Škampi v buzari

majdi  Izvor: Hrvaška-Dalmacija
Škampi v buzari
    morska hrana: raki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5 oseb

1,75 kg škampov z oklepom vred

5 dag olivnega olja

2 stroka česna

2 dcl belega vina

ena limona in pol

3 dag paradižnikove mezge

peteršilj

sol

poper

malo drobtin

Postopek

Olivno olje segrejemo. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in cele, dobro oprane škampe. Dobro premešamo. Prilijemo vino. Dodamo maslo, strt česen, tanke kolobarje limone. Prilijemo še nekoliko vode. Pokrito dušimo 25 minut, nato solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj in drobtine. Ponovno zavremo.

Dober tek!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

dobrota  

kuha že od: 21.9.2005

Št. objav: 28

Objavljeno 4.2.2006 ob 23:25

Zakaj je pa ocena 1? Meni se zdi recept odličen, samo nekaj me zanima. Kolikšna količina masla je potrebna, ker ga med sestavinami ni omenjenega. Hvala!

Lp, dobrota

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 5.2.2006 ob 10:51

Meni tudi ni jasno, zakaj enka. Vsebuje vse sestavine za buzaro, morda je postopek nekoliko drugačen, kot dela kdo drug, a bistvo je, da se škampi delajo tako, da v posodo spustijo sok, ki daje buzari to, kar pač mora. Mi delamo buzaro tako, da najprej damo na olivno olje česen, pa poper in paadižnik (razen če ne delamo bele buzare), potem škampe, pa malo kasneje vino in sesekljan peteršilj. Tako so nas učili tisti Dalmatinci, ki jih mi poznamo, a to seveda ni edini zveličaven način priprave buzare.

Tako da bi bila obrazložitev te enke res zanimivo branje, razen če spet ne gre za kašnega šaljivca ali provokatorja, ki si misli, da se je prav v njegovo glavo zlila vsa modrost tega sveta. Tudi takšni somed nami in naj jim bo lepo v njihovem majhnem svetu, mi pa bomo uživali v naših kulinaričnih radostih...Mamamia

dobrota  

kuha že od: 21.9.2005

Št. objav: 28

Objavljeno 5.2.2006 ob 11:28

Vesel

Hvala za še en recept mamamia.

Lp, dobrota

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 5.2.2006 ob 19:08

za negativno mnenje o receptu. "koderkoli",vsaj napiši vzrok svojega nezadovoljstva,opiši kaj je narobe z receptom (okus,način priprave...),da se bodo tudi drugi - morda začetniki vedeli ravnati.Vsak ima svoj okus,tudi jaz osebno imam raje škampe na belo - se pravi brez paradižnikove mezge,moj prijatelj pa prisega (kuhar po poklicu) na škampe po zgoraj opisanem receptu,morda malo v drugačni varianti.

Z enkami se ni šaliti,ponavlam zopet,NAPIŠI SVOJ RECEPT,ga bomo sprobali in realno ocenili.

LP Škarpina

dobrota  

kuha že od: 21.9.2005

Št. objav: 28

Objavljeno 5.2.2006 ob 23:06

Škarpina, kolikšna je količina masla v receptu?

Varia  

kuha že od: 3.1.2006

Št. objav: 108

Objavljeno 6.2.2006 ob 8:50

se strinjam z Škarpino.Recept je odličen, vedno pripravljam škampe po opisanem receptu in ne vem kaj je z njim narobe, da si je zaslužil oceno 1 .Morda bi res ocenjevalec predstavil svoj recept,da bi opravičil svojo enico . Tako enostavno pa spet ni fer deliti " cvekov".

LP Varia

karmenalex  

kuha že od: 29.10.2003

Št. objav: 143

Objavljeno 6.2.2006 ob 10:11

Tudi nam je to odličen recept, morda malo spremenjen vrstni red , masla pa, po občutku..Dodam tudi malce konjaka, tako mi je svetoval ribič v Savudriji. Je pa to, to!

Lp!

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 6.2.2006 ob 11:51

Ja, hudo je kadar je jezik hitrejši od misli,še hitrejša pa roka,ki to napiše - najprej razmislimo,bodimo pravični do drugih,predvsem pa do sebe,ker če ne cenimo tuje sposobnosti,tudi drugi ne bodo naše.Na KULINARIKI si želimo medsebojno z nasveti in raznimi triki pri pripravi jedi le pomagati in napredovati z znanjem kuhanja,ne pa negativno ocenjevati,če nam nekaj ni všeč in po našem okusu in nam morda priprava jedi ne uspe.Ocenjevalci "NEGATIVNIH" izprsite se in prikažite svoje priljubljene in uspele,predvsem pa dobre recepte še nam v zadovoljstvo in poizkušnjo.

"dobrota",maslo daš po svojem občutku (ni pa zakon,da mora biti),enako konjaka in ostalih začimb.

Nikoli ne delam točno po navedenem receptu,temveč po občutku (imam že v roki,ker ti praksa sama pokaže),znam pa razločiti recept od dobrega in manj dobrega,katerega enostavno ne uporabljam,pa tudi zato ne ocenjujem negativno.Morda je pa komu drugemu všeč kar meni ni. LP in veliko užitkov s škampi na katerikoli način.

Tanja05  

kuha že od: 26.12.2003

Št. objav: 392

Objavljeno 6.2.2006 ob 20:47

Sliši se zelo enostavno. Vsekakor bo treba sprobat. Kako pa delate dagnje oz. kake druge školjke v buzari. Ali je način priprave enak?

kača  

kuha že od: 11.1.2004

Št. objav: 829

Objavljeno 7.2.2006 ob 19:07

Tanja05, po enakem postopku kot škampe narediš tudi dagne ali druge školjke na buzaro. Sama delam buzaro po malo drugačnem postopku: v juho (če je le možno, je juha ribja) dodam drobtine, vino, oljčno olje, sesekljan česen in petršilj, obvezno malo konjaka (tudi mene so tako naučili!) in bešamel. V vse to dam škampe, razne školjke ali jastoga, in pustim rahlo vreti 15 - 30 minut (kadar delam jastoga). Preden serviram, dam v vse to še malo masla in dve -tri kapljice tabaska in pustim na ognju samo toliko, da se maslo stopi in ša malo premešam. Paradižnika ne uporabljam, ker imamo raje buzaro "na belo". Sem ravno v soboto delala buzaro z jastogom in petimi vrstami školjk, pa mi je mož rekel, da tako dobre buzare še ni jedel, čeprav buzaro delam po enakem receptu že 20 let. Okus so pač dale različne školjke in jastog. Res pa je, da ti praksa prinese občutek po potrebni količini sestavin in dodatkov. Lahko pa rečem, da sem že "tako domača v buzari", da v moji priljubljeni restavraciji v Piranu takoj vem, kateri od kuharjev je delal buzaro!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.