Boemi

čokoladno pecivo z vanilijevo kremo, primerno za kakšna praznovanja

silva  Izvor: Slovenija
Boemi
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač 23 x 36 cm

Testo:

60 dag moke

1 pecilni prašek

5 dag margarine (v kosih)

25 dag sladkorja

4 jedilne žlice kisle smetane

3 cela jajca

4 žlice kakava

Nadev:

1 dl mleka

4 žlice ostre moke

3 jedilne žlice jedilnega škroba

4 vanilijevi sladkorji

3 rumenjaki

10 dag sladkorja v prahu

1 l vrelega mleka

25 dag margarine

3 beljaki

10 dag sladkorja

3 - 4 žlice vode

Preliv:

čokoladna glazura

Postopek

Testo se iz naštetih sestavin zamesi in nareže na 6 kosov iz katerih se zvaljajo tanke plošče in pečejo na 180 - 200 stopinjah. Plošče se valjajo na večje, kot je potrebno in se takoj, ko se vzamejo iz pečice, odrežejo na željeno velikost (pekač položimo na pečeno ploščo in z nožem obrežemo okoli pekača). Ko se plošče ohladijo so krhke in jih lahko režemo samo dokler so vroče. Pečemo pa jih na pekaču za kekse, nato jih obrežemo na velikost visokega pekača (cca. 23 cm x 36 cm), saj se vanj pecivo "zloži".

Nadev:

v 1 dl hladnega mleka damo 4 žlice ostre moke, 3 žlice Gustina, 4 vanilijeve sladkorje, 3 rumenjake in 10 dag sladkorja v prahu - dobro zmešamo in vse skupaj zlijemo v 1 l vrelega mleka. Kuhamo, da se zgosti (kot puding, oz. čim bolj gosto). Nato kremo ohladimo, vmes jo večkrat premešamo. V hladno kremo (ne sme biti topla!) dodamo eno celo margarino in zmešamo.

Posebej naredimo sneg iz 3 beljakov. V kozici skuhamo 10 dag kristalnega sladkorja v 3 - 4 žlicah vode in ko se sladkor "vleče", ga še vročega zlijemo v trd sneg in dobro zmešamo.

Nato vse skupaj vlijemo v prvo kremo.

Plošče zlagamo v pekač, eno na vrh druge in mažemo s kremo. Zgornjo prelijemo s čokoladno glazuro.


Opombe

Pecivo je najboljše, če se dela en večer prej (čez noč je najbolje, če se obteži - tako se plasti lepše sprimejo s kremo) in se zjutraj prelije z glazuro.

Lahko pa se reže že čez 2-3 ure.

Dober tek!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 31.3.2004 ob 15:12

Pri "Boemih" v testo dam še 10 dkg mletih orehov. Testo razdelim na 5 delov. Iz prakse vedoč, sem si umislila eno finto. Na deski, ki jo imam za valjanje sem obeležila velikost obrnjenega dela pekača, tako da, ko testo valjam, že vidim na deski kakšno velikost potrebujem in vseh pet kor testa so podobne velikosti. Potem dam list testa na peki papir in na obrnjen pekač ter v pečico. Ko je čez 8-10 minut pečeno, dam na prtiček in povlečem dol peki papir.

Pekač ostane čist, ko se prva kora testa peče, je druga že razvaljana in na peki papirju, in tako naprej.

Nič ne obrezujem sproti.

Prvo koro testa dam na pladenj obložen s folijo, namažem s kremo, potem drugo koro testa, namaz in tako naprej.

Saj ni potrebno dajati v pekač, krema pa ja ni tekoča, tudi otežujem ne.

Drugi dan prelijem s čokolado in šele potem obrežem robove, ki jih takoj pojemo. Taka vrsta peciva ni za isti dan, reže se šele naslednji dan, ko se dobro uleže in testo prepoji z kremo, ter naslednji, seveda, če ga še kaj ostane.

Boeme režem poševno.

Pozdravček!

silva  

kuha že od: 1.10.2002

Št. objav: 871

Objavljeno 24.4.2004 ob 9:54

Tudi jaz sem poskusila na obrnjenem pekaču peči, pa se mi je testo tako "skrčilo", da mi ni bilo všeč...

