Hobotnica pod peko z mladim krompirjem

sarabande  Izvor: Hrvaška
Hobotnica pod peko z mladim krompirjem
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6

3 hobotnice (vsaka okrog 1 kg)

2 kg mladega krompirja

glavica česna

peteršilj

sol

poper

1 list lovorja

2 dl suhega vina (rose ali belega)

1 dl olivnega olja

1 limona

Postopek

Hobotnice očistimo, jim odstranimo drobovino, glave in oči ter jim odrežemo lovke. Od ene hobotnice dobimo osem lovk in vrečasto telo.

Vsako lovko dobro potolčemo s kladivom za meso. Namen tega je, da se meso čim bolj zmehča. Še boljše je, če jih za par dni zmrznemo ali jih kupimo že zmrznjene.

Ko smo lovke dobro potolkli, jih narežemo na 5 do 6 centimetrov dolge kose. Vrečasto telo lahko pustimo v enem kosu. Narezane hobotnice damo v posodo na ogenj. Ni treba dodajati vode, ker bo meso hobotnic pustilo svoj sok.

Hobotnice kuhamo v lastnem soku okrog pol ure. V peko damo mlad krompir, ga posolimo in mu dodamo narezane hobotnice. Vse skupaj zalijemo z olivnim oljem in premešamo. Peko pokrijemo in jo zasujemo z žerjavico. Pustimo, naj se peče pol ure.

V posebni posodi pomešamo strt česen, nasekljan peteršilj, olivno olje, limonin sok in vino. Peko odkrijemo in hobotnice s krompirjem zalijemo s pripravljeno omako. Vse skupaj premešamo, če je treba solimo in popramo, dodamo list lovora, malo rožmarina in pokrito peko spet vrnemo v žerjavico.

Po dvajsetih minutah do pol ure, jed postrežemo. K jedi ponudimo suho rose ali belo vino.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

slovenica  

kuha že od: 14.4.2003

Št. objav: 5

Objavljeno 25.8.2006 ob 13:13

Pozdravljeni

Moj predlog izboljšave tega recepta na podlagi izkušenj nekaj dest kratne peke na ta način.

1. Najboljše so hobotnice teže okoli 2 kg.

2. Jih ne tolčemo.

3. Razrežemo le vsak krak posebej in ne še krake na koščke.

4. Kuhamo le 10 minut, toliko, da hobotnica spusti vodo (po mnenju ribiča, ki mi dobavlja hobotnice je količina vode v njej odvisna od tega ali se je preden je bila ulovljena že parila ali ne)

5. Česen in podobni instrumenti za prikrivanje originalnega okusa na hobotnico definitivno ne pašejo. Lahko damo v peko kakšen paradižnik, prav tako ne rožmarin (s temi dodatki boste jedli vse kaj drugo kot pa originalni okus hobotnice)

LP, Tristan

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 25.8.2006 ob 17:16

Mene pa mal skrbi količina - že res, da je za 6 jedcev - ampak 3 kg hobotnice in 2 kg krompirja. men se zdi veliko. A, se hobotnica skrči - mislim, ko spusti vodo in se speče?

Zanima me še, če bi se jo dalo pripraviti v tisti foliji, ki je namenjena za pečenje pečenke - vsa pečenka je v nekakšni prozorni foliji, ki ji napravimo le majceno luknjico, tako, da se pravzaprav peče v lastnem soku.

Hvala

čumurček  

kuha že od: 11.10.2007

Št. objav: 2

Objavljeno 11.10.2007 ob 17:17

Zanima me še nekaj, glede postavitve peke, slišal sem namreč, da je dobro da se pod samo peko ne postavlja žerjavice, ampak se jo samo obloži, kako je pa če pod peko postavimo kakšen toplotno prevoden element (kamen)?!

nataly76  

kuha že od: 30.11.2009

Št. objav: 6

Objavljeno 27.4.2011 ob 18:47

Pozdravljeni, ne potrebujete ničesar postavljati pod peko saj je površina dovolj vroča že od tega, ker ste tam kurili,če to delate v kaminu, pomembno je le da imate dovolj žerjavice da peko pokrijete.:)

frkec  

kuha že od: 21.11.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 21.11.2011 ob 10:10

Prodam popolnoma novo kovano podpeko (orginal bosanski sač) premera 50 cm. Primerna za pripravo vseh vrst jedi iz podpeke. 041.768.434.Simon ZELO UGODNO

marcell  

kuha že od: 13.5.2013

Št. objav: 164

Objavljeno 16.3.2014 ob 19:50

Ni slabo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.