Piramida

kača  
Piramida
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

250 g sladkorja

100 g jedilne čokolade

250 g margarine

1 jajce

150 g zdrobljenih albert piškotov

50 g rozin

100 g orehov (sesekljanih ali mletih)

100 g narezanega suhega sadja (fige, slive, marelice, breskve, dateljne..., lahko tudi kandirano sadje)

cca 200 g raznobarvnih žele bonbonov

oblati za napolitanke

Postopek

Sladkor, čokolado, margarino in jajce počasi segrevamo, da se vse raztopi. Nato dodamo albert piškote, rozine, orehe in suho sadje.

Maso pokuhamo, da odstopi od posode.

Naredimo si kartonski ali leseni model v obliki piramide (širine 10 cm in dolžine oblata za napolitanke). Pripravimo 3 enake stranice za piramido (odrežemo po dolžini oblat za napolitanke - širine 8-10 cm). V model položimo dva oblata v obliko črke V in napolnimo s polovico pripravljene mase. Dodamo plast celih raznobarvnih žele bonbonov in dopolnimo s preostalo maso. Prekrijemo z oblatom in piramido postavimo na osnovno ploskev. Postavimo na hladno za najmanj 2 uri in nato narežemo na 1 cm široke rezine.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mikrob  

kuha že od: 9.2.2004

Št. objav: 133

Objavljeno 9.9.2004 ob 16:33

Vesel

Zares odlična in zanimiva sladica, dodala sem še maso iz recepta Gobice sreče

(= http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sl)

in vse skupaj z oblati vred oblikovala v kocko.

Priporočam!

LP, Eva

darjar  

kuha že od: 2.9.2004

Št. objav: 8

Objavljeno 10.9.2004 ob 9:30

Zelo vesel

Pozdravljeni, sama imam podoben recept, vendar se sladica imenuje TOBLERON TRIKOTNIKI.Imam pa tudi leseni model v obliki trikotnika. Nisem pa še imela časa tega naredit. Ko bom, vam javim.

Lp. Darja

kača  

kuha že od: 11.1.2004

Št. objav: 829

Objavljeno 10.9.2004 ob 15:10

Tudi jaz sem si za piramido sprva naredila lesen model v obliki trikotnika, pred pribložno pol leta pa sem preko kataloga Quelle kupila trikoten pekač na stojalu, kar mi sedaj močno olajša delo.

LP

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 27.4.2006 ob 17:34

Imam malo težav s predstavo. Kakšne so stranice trikotnika, kakšna je višina. Kako položiš žele bombone, da potem narežeš,da je oko v sredini? Kako so bomboni razporejni,da je izgled pravi? Kako so veliki žele bomboni?

Hvala, pa ne zamerite, menda prostorske predstavljivosti ni mogoče znatno izboljšati!

kača  

kuha že od: 11.1.2004

Št. objav: 829

Objavljeno 27.4.2006 ob 18:58

Frina, poglej, v navodilih piše, da oblate odrežemo po dolžini oblata, širine 8-10 cm. Dve stranici trikotnika sestaviš v obliki črke V, napolniš do polovice z maso, položiš gor žele bombone in dopolniš s preostalo maso. Polniti začneš pri špički črke V, končaš pa pri širokem delu. Vedno napolniš toliko, da lahko gor položiš še en trak oblata (še eno stranico trikotnika). Jaz nikoli nise stremela za tem, da bi bili žele bomboni točno na sredini, ampak jih vedno razporedim tri ali štiri v vrsto (v širino) vmes pa pustim nekaj prostora, ki ga potem zapolnim z maso. V dolžino pač položim toliko bombonov, da pridem do konca stranice. Lahko pa jih razporediš tudi bolj poredko, stvar okusa. Kupim pa tiste žele bombone, ki so veliki približni 2 x 1 cm in jih je več barv, da pri bolj pisano. Da pa dobiš "oko" točno na sredini, je pa potrebno malo vaje in "čaranja" ali pa mogoče vzameš v roke meter in odmeriš sredino, če želiš samo en bombon kot oko.Paziti pa je treba, da masa ni presuh, da lahko potem stranice režeš bolj na tanke rezine. Če je masa presuha, je nevarnost, da ti narezani koščki razpadejo. Za boljšo predstavo, kako to izgleda, vzemi kos papirja, z vsemi štiri stranicami enake dolžine (ali pa list kocke, kamor si kaj zapisujemo) in ga prepogni enkrat iz kota v kot, tako da dobiš trikotnik, pa si lahko predstavljaš, kako zgleda odrezan košček piramide. Bo dovolj jasno?

Mogoče bom pa za srečanje v Peklu pripravila piramido. Prideš?

vikibeki  

kuha že od: 14.9.2010

Št. objav: 16

Objavljeno 28.12.2010 ob 0:48

Zelo vesel

Pozdravljeni:

Pri nas imenujemo ta recept BOŽJE OKO in razporedimo žele bombone samo na sredino. mi potem na koncu model obtežimo z nečim težjim in pustimo obteženo kakšen dan ali dva (lahko tudi manj) - da je masa bolj "stisnjena" - piškoti so lepši.

piškoti pa ostanejo dolgo dobri :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.