Ampak, če ne obtežiš peciva ali ti ne gre narazen, ko ga režeš? Namreč, jaz ga delam tako kot sem napisala in, ko ga režem dobim majhne več plastne "tortice" in plasti ne letijo narazen. Zato pa pecivo zlagam v visoki pekač, da ga lahko obtežim (krema se vendarle malo razleze) in se plasti lepo sprimejo.

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 26.4.2004 ob 21:59

Bi mi bilo kar všeč, da bi se hitro zmenili ker nebi rada reskirala. Ravno v soboto imamo en rojstni dan pa bi mi tole kar prav prišlo.

lp

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 29.4.2004 ob 14:43

Ker ni odgovora sem se kar lotila. Pa ni bilo vse čisto tako kot piše v receptu. En oblat mi je ostal, ker je bilo malo premalo kreme, oziroma tudi visok pekač je bil prenizek. Pekla sem na obrnjenem pekaču in moram rečt da ni bilo problemov. Kakšno je to pecivo po okusu pa bomo videli šele jutri- Če je res zelo dobro bom še delala, sicer pa ne, ker je preveč dela.

lp

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 25.1.2005 ob 18:54

V soboto sem pripravila tele boeme kot torto. Spekla sem okrogle oblate in jih nadevala s kremo. Ko je bila torta oblita s cokolado sem jo ob straneh okrasila s kokosom. Bila je zelo lepa in izjemno dobra ceprav sem pozabila dati v kremo rum.

Vesna

urssula  

kuha že od: 25.1.2005

Št. objav: 234

Objavljeno 19.8.2005 ob 22:55

Zelo dobre rezine! Sem naredila samo tri malo večje oblate in potem dvakrat namazala. Čokolado sem polila po vrhu takoj, ko sem rezine zložila skupaj, vendar je do naslednjega dne zelo razpokala. Verjetno bi morala res pustiti do naslednjega dne, da se uleže, in šele nato premazati s čokolado. Sicer je res veliko dela, vendar se izplača!!

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 30.8.2005 ob 11:10

Čeprav sem lansko leto prispevala par vrstic pri tem receptu, naj še danes nekaj povem.

Bistvo tega recepta - Boemi - je ta, da narediš 5 ali 6 kor/oblatov. Ne morejo biti samo 3 kore. Ta sladica nikakor ni za isti dan. Poskusi narediti v petek in šele v nedeljo reži - boš videla, kakšna ogromna razlika je. Pa še nekaj - jaz boeme ne delam rada poleti, ko je vroče. Premazano mora obvezno biti na hladnem, v hladilniku pa mi poleti zavzame preveč prostora.

Poskušaj narediti 5 ali 6 kor, pusti dan ali dva naj odstoji na hladnem, potem prelij s čokoladno glazuro. Boš videla, kako božanska sladica je to.

Pa še nekaj, urssula, kako si delala glazuro, da ti je razpokala?

Pozdravček!

urssula  

kuha že od: 25.1.2005

Št. objav: 234

Objavljeno 30.8.2005 ob 11:35

Meni so se zdele rezine fantastične tudi že naslednji dan, pa tudi s tremi korami. Včeraj sem jih spet delala, pa sem naredila 4 kore. Probala pa še nisem. Mislim, da bo spet zelo dobro. Čokolado sem pa delala tako kot vedno (jedilna čokolada + margarina), pa mi še nikoli ni tako razpokala. Morda je razpokalo zato, ker sem glazirala takoj in ne šele po enem ali dveh dneh. Tokrat bom glazirala po enem dnevu in sicer z belo čokolado. Mislim, da bo božansko! LP in hvala za napotke!

Dipsi  

kuha že od: 14.11.2004

Št. objav: 378

Objavljeno 30.8.2005 ob 19:00

Zanima me, če gre v pecivo res samo 5 dkg margarine. Glede na količino moke se mi zdi, da jo je zelo malo?

urssula  

kuha že od: 25.1.2005

Št. objav: 234

Objavljeno 30.8.2005 ob 22:38

Ja, samo 5 dkg. Saj je notri še kisla smetana in jajca, tako da te sestavine ovlažijo testo. Je pa vredno preizkusiti, ker so res dobre rezine. Moji so vsi navdušen nad njimii!!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.