božič,novo leto,kuhanje,jesen,zima,napitki

Jagermaister tete Pehte

coco chanel  Izvor: Slovenija
Jagermaister tete Pehte

Sestavine

Lapuh - cvet marec

Trobentice- cvet april

Trobentice - listje april

Smreka - vršički april-maj

Robida - listi april -junij in september-oktober

Ozkolistni suličasti tropotec april-september

Navadna marjetica - cvet maj - september

Lapuh - listje maj-junij

Kamilica - cvet maj-junij

Gozdna jagoda - listje maj-junij

Brin - zelene jagode maj

Pelin maj-junij

bezeg - cvet maj-junij

Navadni rman - cvet maj-junij

Žajbelj maj- junij

Ajbiž maj-junij

Meta maj-avgust

materina dušica maj-september

Vinska rutica maj

akacija - cvet junij

Borovnice - listi pred zorenjem junij

Bela detelja - cvet junij-julij

Janež - zelen junij-julij

Kumina junij-avgust

majaron junij

Lipa - cvet junij

Širokolistni tropotec junij-avgust

Šentjanževka - cvet junij-avgust

Oreh zelen, zrezan junij

Rožmarin junij-avgust

Srčna moč - cvet junij-avgust

Pravi kostanj - cvet julij

Arnika - cvet julij-avgust

Njivska preslica julij-oktober

Tavžentroža julij-avgust

Navadna melisa julij-avgust

Brin - zrele jagode oktober-november

Sladkor

Postopek

V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.

Izdelava: žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2 kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.


Opombe

Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše.

Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

haiku  

kuha že od: 1.12.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 2.12.2008 ob 23:52

Draga Salviaa :).

Tisti/a/o, ki si je umislil življenje je bil tako moder, izkušen in poln domišljije, ter ljubezni, da si je hkrati zamislil tudi smrt, ki čaka na vse kar živi, tako mene kot tebe :). Vse tvoje navedbe nedvomno držijo in so podkrepljene z mnogimi laboratorijskimi raziskavami in dognanji znanstvenikov in tako je prav. Kot protiutež le-tem pa obstajamo nekateri, ki verjamemo v moč človeške volje, sposobnost, srce in zavest. In ko gremo mi v gozd ali na travnik, da bi nabrali nam drage rastlinice v naravi, gremo tja z ljubeznijo, ponižnostjo in veseli, da lahko dihamo zrak, opazujemo okolico in se je poskušamo zavedati do popolnosti. Zadnja stvar v naših mislih v takem trenutku je betatujon, ciroza jeter, rak in antibiotiki. Ko utrgamo katerokoli nam drago rastlinico, se ji za to dejanje iskreno opravičimo in ji zagotovimo, da bomo tudi mi sami nekoč hrana za njene sestrice. One pa se nam pustijo nabrati v dobri veri, da so s tem storile dobro delo za človeka. Nabrane na tak način, s takim odnosom do njih niti v sanjah ne bodo pomislile, da bi v alkohol prepustile kakršno koli škodljivo snov za nabiralca. Ravno nasprotno, zmes vseh nabranih rastlin bo z največjo blagodejnostjo vplivala ne samo nanj, ampak tudi na vse, ki jim bo ta napitek ponujen v okušanje z ljubeznijo.

Zatorej vsem, ki razmišljajo na tvoj način ljuba Salviaa in verjamejo absolutno samo člankom v revijah in zapiskom v knjigah, ne verjamejo pa lastnim osnovnim občutkom(ne tistim iz knjig) res odsvetujem, da se lotijo priprave napitka, vsaj dokler temeljito ne spremenijo odnosa do narave in vseh živih bitij.

Pa še to, kot je dobro ugotovila rimljanka, noben alkoholni napitek ni zdrav. Seveda ni, saj vsak lahko spije samo enega. Po drugem to ni več on :))).

Pa brez zamere :)

Aleš

aknelab  

kuha že od: 22.11.2006

Št. objav: 288

Objavljeno 12.3.2009 ob 20:52

Letos nameravam tudi sama delati domači jager. Zanima me ali liste trobentic naberemo potem, ko so le-te odcvetele in so listi večji ali ni pomembno?

