piknik,pečenje,žar,jesen,poletje,pomlad,zima,glavne jedi,mesne jedi,kosilo,slovesnost,večerja

Dimljen svinjski hrbet (kare)

dimljen ali pečen svinjski hrbet na principu svinjske pečenke

Dimljen svinjski hrbet (kare)
    mesne jedi: svinjina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Vse potrebne po časovnem zaporedju:

I.:

1 do 1,5 kg svinjskega hrbta v kosu (brez kosti)

groba morska sol

II.:

rdeča paprika

rjavi sladkor

česen v prahu

čebula v prahu

suh peteršilj

suha bazilika

suh rožmarin

poper

III.

kečap

rjavi sladkor

gorčica

olivno olje

jabolčni kis

Postopek

I. Meso nasolimo z grobo soljo, dokler se sol več ne prijemlje mesa (po zgledu suhega paca). To je približno polovica pesti. Odvečno sol lahko po želji tudi zavržemo. Meso naj v pokriti posodi počiva v hladilniku čez noč. Čim dlje, tem bolje. Sveže meso lahko soljeno počiva tudi dva dni.

II. Na dan pečenja že zgodaj zjutraj postavimo meso na sobno temperaturo, odlijemo vodo, ki se je nabrala, in ga celega izdatno potresemo s posipom ter po želji zavežemo z mesarsko vrvico.

Recept za posip (priporočam mešanje v blenderju):

2 žlici rjavega sladkorja

1,5 žlice mletega česna

1 žlica mlete čebule

2 žlici mlete sladke rdeče paprike

3 čajne žličke bazilike

2 čajni žlički rožmarina

1 čajna žlička peteršilja

Na koncu dodamo še poper, najbolje sveže mlet. Pripravimo žar ali segrejemo pečico na 130 stopinj. Pečemo, dokler središčna temperatura ne doseže 62 stopinj oz. po občutku, v kolikor nimamo termometra. Peka običajno traja slabe 3 ure na 130 stopinjah za 1,5 kg mesa. Meso dva - do trikrat tekom peke obrnemo in ga ne zalivamo! Tudi če so vas babice učile tako. :)

III. Po približni 2 urah ali 2 urah in pol (natančneje, kadar je središčna temperatura okrog 50 stopinj) začnemo premazovati meso z naslednjo mešanico:

2 čajni žlički gorčice

1 čajna žlička kečapa

0,4 dl jabolčnega kisa (ali po občutku)

par kapljic olivnega olja

3 čajne žličke rjavega sladkorja

Mešanico zmešamo v posodi in sestavine dodajamo po okusu. Omaka ne sme biti presladka (!), celo bolje je, da kis malenkostno "preseneti". Sladkor naj le pomaga omiliti kislost. Gostota naj bo kot pri tekočem jogurtu. Če je preredko, dodamo gorčico. Premažemo celoten kos mesa s čopičem, v zmernih slojih, da ne teče. Pečemo dalje. Proti koncu to še enkrat ponovimo, vendar mesa več ne obračamo.

Ta omaka se uporablja samo med peko in ne kasneje kot kondiment, saj je prekisla. Vsak nov nanos naj se peče vsaj 15 minut, da se ustvari glazura.

Zadeva je v osnovi zelo enostavna. Le prvič se bere kot zgodba iz biblije. Glavno vodilo je, da kos mesa pečemo na nizki temperaturi dolgo časa.

Po peki naj meso počiva vsaj 15 minut ovito v folijo v zaprti posodi. Tu je zdaj priložnost za tiste, ki imate radi omako kot pri pečenki. Medtem ko čakate na meso in namesto da drgnete umazan pekač, ga zalijte s pol dl vode, dodajte rezino ali dve masla in pokuhajte do željene gostote.

Meso narežemo na poljubno debele rezine in postrežemo. Zraven najbolj pašeta pražen krompir ali prekmurski dödöli.


Opombe

- Pečemo lahko na žaru ali v pečici. Temperatura pečenja je 130 stopinj. Namesto hrbta lahko uporabimo tudi lepo plečno kepo ali kos vratovine. Hrbet je meni zaradi manjšega deleža maščobe večji izziv. Zato priporočam uporabo termometra za meso.

- Priprava je v treh fazah. Najboljše je uporabljati sveže meso. Če je zamrznjeno, ga predhodno odtajajte vsaj 15 ur.

- Za tiste, ki boste pripravljali dimljeno meso na žaru: na neizkoriščeno stran kurišča (pod rešetko z mesom) pristavite prazen pekač in dodajte za do dva prsta vode. Ta posoda bo služila kot lovilec masti in kot vzdrževalec temperature ob morebitnih nihanjih, kadar odpirate pokrov žara.

- Žar naj bo s pokrovom in z zračniki, nastavljen za low & slow.

- Kdor ne bo dimil na žaru, naj nastavi pečico na 130 stopinj in si privošči tri ure oddiha z nekaj vmesnimi polčasi. Meso bo prav tako odlično, tudi če ne bo imelo okusa po dimu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 27.3.2019 ob 10:21

Vesel

Bravo..hud recept.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 27.3.2019 ob 18:51

Res, hud recept. Hvala za tak recept, v poplavi raznoraznih katatstrof od receptov kaj takšnega pomeni pravi počitek za dušo. Prispevaj še kaj.

vrtnica  

kuha že od: 22.1.2007

Št. objav: 332

Objavljeno 27.3.2019 ob 21:17

Na tak način priprave sem imela priložnost poskusit goveja rebra, ki pa jih je vrhunski kuhar začinil samo s soljo in sveže mletim poprom. Res kot pri vseh pripravah mesa je važno da je živilo sobne temperature pred peko in da po peki počiva na toplem pokrito z alu folijo da se sokovi umirijo, da nimamo lužice ob zrezku na krožniku.

Za še boljšo izkušnjo se lahko uporabi igrill, ki se poveže s pametnim telefonom in tako lahko kadarkoli med peko spremljamo temperaturo v sredici mesa. Tik preden doseže želeno temperaturo, ki je povezana z želeno stopnjo pečenosti mesa nas z zvočnim signalom opozori.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.