Medenjaki

nesty  
Medenjaki
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

3 velike žlice medu

30 dag sladkorja

5-8 dag masla ali margarine

2 žlici čokolade v prahu

3 žlice mleka

2 žlici ruma

3 jajca

75-80 dag moke

2 žlici kakava (lahko tudi čokolade v prahu)

1 in pol žličke jedilne sode

2 noževi konici pecilnega praška

ščepec soli

1/2 žličke cimeta

noževa konica klinčkov

Glazura:

1 beljak

7 dag sladkorja v prahu

Postopek

Testo:

v primerni posodi na zmernem ognju zmešamo 3 žlice medu, 30 dag sladkorja, 5-8 dag masla ali margarine in dve žlici čokolade v prahu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, tekočo maso. Nato maso odstavimo, da se ohladi. Ohlajeni masi primešamo 3 žlice mleka, 3 stepena jajca, 75-80 dag moke, ki smo ji primešali 2 žlici kakava, 1 in pol žličke jedilne sode, 2 noževi konici pecilnega praška, ščepec soli, 1/2 žličke cimeta in noževo konico klinčkov. Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo čez noč počivati. Drugi dan iz mase naredimo za oreh velike kroglice, katere polagamo na pekač, ki smo ga predhodno namazali s čebeljim voskom, približno dva prsta narazen. Kroglice malce sploščimo. Pečemo na temperaturi 200 stopinj C približno 15 -20 minut. Še tople medenjake do polovice pomočimo v glazuro.

Glazura:

Beljak in sladkor v prahu stepemo nad soparo v gladko tekočo kremo. V to kremo namakamo še tople medenjake.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 30.11.2004 ob 10:51

Žalosten

Tele medenjake sem delala vceraj in moram rect, da mi sploh niso vsec. Ratali so trdi kot kamen, okusa po medu pa skorajda ni. So pa lepi, se posebej tisti okraseni z glazuro, ki bodo pristali na jelki, ker res niso prevec okusni.

Recept je malo bolj zakompliciran in pricakovala sem res nekaj posebnega...

Janja  

kuha že od: 10.10.2001

Št. objav: 244

Objavljeno 30.11.2004 ob 10:59

Vesel

Sicer tega recepta nisem probala, je pa za medenjake značilno, da se zmehčajo šele po nekaj dneh.

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 30.11.2004 ob 11:02

Bom pa malo pocakala in porocala. Hvala!

LP, Darja

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 30.11.2004 ob 14:04

Vesel

juhu!

meni so najbolj všeč medenjaki sestre vandeline, recept je v bazi. super so!

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 1.12.2004 ob 10:13

d., mene pa zanima predvsem glazura - je tekoča? Kako si krasila medenjake-si jih namakala ali si dala glazuro v vrečko in ahko z njo risala razne vijugaste črte po medenjakih?? Kako dologo pa se glazura suši in ali ej nujno da medenjake še tople pomakamo vanjo? Sprašujem zato, ker mi še nikoli ni uspelo narediti beljakove glazure...vse je steklo dol in se ni posušilo!

Konec tega tedna, v soboto, boom pekla medenjake po svojem receptu (ga moram najprej najti), in če želiš, d., ti lahko pošljem svojega - vsebuje kar precej medu in zato imajo tudi keksi ta pravi okus,....do zdaj so bili še vsem všeč, lepo narastejo in so mehki, vendar mora, kot pri vseh pravih medenjakih, masa počivati 1 dan na hladnem. Sporoči če ti pošljem recept! LP

d.  

kuha že od: 3.12.2003

Št. objav: 523

Objavljeno 1.12.2004 ob 11:06

Ciao!

Z glazuro je tako: jaz sem najprej stepla beljak in dodajala mleti sladkor dokler ni bila zmes OK. Mislim, da je bilo sladkorja za kake 5 velikih zlic. Potem sem s copicem nanasala glazuro po ohlajenih beljakih. Malo smo tudi risali, najbolj lustkani so tisti s snezinkami - samo ful majhnih pikic sem nanesla na piskot in izgleda kul! Glazura se je posusila presenetljivo hitro, kjer je bil nanos bolj tanek v parih minutah, drugje pa v slabi uri.

Moram pa priznat, da nisem upostevala recepta in nisem stepala nad soparo, pa je vseeno uspelo. Pa se to: dala sem pol rzene in pol bele moke. Ne vem, mogoce je tudi to razlog, da so tako trdi. Zato tudi nisem ocenila recepta, ker se ga nisem striktno drzala.

Zala, recepta bi bila res vesela! Se ne mudi, poslji, ko bos pac imela cas. Zdaj medenjakov tako ali tako nekaj casa ne bom pekla. Naslednjih se bom lotila vanilijevih rogljickov! Juhu!

LP,

Darja

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 1.12.2004 ob 16:13

Zala, tudi jaz bi se priporocila za medenjake, saj sem jih obljubila sodelavki in bi poizkusila več različnih receptov.

Kar se tiče glazre, pa je meni vedno uspel - in sicer takole: razžvrklaš beljak in vanj po žlicah dodajaš sladkor v prahu (in pri tem močno mešaš) dokler ni zmes dovolj trdna. To je dovisno od tega, kaj želiš z njo delat: za pomakanje in oblivanje, mora biti malo bolj tekoča, kot če misliš z njo risat po medenjakih. Za risanje mora bit kar gosta - bolj kot med. Nekako kot tempera barve, mogoče malo redkejša. Če bo pregosta, jo boš težko stiskala in mogoče se ne bo hotela lepo prilepiti na piškot, če bo preredka, bo pa tekla. Glede na to, da se tebi dogaja zadnje, dodaj še kako žlico sladkoraj v prahu in pa limonin sok (glej spodaj).

Za oblivanje pa ni tako važno, boš videla: če bo pretekoča, bo pretanko prišla in bo precej prosojna, če bo pregosta, pa ne bo lepo stekla in oblila celega minjona, na primer.

Lahko dodaš še kako žlico limoninega soka, če želiš snežno belo glazuro in tudi bolj trdna je, ko se strdi, če dodaš limono - seveda moraš potem dodati malo več sladkorja, da je spet prave gostote.

Sporoči, če je ratalo, ok?

chat  

kuha že od: 16.2.2010

Št. objav: 5

Objavljeno 4.4.2010 ob 20:04

Jezen

juhjkljčlć

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.