Petya  

kuha že od: 8.1.2006

Št. objav: 591

Objavljeno 12.3.2009 ob 21:33

jaz sem jih nabrala kar istočasno kot cveteke ... nabrala vse, velike in male listke... razn če so res kaki veeeeeeeliki, pol sem jih ven spustila :D

kaja45  

kuha že od: 29.6.2007

Št. objav: 95

Objavljeno 23.3.2009 ob 11:40

Draga Rimljanka, želeli ste pojasnilo.

Še to: kje lahko preberem KAKO šentjanževka izniči delovanje antibiotikov.

Bom hvaležna za pojasnila.

Nevarnost interakcij obstaja tudi z nekaterimi inhibitorji HMG-CoA-reduktaze (simvastatin, lovastatin, cerivastatin in atorvastatin), ki se presnavljajo s citokromom P450 3A4 (15). Ugotovili so namreč, da šentjanževka zaradi indukcije citokromov P450 (pospeši presnovo učinkovin) in glikoproteina P (zmanjša absorpcijo in pospeši izločanje učinkovin) znatno zniža plazemske koncentracije teh učinkovin (7).

in še: Jemanje pripravkov iz šentjanževke (Hypericum perforatum) je v raziskavi na zdravih prostovoljcih zmanjšalo biološko uporabnost zaviralca HIV-1-proteaze, indinavira, za 54% (47).

Zdravilne rastline lahko vsebujejo močne učinkovine, ki pa mnogokrat na žalost delujejo tudi v škodo. Šentjanževka je ena teh rastlin. Ne zatiskajmo si oči, pomembno je, da poznamo tveganja, potem se naj pa vsak po svoji vesti odloči, opozorilo sprejeti ali prezreti.

Celotni članek dostopen na:

http://74.125.77.132/search?q=cache:LhJejZRl7mgJ:v

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 23.3.2009 ob 12:57

Vesel

kaja45, tako pač je, vsako zdravilo ima pač stranske učinke. Načeloma naj bi bili ti manjši od pozitivnega učinka. Enako je z zdravilnimi učinkovinami v rastlinah. Za vsako zdravilo in vsako učinkovino lahko najdemo negativne vplive.

Sicer pa - vsak po svoje. Količina v takem napitku uporabljene šentjanževke najbrž ne more imeti kakega posebnega vpliva, še posebej, ker zelo dvomim, da bi jegermajster pili z anntibiotiki, komajda pa tudi verjamem, da je kdo tule, ki uživa indinavir.

Hvala za link.....ampak, kot sem rekla, paika nikakor ni umestna.

Če si iz stroke, bi lahko malo bolj razumljivo laikom napisala, če gre pa samo za c/p, potem.......sicer pa govori le o obstoju nevarnosti interakcij.

haiku  

kuha že od: 1.12.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 23.3.2009 ob 16:18

Želel bi, da znanstveniki natančno izmerijo vpliv človekove volje/misli na nabrane rastline in posledično delovanje le teh nazaj na človeka, ko so te misli/volja odnos do nabranega pozitivne/dobre in ko je nabiralcu vseeno ko/kako nabira, takrat bomo tole debato nemara lahko nadaljevali v bolj konstruktivnem duhu :))).

Lep dan vsem

Aleš

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 23.3.2009 ob 16:50

Vesel

In kaj je tu nekonstruktivnega, haiku? Konec koncev se lahko predlagane raziskave lotiš kar ti (očitno misliš, da je nekja na tem, kar predlagaš) in objaviš rezultate. Pa bomo na konstruktivni poti.

Atina  

kuha že od: 29.11.2004

Št. objav: 3792

Objavljeno 20.4.2009 ob 11:14

Mene pa zanima, koliko % žganje vzamete. Domače, nerazredčeno (ok. 50 %) ali ga prej treba razredčiti? Kot vidim, se potem kasneje v postopku doda voda ...

ITA RINA  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 105

Objavljeno 20.4.2009 ob 21:20

Rastline damo v domače ,nerazredčeno žganje,saj se na koncu razredči s sladkano vodo.

nataly2*  

kuha že od: 21.4.2009

Št. objav: 2

Objavljeno 22.4.2009 ob 10:20

HEJ!Mene pa glede jagermaistra zanima naslednje:kdaj se nabira liste borovnic?pred cvetenjem,pred zorenjem?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.