Nadevane telečje prsi

Riko  
    mesne jedi: teletina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

2 kg telečjih prsi

sol

3 žemlje od prejšnjega dne ali enaka količina starega kruha

1 manjša čebula

rezina dimljene slanine

3 žlice olja

1-2 žlici sesekljanega peteršilja

polna žlica margarine

0,125 l sladke smetane

2 jajci

noževa konica muškatnega oreška v prahu

nekaj lističev majarona

poper

sol

maščoba za peko

nekaj žlic juhe ali vode

1 žlica smetane*

Postopek

Prsim izluščimo rebra in naredimo žep, še bolje pa je, da nam to naredi že mesar. Poleg mesa vzemimo tudi izluščena rebra.

Meso od zunaj posolimo; za nadev pa zrežemo žemlje na manjše kocke in jih prelijemo z na olju prepreženo drobno nasekljano čebulo in z na kockice nasekljano slanino. Dodamo še razstopljeno maslo in sesekljan peteršilj. Premešamo in toliko počakamo, da se ohladi. Narahlo vmešamo še žvrkljana jajca zmešana s smetano, z nastrganim muškatnim oreškom, narezanimi listki majarona, mletim poprom in soljo ter počakamo, da se nakockane žemlje napojijo. Po potrebi primešamo še nekaj žlic mleka.

S tem nadevom napolnimo prsi, jih zašijemo ali zašpilimo ter položimo na po dnu pekača razporejena izluščena rebra.

Prsi polijemo z vročo maščobo, pokrijemo in spečemo v naprej segreti pečici pri srednji temperaturi, v približno 120 do 150 minutah. Med peko jih pogosto polivamo z natečenim sokom, enkrat ali dvakrat obrnemo ter zadnjih 20 minut pečemo odkrite, da dobijo lepo zlatorjavo barvo.

Pečene prsi naj malo postoje na toplem, da jih lahko lepše razrežemo. Pred razrezom jim seveda odstranimo nit ali špile.

Med tem prilijemo k maščobi v pekaču nekaj žlic juhe ali vode in žlico smetane* ter vmešamo s kuhalnico usedlino z dna pekača. S tem prelijemo meso ali serviramo posebej.

* lahko opustimo


Opombe

Ni slabo, če vmešamo k jajcem in smetani tudi nekaj malega začinke.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mina43  

kuha že od: 22.8.2019

Št. objav: 19

Objavljeno 26.12.2020 ob 17:59

Pri skoraj vseh nadevih in cmokih iz kruha vzamem namesto mleka vedno kostno juho ali v skrajnem slučaju Vegeto in vodo. Prav tako zelo varčujem s čebulo, običajno uporabim samo malo čebulnega soka. Vedno pa dodam nasekljan svež peteršilj, majaron (suh), stisnjen strok ali dva česna, malo smetane in seveda jajca. Posebej pazim, da mase ne zgnetem preveč, boljša je, če jo le previdno premešam. Če hočejo cmoki razpasti (odvisno tudi od kvalitete jajc), dodam če čisto malo moke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.