valentinovo,pečenje,poletje,pomlad,sladice,prigrizki,slovesnost

Jagodova Pavlova

okusna sladica z osnovo iz beljakov

Jagodova Pavlova
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

8 beljakov

32 dag sladkorja v prahu

2 žlici jedilnega škroba

1 žlica domačega močnejšega belega kisa

1 vanilin sladkor

3 kapljice vanilijeve arome

ščep soli

Dekoracija :

3 dl sladke smetane za stepanje

30 dag svežih jagod

Postopek

1. V manjši posodi na suho pomešamo sladkor v prahu, vanilin sladkor in škrob. V večjem snežnem kotličku stepamo beljake. Ko so na pol stepeni, med stepanjem dodajamo po vrsti najprej sol, kis in par kapljic vanilijeve arome in nazadnje po žlicah še mešanico sladkorja v prahu in škroba. Stepamo tako dolgo, da postane sneg svetleč in da se oblikujejo vršički.

2. Nizek pekač od pečice obložimo s peki papirjem, začrtamo krog premera 25 cm in nanj prenesemo stepene beljake. Krog oblikujemo tako, da bo v sredini nižja vdolbina, ki bo služila za nadev s smetano, rob pa naj bo malce dvignjen in oblikovan.

3. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Ko beljakovo zmes postavimo v pečico, temperaturo znižamo na 120 stopinj. Pečemo 90 minut, med peko pa pečice ne odpiramo. Po 90 minutah pečico ugasnemo, vrata pečice odpremo, pečeno testo naj se popolnoma ohladi. Beljakova masa bo med peko narasla in povečala premer na 28 cm (to računajte prej pri pekaču, da boste dali v dovolj velikega). Pečena Pavlova je rahlo razpokana in bledo rjave barve.

4. Pečeno in ohlajeno beljakovo osnovo previdno prestavimo na servirni pladenj, jo okrasimo s stepeno smetano in svežimi jagodami.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

trac  

kuha že od: 12.11.2010

Št. objav: 568

Objavljeno 26.3.2019 ob 7:44

Jagodova?

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12637

Objavljeno 26.3.2019 ob 10:28

Vesel

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?expressio

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 27.3.2019 ob 15:37

Torta Pavlova mi je zelo všeč in sem pregledala že najbrž "vse" recepte. Ker je to torta, ki ima meringo osnovo in dodatek sadja, najbolj pogosto jagodičevja, pri večini receptov opažam, da jo naslovijo " Torta Pavlova z jagodami, z borovnicami" itd. Tako se izognemo vprašanju ali je jagodova, jagodna ali kako drugače. Ne glede na ime, pa je vredna vsega občudovanja in tudi truda pri pripravi.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 27.3.2019 ob 17:29

Pravilno pečena Pavlova ni razpokana in ni rahlo rjave barve. Je lepa, cela in bela, kot krilo Ane Pavlove. Prvič vidim, da se pečica segreje na 220 stopinj (zato je ta na sliki take rjave barve), pa sem jih že nekaj spekla, po različnih recepturah ..in tudi beljakovo testo ne naraste v širino za 3 cm. Če so beljaki pravilno stepeni ostanejo tam, kjer smo si zarisali krog na papirju. Meni se oblati še niso nikoli razlezli iz 25 na 28cm.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 27.3.2019 ob 19:05

Draga Vrtejbenka, enim ni pomoči. Žal. Mene kar srce zaboli ob nekaterih receptih te avtorice, pa ne bi samo o tem, da paljeno testo razglaša za bešamel ... pa sestra Vendelina gor ali dol.

Tale Pavlova pa, eh ...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.