Ajdova torta

Marinka  Izvor: Slovenija
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

6 jajc

15 dag ajdove moke

15 dag sladkorja

limonina lupina

noževa konica cimeta

pol zavitka pecilnega praška

marelična marmelada po okusu

20 dag čokolade

2 žlici olja

Postopek

Iz beljakov naredimo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Dodamo dobro zmešane rumenjake, limonino lupino, cimet in presejano moko s pecilnim praškom. Testo stresemo v pomaščen in pomokan model in spečemo. Ohlajeno torto prerežemo in namažemo z marmelado. Nad soparo stopimo čokolado, ki smo ji dodali malo olja ali masla. Dobro jo zmešamo in prelijemo po ajdovi torti, da nastane čokoladna glazura.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pina  

kuha že od: 22.4.2003

Št. objav: 49

Objavljeno 9.6.2003 ob 6:57

Prava osvežitev. Malo sem eksperimentirala (marelična marmelada se mi je zdela presladka): da sem dobila torto prave višine sem vzela za 1/3 več mase kot v receptu. Tudi sam postopek sem malo spremenila. Po maminem receptu. Biskvit sem v tortnem modelu pekla 1 uro na 160 stopinj (pred tem sem pečico segrela na 190).

Ohlajeno testo sem prerezala na dva dela. Filala pa sem jo s kislo smetano in vloženimi polovicami breskev in višnjami. Vsako plast sem dobro napojila z mešanico soka višenj in breskev ter ruma (na 1/4 l soka 2-3 žlice ruma). Po vrhu pa samo 60 dag stopljene čokolade.

Takoj je zmanjkalo!

petra-petka  

kuha že od: 10.5.2006

Št. objav: 3

Objavljeno 25.6.2006 ob 13:53

ja ta torta je malo pre sladka drugače pa je slastna

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 26.6.2006 ob 16:37

Tega recepta še nisem preizkusila. sem pa že delala ajdovo torto. Na pogled mi recept ne deluje presladko (sama dam pri običajnem biskvitu 20 dag sladkorja na 6 jajc). Tudi način priprave je eden od običajnih za pripravo kakršnega koli biskvita - lahko ga delamo: 1. stepamo cela jajca (tudi nad paro); 2. ločeno stepamo rumenjake s polovico sladkorja in beljake s preostalim sladkorjem (moj najljubši način); 3. začnemo s stepanjem beljakov kot v gornjem receptu (tkim. "hitri" biskvit). Sama bi dala samo 1 žličko (in ne pol zavitka) pecilnega praška. Klasična marmelada za ajdovo torto pa je brusnična (ali morda iz rdečega ribeza). Ker je izrazita kiselkasta, torta tudi ni presladka.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.