zagotovo najznamenitejša klasična italijanska (genovska) zeliščna omaka, pripravimo tako, da mehke, nepoškodovane, močno dišeče liste bazilike, nasekljan česen ter pinjole, ki jih lahko prej brez maščobe svetlo rumeno popečemo in ohladimo, zmeljemo v električnem mešalniku ali s paličnim mešalnikom* v kašo. Nato med počasnejšim mešanjem prilivamo olivno olje ter dobro premešani zmesi na rahlo vmešamo še sveže nariban parmezan. Po okusu pesto še dosolimo in popramo.

Omako ponudimo k v osoljeni vodi al dente skuhanim in odcejenim špagetom, lahko pa tudi k ozkim rezancem, kot na fotografiji recepta Testenine s pestom.

Ko pesto vmešamo v testenine, morajo biti še vlažne, če ne, jih poškropimo z žlico vroče vode v kateri smo jih kuhali.

V dobro zaprti stekleni posodi in na hladnem lahko pesto hranimo dlje časa in ga pred uporabo le malo pogrejemo v vroči vodi ali mikrovalovki.


Opombe

*za pripravo pogosto uporabljamo možnar s tolkalom.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bbgg  

kuha že od: 6.1.2003

Št. objav: 24

Objavljeno 19.8.2004 ob 8:19

Pesto genovese je ime dobil po mestu Genova (ki je itaijansko) in ne po Ženevi (Geneve, ki je v francoskem delu Švice, kulinarično pa se v veliki veže na francosko kuhinjo), velik vpliv na območju Ženeve, vsaj kar se tradicionalnih jedi tiče, ima predvsem kulinarična tradicija območja savojskih alp.

Pa brez zamere.

Borut Godec

Riko  

kuha že od: 30.8.2001

Št. objav: 275

Objavljeno 20.8.2004 ob 9:24

Pravilno bbgg! Je klasična italijanska (genovska) zeliščna omaka...

Pač lapsus in hvala in brez zamere!

Riko Pollak

nani  

kuha že od: 15.7.2003

Št. objav: 10

Objavljeno 25.8.2004 ob 11:32

Ali lahko namesto parmezana uporabim kakšen drugi sir? LP

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 25.8.2004 ob 16:03

Jaz sem ga delala ravno danes, sicer ne po tem receptu ampak kar tako "od oka" :) Nani, namesto parmezana lahko uporabiš tudi "pecorino" sir, ki je sicer iz ovčjega mleka in naj bi bil po originalnem receptu sestavina pesta. Vsekakor pa je veliko boljši doma narejen pesto kot pa kupljeni, kakršen koli sir že vsebuje. LP

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 26.8.2004 ob 8:05

Že več let delam pesto in sem vedno znova navdušena nad njim. Recept je približno tak, kot ga je napisal Riko. Postopek popolnoma enak. Količine lahko rahlo varirajo. Samo da ga zamrznem. Enostavno se mi zdi preveč dragocen, da bi mi splesnel, zato ga dam v posodico za ledene kocke, zamrznem, nato pa kocke dam v vrečko. Seveda je svež najboljši, vendar je odtajan le malo slabši. Riko, koliko časa ga hraniš? A ti ne splesni?

malan  

kuha že od: 10.9.2001

Št. objav: 412

Objavljeno 27.8.2004 ob 10:46

Ko mi naredimo pesto, ga porabimo takoj, najkasneje čez dva dni. Ker delamo v možnarju, večjih količin itak ne more biti, tako da s plesnijo res ni problem.

Mislim da količine, opisane v tem receptu, zadoščajo le za 4 osebe. Riko, pohvala fotografijam!

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 27.8.2004 ob 11:00

Malan, v temle času imam toliko bazilike, da je ne morem porabiti. Pozimi v lončku pa raste prepočasi, da bi mi pokrila vse potrebe. zato si naredim pesta na zalogo. Ravno včeraj je bil dan za pesto. Iz omenjenih količin ga je bilo za 11 kozarčkov od filmov. Tokrat ga nisem zamrznila v posodici za led, pač pa v kozarčkih za filme.

Očitno daš mnogo več pesta, ker ti zgornje količine zadoščajo samo za 4 osebe. Jaz imam pesto zelo rada, vendar ga dam malo, saj je zaradi olja in parmezana zelo kaloričen, zaradi obilice bazilike ima pa zelo intenziven okus. Tako da prisegam na manjše količine.

Mimika

Riko  

kuha že od: 30.8.2001

Št. objav: 275

Objavljeno 29.8.2004 ob 23:19

Mimika, tako pripravljen pesto mi še nikoli ni splesnil, pa čeprav ga hranim tudi po dva, tri mesece, seveda v hladilniku in v dobro zaprtih kozarcih s pokrovom na navoj. Koliko ga damo na testenine, je pa seveda stvar okusa. Jaz ga dam ponavadi najmanj toliko, da testenine pozelenijo, kot je razvidno iz fotografije zgoraj ali pa morda še bolje iz fotografije pri receptu »Testenine s pestom«

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1381.

Pa še Malan, hvala za pohvalo za fotografije!

Lp! Riko

malan  

kuha že od: 10.9.2001

Št. objav: 412

Objavljeno 30.8.2004 ob 8:46

Hm, olja je pa res malo veliko pri tem receptu. (Jaz delam čisto gostega) No, moja mama je shranjevala baziliko tako, da jo je nasekljala in dala v olje - dokler je bilo olja več od bazilike, je bilo v redu, takoj ko pa je kak listič pogledal na površino olja, je začelo vse plesneti. Torej rešitev za pesto bi bil ravno tako 1 cm viška olja na površini. Oz. zmrzovanje je verjetno odlična opcija, ker jaz pa hranim baziliko zmrznjeno.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 30.8.2004 ob 14:29

Letos sem prvič poskusila baziliko shraniti po naslednjem postopku. Sesekljane liste sem po plasteh dala v majhen kozarček. Torej tanka plast bazilike in plast grobe soli. In tako do konca. Potem sem vse skupaj zalila z olivnim oljem. Zaenkrat zgleda odlično. Prijateljica tako konzervira čemaž in se odlično obnese.

Riko, hvala za nasvete in čudovit recept. Naslednjič ko bom delala pesto, ga bom dala v hladilnik. Upam, da bo to kmalu. Da bo še kaj sonca in da bo bazilika lepo rasla. Tisti v zamrzovalniku bo pa za "hude čase".

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.