Vietnamski nadevani paradižniki

Marinka  Izvor: Vietnam
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

5 svežih paradižnikov

3 suhe gobe (najprimernejše so šiitaki)

1,5 dag prozornih rezancev

2 čebuli šalotki

25 dag mlete svinine

sol po okusu

ščepec popra

1 žlica ribje omake (glej Malo enciklopedijo začimb)

1 jajce

3 žlice olja

Postopek

Paradižnikom izrežemo osrednji del s semeni. V topli vodi namočimo gobe, nato jih odcedimo, odrežemo kocen in narežemo na drobne rezine. Namočimo prozorne rezance v topli vodi, čez 10 minut jih odcedimo. Narežemo jih na krajše niti. Narežemo mladi čebuli na tenke rezine. Zmešamo svinino, čebuli, gobe, rezance, sol, poper in ribjo omako. Dodamo jajce in dobro zmešamo. Z mešanico nadevamo paradižnike. Položimo jih z odprtino navzgor na krožnik, tega pa v soparnik. Zavremo vodo v soparniku in soparimo paradižnike 30 minut. Svinina se mora povsem skuhati.

Namesto soparjenja se lahko odločimo za pečenje. Segrejemo olje v primerni ponvi. Razporedimo v ponvi paradižnike z odprtino navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 6 do 10 minut. Nato paradižnike previdno obrnemo, ker zlahka razpadejo. Pečemo še 3 do 4 minute. Znižamo temperaturo in čakamo kakih 10 minut. Pečeni paradižniki imajo drugačen okus kot soparjeni.


Opombe

Soparjeni paradižniki so vietnamska tradicionalna jed. Vietnamci jih soparijo že stoletja. Pečene paradižnike pa si je izmislil nekdanji vietnamski kralj Bao Dai, ki je hotel posnemati Francoze. Naročil je kuharju, naj mu pripravi "pečene soparjene paradižnike".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.